-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – pirmasis rinkimų skandalas: už balsus asocialiems asmenims buvo siūloma po 10 Lt (nuotraukos, video, atnaujinta 17.00 val.)

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybėje prasidėjusį išankstinį balsavimą sutrikdė netikėtas incidentas – policija sulaikė kelias dešimtis galimai papirktų asocialių asmenų, ketinančių balsuoti už Socialdemokratų partiją.
Rinkiminėje apylinkėje
Balsavimas / 15min.lt skaitytojo nuotr.

Nuo išankstinio balsavimo pradžios praėjus dviem valandos, Kauno savivaldybėje dirbančių rinkimų komisijos narių dėmesį atkreipė į vidų sugužėjęs būrys iš pažiūros asocialių asmenų.

„Mes juos pradėjome stebėti ir pamatėme, kad jie iš kišenės traukia atšviestus, jau pažymėtus rinkimų biuletenius ir pagal juos eina balsuoti“, – pasakojo Kauno miesto rinkimų apygardos pirmininkė Elena Skirmantienė.

Įtariant galimą balsų pirkimo atvejį, į miesto savivaldybę buvo iškviesta policija. Pareigūnai sulaikė kelias dešimtis galimai savo balsus ketinusių parduoti kauniečių.

„Man jau atidavus balsą ir ketinant išeiti, mane sustabdė policininkas ir apieškojo. Tikrino, ar neturiu kokių nors paslėptų dovanų“, – 15min.lt pasakojo savo vardo nenorėjęs atskleisti kaunietis, savo akimis matęs policijos operaciją.

Sulaikius minėtus asmenis paaiškėjo, kad jie visi buvo atvežti iš Petrašiūnuose esančių Kauno nakvynės namų. Ant kai kurių netikrų biuletenių buvo ranka užrašytas susitikimo vieta bei laikas – T.Masiulio g. 2, 9 val.

Kol kas nepatvirtintais duomenimis, biuletenių pavyzdžiuose buvo nurodyta ne tik balsuoti už Socialdemokratų partiją, tačiau ir reitinguoti jos narį buvusį savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Romaldą Rabačių.

Papildyta 12 val. Su socialdemokratu R.Rabačiumi susisiekti kol kas nepavyko, politikas neatsiliepia į skambučius. Tuo tarpu Socialdemokratų frakcijos Kauno miesto taryboje seniūnas Kęstutis Kriščiūnas šią istoriją pavadino juodųjų rinkimų technologijų atveju.

„Aš nežinau visų aplinkybių. Gal jie natūraliai balsavo už socialdemokratus? O jeigu jie iš tikrųjų sukurstyti ir suagituoti, kreipsimės į policiją, kad būtų išaiškinti šitų juodųjų technologijų užsakovai, – kalbėjo politikas. – Iki rinkimų likus kelioms dienoms, tokiais dalykais yra nejuokaujama.“

Kaip 15min.lt žurnalistei Raimondai Mikalčiūtei pasakojo Kauno nakvynės namų direktorė Zita Verbavičienė, benamius papirkti galėjo bet kas, pasiūlęs net kelis litus.

„Tai ne tie žmonės, kurie mąstytų ir galvotų apie rinkimus. Tačiau papirkti juos lengva“, – įsitikinusi pašnekovė.

Su nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčiais asmenimis kasdien susidurianti moteris 15min.lt sakė iki žurnalistų skambučių nežinojusi apie incidentą.

„Jei ir nupirko mūsų klientus kas, tai jie nesigyrė, nesiskundė mums, darbuotojams. Nesimatė jokių požymių: nakvynės namuose ar prie jų nebuvo jokių pašalinių asmenų, kurie agituotų balsuoti už ką nors“, – aiškino Z.Verbaviečienė.

VIDEO: Kauno policija sulaikė visą būrį kauniečių, įtariamų ketinimais balsuoti už atlygį.

Papildyta 12.30 val. Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno miesto skyriaus pirmininkė Orinta Leiputė šį įvykį taip pat vadino konkurentų darbu.

„Aš manau, kad tai yra provokacija, kad tai yra juodosios technologijos. Mes patys dabar bandome aiškintis, nes tai sužinojau tik šiandien ryte. Dėl to, kas vyksta, man yra šokas. Biuletenių kopijose paminėti du mūsų nariai – R.Rabačius ir K.Kriščiūnas. Čia gal ir savotiškas kerštas, nes jie buvo turbūt vieni iš nepatogiausių visiems, – kalbėjo politikė. – Ar jiedu galėjo taip pasielgti savo iniciatyva? Aš nemanau. Tai žmonės, ne pirmą dieną esantys politikoje. Jeigu jie sąmoningai pažeistų įstatymus, tai mane labai nustebintų.“

Papildyta 13 val. Rinkimus Kaune prižiūrinti miesto rinkimų apygardos pirmininkė E.Skirmantienė tvirtino per visą karjerą nemačiusi tokio akibrokšto.

„Per rinkimus dirbu jau beveik 20 metų, bet nieko panašaus nesu mačiusi. Tai pirmas toks atvejis, kuris mane labai sutrikdė“, – atviravo moteris.

Reaguodamas į įvykius Kaune, viešai pranešimą išplatino ir šalies premjeras konservatorius Andrius Kubilius. Jis balsų pirkimo atvejus pavadino šiurkščiausiais demokratijos ir sąžiningų rinkimų pažeidimais.

„Rinkimai privalo būti sąžiningi ir atspindėti Lietuvos gyventojų tikrąją valią, o ne būti pirkti ar klastojami“, – pranešime cituojamas premjeras.

Papildyta 14.30 val. Į Kauno savivaldybės centrinius rūmus trečiadienį ryte iškviesti policijos pareigūnai sulaikė kelias dešimtis balsų pardavimų įtariamų kauniečių. Visi jie keliais mikroautobusais buvo nuvežti į Kauno centro policijos komisariatą. Visi sulaikytieji po apklausos paleisti.

Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise. Baudžiamasis kodeksas už šį nusikaltimą numato viešuosius darbus, baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Tuo tarpu Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad savo balsus pardavusiems rinkėjams gali būti skirta bauda nuo vieno iki dviejų tūkst. Lt.

Papildyta 17 val. Kauno policijos išplatintame pranešime teigiama, jog į Centro policijos komisariatą buvo atvežti 36 asmenys. Nė vienam apklaustajam įtarimai nebuvo pareikšti. Pranešime cituojamas Kauno policijos viršininkas Algirdas Kaminskas žadėjo, jog miesto savivaldybės rinkiminei apylinkei viso išankstinio balsavimo metu bus skiriamas sustiprintas pareigūnų dėmesys.

Viešą pareiškimą po pietų išplatino ir Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno miesto skyrius, kategoriškai neigiantis kaltinimus dėl galimo rinkėjų organizuoto vežimo į balsavimo vietą ir papirkinėjimo.

„Manome, kad konkurentai naudoja juodąsias technologijas ir siekia bet kokia kaina sukompromituoti socialdemokratus prieš pat rinkimus“, – teigiama pranešime.

Tiesa, partijos Kauno skyriaus atstovai užsimena, jog paaiškėjus, kad mestiems kaltinimams pagrindo yra, būtų elgiamasi labai principingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius