-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kandidatų savivaldos rinkimuose sąrašus patrumpins ir nuslėptas teistumas, ir klaidingai nurodyta gyvenamoji vieta

Kandidatų į savivaldybių tarybas gretas trumpina ir nuslėptas teistumas, ir klaidingai nurodyta gyvenamoji vieta, o išbraukus įstatymų reikalavimų neatitinkančius kandidatus žlunga kai kurie partijų sąrašai.
Į VRK grįžo apie 6,7 tūkstančio iš 10 tūkstančių parašų rinkimo lapų.
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Įstatymas įpareigoja kandidatus anketoje nurodyti, jei po Nepriklausomybės atkūrimo įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu, reikia prisipažinti ir dėl teistumo už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus sovietmečiu.

Iš 17 tūkst. savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaujančių kandidatų apie teistumą pranešė 200, tačiau dar daugiau šį faktą nuslėpė. Per 250 neprisipažinusiųjų turės būti braukiami iš kandidatų sąrašų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad metas galvoti apie tam tikras sankcijas, kurios neleistų tokiems kandidatams išsisukti be jokios atsakomybės, atsiperkant tik išbraukimu iš sąrašo, nes bandančiųjų „prasmukti“ nenurodžius teistumo daugėja.

„Išaugo skaičius tų, kurie nuslėpė, nes išaugo ir pats kandidatų skaičius. Praėjusiuose rinkimuose buvo apie du šimtus, dabar penkiasdešimčia daugiau, akivaizdu, kad reikia galvoti apie kokias nors priemones, kad tų, kurie bando slėpti nuo rinkėjų informaciją, kurią privalu paskelbti, neliktų iš viso sąrašuose“, – penktadienį žurnalistams sakė VRK vadovas.

Taip pat iš rinkimų kovos turėtų iškristi ir asmenys, kurie kandidatais išsikėlė savivaldybėje, nors joje nėra deklaravę gyvenamosios vietos. Tokių per šiuos rinkimus VRK atrado 82, taip pat aptikta kandidatų, kuriems pritrūko amžiaus būti renkamiems savivaldybės tarybos nariais.

Įstatymas numato, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis tos savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų.

Išbraukus reikalavimų neatitinkančius kandidatus, kai kuriose savivaldybėse griūna ir partijų sąrašai, nes juose lieka per mažai kandidatų – jiems kelias į rinkimus irgi užkertamas.

Įstatymas numato, kad iš viso partijos teikiamame sąraše kandidatų negali būti mažiau negu pusė ir du kartus daugiau negu iš viso renkama tos savivaldybės tarybos narių.

Radviliškio rajone vienam Krikščionių partijos iškeltam kandidatui pasitraukus iš sąrašo, jis sutrumpėjo iki 12, o į tarybą renkami 25 nariai, tad minimaliai partijos sąraše turi būti bent 13 kandidatų.

Savo noru iš rinkimų kampanijos pasitraukęs Ramūnas Pocius penktadienį VRK posėdyje tvirtino persigalvojęs, nes nė nežinojęs, kad atsiimdamas pareiškinius dokumentus kelią į rinkimus užkirto visam sąrašui. Tačiau VRK atsisakė tenkinti jo prašymą grąžinti į sąrašą, nes jau praėjęs įstatymo numatytas terminas, iki kurio kandidatai gali atsiimti ir pildyti pareiškinius dokumentus.

Lazdijų rajone iš rinkimų kovos teko trauktis dviejų partijų sąrašams – Krikščionių partijos ir Liberalų sąjūdžio. Krikščionių partijos sąrašas sutrumpėjo išbraukus dvi kandidates, kurios neturėjo reikiamo amžiaus, o liberalai galimybę kovoti dėl vietos taryboje prarado, nes du kandidatai atsiėmė pareiškinius dokumentus.

Galimybę kovoti rinkimuose Druskininkuose praranda ir konservatoriai, iš 14 partijos iškeltų kandidatų du išbraukti – vienas dėl gyvenamosios vietos deklaravimo kitoje savivaldybėje, kitas dėl teistumo.

Vasario 27 dieną iš viso bus renkami 1526 savivaldybių tarybų nariai. Tai yra 14 tarybos narių mažiau nei per praėjusius rinkimus 2007–aisiais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius