-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mantas Kalnietis Palangoje apie NBA: „Durys į NBA prasivėrė, kai pakeičiau agentus"

Nors vakar prasidėjo Lietuvos rinktinės pasirengimas artėjančioms pasaulio krepšinio pirmenybėms Ispanijoje, tačiau ir futbolas kausto krepšininkų dėmesį. „Jei futbolo čempionato finale laimėtų vokiečiai, būtų labai gerai“, – šypsodamasis aiškina Mantas Kalnietis. Tačiau labai greitai grįžta prie rinktinės ir NBA, kurioje praleido vasaros pradžią, užkulisių Pokalbis su M.Kalniečiu Palangoje – apie laiką, praleistą NBA stovykloje, ir būsimą pasaulio čempionatą.
Vyrų krepšinio rinktinė
Mantas Kalnietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

– Pirmiausia, kokios jūsų nuotaikos prieš artėjantį pasaulio čempionatą, kaip rinktinei gali atsiliepti Lino Kleizos ir Roberto Javtoko netektys?

– Atsilieps tikrai stipriai. L.Kleiza buvo tas žmogus, apie kurį pastaraisiais metais sukosi visas rinktinės žaidimas. Dabar jo vaidmenį turės dalintis kiti žaidėjai.

R.Javtoko netektis dar skaudesnė. Jis buvo tas žmogus, kuris cementuodavo visą komandinę gynybą. Svarbiausia, jo stigs kaip kapitono. Per visą savo karjerą neturėjau geresnio kapitono nei R.Javtokas. Man nesuprantama, kai išgirstu kalbant, kad Roberto netektis yra nesvarbi. Užtenka prisiminti, kaip mums be jo sekėsi Londono olimpiadoje.

Per visą savo karjerą neturėjau geresnio kapitono nei R.Javtokas.

– Kodėl Lietuvoje stinga įžaidėjų?

– Sunku pasakyti, nors šia tema ir šnekama labai daug. Man patiko trenerio Arvydo Gronskio interviu, kuriame jis kalba apie treniruotes ir tai, jog joms yra skiriama per mažai dėmesio.

Ypač menkas dėmesys skiriamas individualiam žaidėjų lavinimui, o pabrėžiamos komandiniu  žaidimu pagrįstos pergalės.

Įžaidėjui individualus meistriškumas yra ypač svarbus, todėl ir atsiranda ši spraga. Aišku, yra ir daugiau problemų, bet be individualaus meistriškumo įžaidėjo nėra.

– Kaip manote, kas galėtų būti antruoju įžaidėju rinktinėje?

– Turime skirtingų žaidėjų, todėl treneris išsirinks tą, kurio būtent jam reikia. Kiekvienas iš jų, kaip ir mes visi, turi ir savų pliusų, ir savų minusų.

– Kaip vertinate Lietuvos galimybes būsimajame čempionate?

– Nemanau, kad dabar galima ką nors pasakyti. Kitos rinktinės dar nėra aiškios, neaišku ir kaip mums seksis be dviejų svarbių žmonių.

Suburta nauja komanda, kol kas viskas atrodo neblogai, bet tik prasidėjus rungtynėms pamatysime tikrąjį pajėgumą. Dažnai būna, kad viskas lyg ir gerai, bet pralaimi, o būna, žaidimas nesilipdo, bet nukeliauji toli. 

– Kas, be Slovėnijos, grupėje dar kelia grėsmę?

– Australijos rinktinė tikrai nesilpna. Daugiau sunku, ką ir išskirti. Kaip matome ir dabar vykstančiame futbolo čempionate, visos šalys moka žaisti tiek futbolą, tiek krepšinį, ir staigmenų pasitaikyti gali.

Tačiau jei žaisi susikoncentravęs, netikėtumų išvengsi. Blogiausia yra neįvertinti varžovų, tuomet nuskriausti gali ir Azijos, ir Afrikos komandos.

Jei futbolo čempionato finale laimėtų vokiečiai, būtų labai gerai.

– Šiemet atkreipėte į save ir NBA klubų dėmesį. Kas prie to labiausiai prisidėjo?

– Manau, labiausiai prisidėjo sėkmingas pasirodymas praėjusių metų Europos krepšinio čempionate.

Šnekant konkrečiai apie situaciją su NBA, matyt, svarbu ir tai, jog šiuos reikalus patikėjau naujiems agentams. Galbūt jiems buvo lengviau bendrauti su tais klubais.

– Kaip vyksta vasaros treniruotės „Brooklyn Nets“ ir „Portland Trail Blazers“?

– „Brooklyn Nets“ stovykloje susirinko net 30 žaidėjų. Paskirstė mus į dvi komandos, nurodė derinius ir tada žaidėme penki prieš penkis, taigi nieko ypatingo. O Portlande vyko labiau individualios treniruotės. Žaidėme vienas prieš vieną, buvo driblingo pratimai, metimai. 

– Į ką klubai kreipia dėmesį, siekdami išsiaiškinti, ar jūs esate tas žaidėjas, kurio jie ieško?

– Geras klausimas. Susirenka daugybė skautų, trenerių. Tačiau konkrečiai niekas nieko nemini. Tu eini žaisti, kaip moki, o kas jiems svarbu, sunku ir suprasti (šypteli). Aš jokių pokalbių su jais neturėjau, duoda kamuolį, eik ir žaisk.

Pats esu iš Europos, tad komandiniame žaidime man lengviau pasirodyti nei per asmenines pratybas.

– Ar asmeniškai jaučiatės gerai pasirodęs šiose stovyklose?

– Manau, kad taip. Brukline jaučiausi labai gerai, o Portlande gal šiek tiek trukdė tai, kad nebuvo žaidžiama penki prieš penkis.

Buvome aštuoniese, keturi žaidėjai iš pačios „Trail Blazers“ komandos, vyko individualus darbas. Kaip ir kiekvienam europiečiui, komandiniame žaidime man lengviau pasirodyti nei per asmenines pratybas.

– Galbūt po stovyklų jums buvo atkreiptas dėmesys į tai, ką turėtumėte patobulinti?

– Jie konkrečiai man apie tai nieko nesakė. Pačioje stovykloje savųjų trūkumų nei pavyko kažkaip paslėpti, nei jie labai išlindo. Pats puikiai žinau savo minusus ir į ką reikia atkreipti dėmesį. Turėčiau pagerinti pataikymą, žemiau varytis kamuolį. Tačiau, manau, tai dalykai dėl kurių tau nepasidarys sunkiau žaisti NBA, nei kai žaidi Europoje.

–  Ar išvykti į NBA gali sutrukdyti sutartis su Krasnodaro „Kuban-Lokomotiv“?

– Dabar NBA vyksta vasaros lyga, jie aiškinasi, ką turi JAV ir ar jiems aš esu reikalingas. Todėl su manimi kol kas nekontaktuoja. Esu padaręs savo darbą ir, jei jiems mano paslaugos pasirodys reikalingos, pirmiausia klubai kalbės su agentais.

Aišku, Krasnodaro klubas turi pirmą žodį, tad jei kažkas vyks, tarsis klubai ir agentai, o nuo manęs nelabai kas ir priklauso. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius