-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 12 /2012 08 30

Andresas Iniesta: blankiojo riterio šlovės metai

Kai liepos pirmosios vakarą Kijeve 87-ąją rungtynių minutę Andresas Iniesta ėjo iš aikštės, plojo ne tik stadionas. Plojo futbolo mėgėjai įvairiuose pasaulio pakraščiuose. Ispanija Europos futbolo čempionato finale pirmavo prieš Italiją 3:0, mauras savo darbą jau buvo padaręs.
Andresas Iniesta
Andresas Iniesta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kitą dieną pasaulis sužinojo, kad geriausiu „Euro-2012“ žaidėju UEFA paskelbė būtent 28-erių ispaną A.Iniestą. Rugpjūčio 30 dieną Monake šiam ispanu teko dar vienas garbingas titulas – jis pripažintas geriausiu Europoje žaidusiu 2011/2012 metų futbolininku.

Žvaigždė šešėlyje

El Caballero Palido – blankusis riteris. Tai – viena A.Iniestos pravardžių, nuolat pasirodančių Ispanijos žiniasklaidos puslapiuose. Yra ir kitų. El Ilusionista – stebukladarys. El Cerebro – smegenys. El Anti-Galactico – smūgis į paširdžius mirtinam „Barcelona“, kurioje visą karjerą žaidžia blankusis ispaniško futbolo riteris, priešui Madrido „Real“, dažnai vadinamam „Los Galacticos“. Arba tiesiog Donas Andresas.

„Scanpix“ nuotr./Tylios A.Iniestos atostogos su drauge Ana Ortiz Italijos Sardinijos saloje.
„Scanpix“ nuotr./Tylios A.Iniestos atostogos su drauge Ana Ortiz Italijos Sardinijos saloje.

Pirmasis iš minėtų apibūdinimų turbūt geriausiai atspindi tykiosios žvaigždės esmę. „Kai žiūriu į jį, matau save. Tik aš buvau ryškesnis“, – kažkada ištarė legendinis Prancūzijos futbolininkas Zinedine'as Zidane'as.

Dalydamas interviu A.Iniesta kalba taip tyliai, jog žurnalistams mišrioje zonoje tenka lenktis į priekį, kad jį išgirstų. Pagyrų sau, kuriomis garsėja, pavyzdžiui, portugalas Cristiano Ronaldo, net ir į kuprą susimetęs neišgirsi. „Tiesiog įdėjau savo nedidelį indėlį į komandos sėkmę.“ Taip kukliai A.Iniesta prieš dvejus metus įvertino save po pasaulio čempionato finalo, kuriame per pratęsimą įmušė pergalingą įvartį.

Kažkada vienintelė blankiojo riterio kompanija buvo ant jo kambario sienos kabantis Pepo Guardiolos plakatas. Sulaukęs dvylikos talentingas paauglys atvyko į La Masia – „Barcelona“ jaunimo akademiją ir, ilgėdamasis namų bei tėvų, užsisklendė savyje.

A.Iniesta buvo pastebėtas dvylikamečių turnyre septyni prieš septynis, kuriame atstovavo gimtosios Albasetės klubui. Įvairių futbolo klubų skautai pasileido į medžioklę, bet būsimosios žvaigždės tėvai pasirinko „Barcą“.

Pats A.Iniesta yra sakęs, kad tada išliejo upes ašarų. Vėliau apsiprato. 1999-aisiais jis jau buvo „blaugranos“ jaunių komandos kapitonas, bet pomėgio likti šešėlyje neatsikratė. „Jis – tobulas futbolininkas, – įsitikinęs ilgametis A.Iniestos bendražygis aikštėje Xavi. – Jis turi viską, na, gal išskyrus žiniasklaidos dėmesį.“

Tykusis žudikas

Z.Zidane'as ir Xavi – ne vieninteliai, apipylę A.Iniestą pagyromis. Nors blankusis riteris niekada nebuvo toks populiarus kaip Xavi ar juolab sirgalių dievukas Lionelis Messi, futbolo pasaulyje jį vertina visi.

„A.Iniesta – geriausias žaidėjas pasaulyje. Kiekvienas jo pasirodymas aikštėje – spektaklis“, – kažkada drąsiai rėžė tuometis saugo komandos draugas Samuelis Eto'o.

Po 2010-ųjų pasaulio čempionato kamerūnietis prisiminė savo žodžius: „Juokėtės, kai taip sakiau, ar ne? Kas dabar teisus?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iki šių metų A.Iniesta (viduryje) buvo savo komandos draugų L.Messi (kairėje) ir Xavi šešėlyje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iki šių metų A.Iniesta (viduryje) buvo savo komandos draugų L.Messi (kairėje) ir Xavi šešėlyje.

A.Iniesta svarbiausiose rungtynėse įrodė, kad yra negailestingas žudikas. 2009-ieji. UEFA čempionų lygos pusfinalio atsakomosios rungtynės. Londono „Chelsea“ – per žingsnį nuo finalo, bet paskutinės kelios dešimtys sekundžių Anglijos klubui buvo lemtingos: A.Iniesta smeigė kamuolį nuo baudos aikštelės linijos taip, kad vartininkas Petras Čechas nebeturėjo šansų.

Rengdamasis Čempionų lygos finalui, „Manchester United“ treneris Alexas Fergusonas tada pareiškė: „Nesu iš tų, kuriems siaubą kelia L.Messi. Pavojingiausias yra A.Iniesta. Jis fantastiškas – tai žmogus, kuris dirba komandai, atiduoda kamuolį ir randa pavojingiausias erdves.“

A.Fergusonas: „Nesu iš tų, kuriems siaubą kelia L.Messi. Pavojingiausias yra A.Iniesta.“

Kalbama, kad po finalo, kuriame „Barcelona“ tiesiog sumindė Mančesterio komandą, persirengimo kambaryje puolėjas Wayne'as Rooney, sėdėdamas greta C.Ronaldo ištarė: „Pralaimėjome komandai, kuri turi geriausią pasaulio žaidėją.“ Galvoje jis turėjo ne L.Messi ar Xavi. Anglas kalbėjo apie A.Iniestą.

Atrodo, kad pildosi pranašystė, kurią maždaug prieš 12 metų ištarė P.Guardiola. Tada šešiolikmetis A.Iniesta pirmą kartą buvo pakviestas į vyrų komandos treniruotę. Įvertinęs jį tuomet 29-erių būsimasis „Barcelona“ treneris pasakė Xavi: „Kai išeisiu į pensiją, tu pakeisi mane. Bet šitas vaikis gali paleisti į pensiją mus visus."

Kaina – 200 mln. eurų

A.Iniestai gyvenimas dabar yra gražus. Ispanijos rinktinė įrašė savo vardą į istoriją, kai laimėjo trečią iš eilės didįjį čempionatą – iki šiol to nebuvo pavykę padaryti niekam.

Blankusis riteris žaidžia komandoje, kurioje jį supa komandos draugai iš „Camp Nou“ – Xavi, Cescas Fabregasas, Sergio Busquetsas, Gerardas Pique, Carlesas Puyolis, Davidas Villa.

„Barcelona“ – klubas, kuris A.Iniestai yra ne darbo vieta, o visas gyvenimas. 2007 metų vasarą Madrido „Real“ siūlė išpirkti futbolininko kontraktą už tuo metu sutartyje numatytą sumą – 60 mln. eurų. Blankiojo riterio reakcija buvo žaibiška: „Mane pasiūlymas nustebino. Noriu likti, kur esu. Kai sakau, kad svajoju karjerą baigti Barselonoje, kalbu iš visos širdies. Ir šiuo atveju mano norai yra svarbesni už bet kuriuos kitus veiksnius.“

Atrodo, kad futbolininko ir klubo norai sutampa. 2008-aisiais buvo pasirašytas šešerių metų kontraktas, o išpirkos suma išaugo iki 150 mln. eurų. Kitą vasarą sutartis pratęsta dar metams, bet tada numatyta sąlyga, jog „Barca“ savo blankiąją žvaigždę paleis tik už 200 mln. eurų.

A.Iniesta ir toliau galės mėgautis žaidimu su kitais La Masia auklėtiniais – Xavi bei L.Messi, kurių šešėlyje tūnojo visą savo karjerą. Kita vertus, ir šios ryškiausios „Barcelona“ žvaigždės garsėja ne tuo, kad vairuoja prabangius automobilius, neišlenda iš tatuiruočių salonų ar draugauja su glamūrinėmis merginomis.

La Masia rengia futbolininkus, o ne salonų liūtus. Arba, kaip kartą ištarė A.Iniesta: „Diskotekos – ne man.“ Prieš dvejus metus donas Andresas pretendavo į turbūt prestižiškiausią individualų prizą pasaulyje – „France Football“ teikiamą aukso kamuolį. Rinkimuose jis liko antras – po L.Messi. Blankųjį riterį nukonkuravo energingas miniatiūrinis La Pulga – blusa.

Nuo tada L.Messi nieko nelaimėjo su Argentinos rinktine, nors jo įvarčių fejerverkai ir toliau gniaužia kvapą. A.Iniesta šiemet – geriausias Europos čempionato futbolininkas. Kas žino – gal ir jam atėjo laikas imti šlovės derlių? Gal metų pabaigoje paaiškės, kad El Caballero Pulido pagaliau tikrai tapo donu ir paliko šešėlyje spindinčius komandos draugus?

„Euro 2012“ geriausių žaidėjų rinktinė

Naudingiausias čempionato žaidėjas – A.Iniesta (Ispanija).

Simbolinė rinktinė: vartininkai – Gianluigi Buffonas (Italija), Ikeras Casillas (Ispanija), Manuelis Neueris (Vokietija); gynėjai – Gerardas Pique (Ispanija), Fabio Coentrao (Portugalija), Philippas Lahmas (Vokietija), Pepe (Portugalija), Sergio Ramosas (Ispanija), Jordi Alba (Ispanija); saugai – Daniele De Rossi (Italija), Stevenas Gerrardas (Anglija), Xavi (Ispanija), Andresas Iniesta (Ispanija), Sami Khedira (Vokietija), Sergio Busquetsas (Ispanija), Mesutas Ozilas (Vokietija), Andrea Pirlo (Italija), Xabi Alonso (Ispanija); puolėjai – Mario Balotelli (Italija), Cescas Fabregas (Ispanija), Cristiano Ronaldo (Portugalija), Zlatanas Ibrahimovičius (Švedija), Davidas Silva (Ispanija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius