-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indijos žiniasklaida: Antanas Poška buvo vienas iškiliausių pasaulio tyrinėtojų

Kalkutos universitetas nusprendė po mirties suteikti daktaro laipsnį žymiam lietuvių keliautojui ir tyrinėtojui Antanui Poškai. Antropologas „The Times of India“ naujienų portalo publikacijoje vadinamas vienu iškiliausių pasaulio tyrinėtojų.
Antanas Poška savo kelionėse
Antanas Poška savo kelionėse / Wikimedia.org nuotr.

Duodamas išskirtinį interviu Indijos naujienų portalui, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius taip pat paminėjo Antano Poškos darbus ir nuotykius. Tai mokslininkas, kuris 1929 m. įgyvendino neįtikėtiną kelionę motociklu iš Vilniaus į Indiją. 

LŽS Kelionių ir pramogų klubo nuotr./A.Poškos knygos lydėjo per visą ekspediciją
LŽS Kelionių ir pramogų klubo nuotr./A.Poškos knygos lydėjo per visą ekspediciją

Daktaro laipsnio suteikimo ceremonija vyks Kalkutos universitete rugsėjį. Ta proga universiteto prorektorius Suranjanas Dasas įvertino A.Poškos darbus. Anot mokslo įstaigos vadovo, lietuvis simbolizavo žmogaus iš Rytų Europos smalsumą Indijai, o daktaro laipsnis jam suteikiamas dėl mokslininko indėlio garsinant Indiją pasaulyje savo rašto darbuose. 

Taip pat S.Dasas pripažino, kad Antanas Poška stipriai prisidėjo prie Indijos ir Lietuvos santykių užmezgimo, tuo metu studijavo Kalkutos universitete. „Plėtoti artimus ryšius su Lietuva – naujosios Indijos valdžios prioritetas, o daktaro laipsnio suteikimas padės sutvirtinti draugystę“, – teigė prorektorius.

„The Times of India“ taip pat praneša, kad Lietuvos ambasadorius Indijoje Laimonas Talat-Kelpša turi planų į Kalkutą daktaro laipsnio atsiimti pakviesti ir A.Poškos dukterį Laimutę Kiselienę, kuri labai daug prisidėjo prie tėvo atminimo ir darbų išsaugojimo bei viešinimo – ne tik Lietuvoje, bet ir Indijoje.

Laikraštis prisimena, kad jų žurnalistai pirmieji Indijai papasakojo apie A.Poškos darbus. Svarbiausias iš jų – į lietuvių kalbą išversti žymaus indų poeto, Nobelio premijos laureato Rabindranatho Tagorės darbai. A.Poška savo kelionių metų su iškiliu indų poetu buvo susitikęs asmeniškai. Vėliau jis išvertė ir kai kurių kitų poetų darbus – ir tai buvo dar neregėtas įvykis Indijos literatūros istorijoje. Didžiausio savo kūrinio – Indijos vedų – A. Poška taip ir neišvertė.

Taip pat primenama, kad grįžęs iš aštuonis metus trukusios kelionės per pasaulį, Antanas Poška be jokios formalios priežasties (vien dėl to, jog matė daug pasaulio už Geležinės uždangos) sovietų valdžios 18-kai metų buvo ištremtas į Sibirą ir Centrinę Aziją.

LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Sikhai laukia traukinio
LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Sikhai laukia traukinio

Straipsnyje prisimenamas ir kitas keliautojas, A.Poškos bendražygis – Matas Šalčius. Tiesa, motociklu iškeliavę kartu, jie Indiją pasiekė atskirai. Lietuviai abiejų keliautojų nuotykius ir šalių aprašymus gali atrasti knygose „Svečiuose pas 40 tautų“ ir „Nuo Baltijos iki Bengalijos“. 

G.Statinio nuotr./Indija
G.Statinio nuotr./Indija

Matas Šalčius iš Indijos patraukė toliau į pietryčius, o Antanas Poška pasiliko dirbti Kalkutos universitete. Jis savo metus Indijoje paskyrė lietuvių ir sanskrito kalbų bendrybių studijoms, indų vedoms ir lietuviškam folklorui, naujiems intelektualiems draugams  bei pažįstamiems didelėje Indijoje.

Pabrėžiama ir tai, kad A. Poška, be visų savo darbų, dar buvo ir aistringas Lietuvos žydo Liudwiko Zamenhoffo sukurtos esperanto (tarptautinės-pasaulinės) kalbos užtarėjas bei platintojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius