Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką sako istoriniai skaičiai: Europos futbolo čempionatų rekordininkai

Kas sieja Edwiną Van Der Sarą, Lilianą Thuramą, Michelį Platinį, Lotharą Matthausą ir Dmitrijų Kiričenką? Atsakymas – visi jie yra Europos čempionatų rekordininkai.
Edwinas Van Der Saras
Edwinas Van Der Saras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rezultatyviausi, greičiausi, ilgaamžiškiausi

Karjerą praėjusiais metais baigęs olandas E. van der Saras kartu su prancūzų gynėju L.Thuramu yra daugiausia rungtynių finaliniuose Europos čempionato turnyruose sužaidę futbolininkai. Abiejų sąskaitose – po 16 susitikimų. Po 14 rungtynių yra sužaidę portugalai Luisas Figo ir Nuno Gomesas, čekas Karelas Poborsky ir prancūzas Zinedine‘as Zidane‘as.

Daugiausia įvarčių įmušė legendinis prancūzas M.Platini. Vien per 1984 metais gimtinėje vykusias pirmenybes jis pasižymėjo 9 kartus. Už jo su 7 įvarčiais rikiuojasi anglas Allainas Sheareris, po 6 kartus varžovų vartininką yra nuginklavę N.Gomesas, Thierry Henry, Patrickas Kluivertas ir Ruudas van Nistelrooy‘us.

Greičiausiu įvarčiu per visą Europos čempionatų istoriją gali pasigirti rusas Dmitrijus Kiričenka. Jis 2004 metais Graikijos rinktinės vartininką nuginklavo prabėgus vos 1 min. 7 sek. nuo susitikimo pradžios.

Antroje vietoje – dar vienas rusas Dmitrijus Aleinikovas. Atstovaudamas SSRS vienuolikei 1988 metų čempionate jis anglų vartų sargą nubaudė sužaidus 2 min. 8 sek. Trečias – anglas A.Sheareris. Jo taiklus smūgis į vokiečių vartus 1996 metų pirmenybėse buvo atliktas nuo rungtynių pradžios prabėgus 2 min. 12 sek.

L.Matthausas, Peteris Schmeichelis, Aronas Winteris, Alessandro del Piero, E. van der Saras ir L.Thuramas daugiausia kartų dalyvavo Europos čempionato finaliniame etape. Savo rinktinėms jie atstovavo keturiuose Europos čempionatuose.

Vokietis Raineris Bonhofas yra vienintelis žaidėjas, sugebėjęs triskart su savo ekipa patekti į pirmenybių finalą. Aukso medaliu R.Bonhofas galėjo džiaugtis dukart. Po du kartus finalą yra pasiekę net 14 futbolininkų.

Jauniausiu futbolininku, išbėgusiu į aikštę Europos čempionate, buvo Belgijos rinktinės saugas Enzo Scifo. 1984 metais rungtynėse su Jugoslavija jam buvo 18 metų ir 115 dienų. Vyriausiu turnyro žaidėju tapo vokietis L. Matthausas. Jis savo šalies garbę 2000 metų čempionato rungtynėse su Portugalija gynė sulaukęs 39 metų ir 91 dienos.

Jauniausiu įvarčio autoriumi per visą Europos čempionatų istoriją kol kas yra šveicaras Johanas Vonlanthenas. 2004 metais jis kamuolį į prancūzų vartus pasiuntė būdamas 18 metų ir 141 dienos. Vyriausias įvarčio autorius – portugalas Nene. 1984 metais jis rumunų vartininką nuginklavo sulaukęs 34 metų ir 213 dienų.

Komandos rekordininkės

Vokietija dalyvavo 10 Europos čempionatų finalinių etapų. Be to, vokiečiai yra ir daugiausia čempionų titulų iškovojusi ekipa. Senojo žemyno pirmenybėse jie triumfavo triskart.

Vokietijos ir Olandijos ekipos yra rezultatyviausios per visą Europos čempionatų istoriją. Abiejų ekipų sąskaitoje po 55 įmuštus įvarčius. Artimiausia jų konkurentė Prancūzija yra pasižymėjus 46 kartus.

Daugiausia kartų finale taip pat rungtyniavo Vokietijos ekipa. Dėl aukso vokiečiai lemiamoje kovoje rungėsi net šešis kartus, tačiau laimėti pavyko tik pusę susitikimų. Keturis kartus finale žaidė Sovietų Sąjungos vienuolikė, tačiau auksu pasidabinti jai pavyko tik kartą. Ispanai turi geriausią santykį – trys kartai finale ir dvi pergalės.

Rezultatyviausios Europos čempionato rungtynės įvyko 1960 metais, kai žaidė Prancūzijos ir Jugoslavijos rinktinės. Prancūzai po atkaklios kovos laimėjo 5:4. Antrąja vieta dalijasi dvi 2000 metų turnyre įvykusios varžybos. Abiejuose mačuose dalyvavo Jugoslavija. Grupės varžybose jugoslavai 3:4 po atkaklios kovos nusileido ispanams, o ketvirtfinalyje buvo tiesiog nublokšti „oranžinės audros“ – olandai juos nugalėjo rezultatu 6:1.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius