-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tik Kšištofas Lavrinovičius gali pasakyti: „Aš nugalėjau iš NBA žaidėjų sudarytą JAV rinktinę“

Lietuvos krepšinio rinktinė Pasaulio čempionato pusfinalyje ketvirtadienį susitiks su gerai pažįstama varžove – JAV komanda. Jonui Kazlauskui tai bus ketvirtosios oficialios rungtynės su JAV – vienas jis laimėjo. Nors 1992 metų olimpinių žaidynių metu krepšinis buvo žaidžiamas Badalonoje, tačiau būtent per Barselonoje vykusią olimpiadą Lietuvos ir JAV rinktinių keliai susitiko pirmą sykį. Mūsų komandoje vis dar yra du žmonės, atsimenantys tas ypatingas rungtynes. Tuo tarpu Kšištofas Lavrinovičius yra vienintelis rinktinės krepšininkas, buvęs pergalingoje 2004-ųjų komandoje.
Kšištofas Lavrinovičius
Kšištofas Lavrinovičius / Tomo Tumalovičiaus nuotr,/Krepšinio širdis

Dabartinis Jono Kazlausko asistentas Gintaras Krapikas ir masažuotojas Juozas Petkevičius buvo 1992 metų Lietuvos krepšinio rinktinėje, kai ši olimpinių žaidynių pusfinalyje 127:76 buvo sutriuškinta JAV „Svajonių komandos“.

VIDEO: Lietuva – JAV 1992 metai

Per 1992 ir 1996 metų olimpiadas iš NBA žaidėjų sudarytos JAV krepšinio rinktinės iš savo kelio be gailesčio šlavė visus varžovus ir abu kartus lengvai iškovojo aukso medalius. 1996-aisiais Atlantoje mūsų ir amerikiečių keliai susikirto grupėje, kur JAV laimėjo 104:82, tačiau tai nesutrukdė lietuviams laimėti bronzos medalių.

VIDEO: Lietuva – JAV 1996 m.

JAV rinktinės dominavimas baigėsi po dvejų metų vykusiame Pasaulio čempionate. Vis dėlto, baigėsi jis ne dėl prasto žaidimo – NBA lygą sukausčius lokautui žaidėjai negalėjo atstovauti nacionalinei komandai. JAV rinktinę 1998-ųjų planetos pirmenybėse sudarė Europoje žaidę krepšininkai bei du studentų lygos (NCAA) žaidėjai.

Garsiausi iš jų – vėliau įsimintiną karjerą Europoje turėjęs Trajanas Langdonas bei dukart į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes išrinktas Bradas Milleris.

Šiame čempionate amerikiečiai iškovojo bronzos medalius, o Lietuva pirmą kartą įveikė JAV rinktinę – grupės varžybose nugalėjo 84:82. Tai buvo pirmoji ir kol kas vienintelė J.Kazlausko pergalė prieš amerikiečius.

VIDEO: Lietuva - JAV 1998 m.

Pergalių galėjo būti ir daugiau – 2000-ųjų olimpinėse žaidynėse Sidnėjuje lietuviai ir amerikiečiai susitiko net du kartus. Grupėje Lietuva garbingai priešinosi iš NBA žaidėjų sudarytai komandai ir pralaimėjo 76:85. Tai buvo pirmas kartas, kai iš NBA žaidėjų sudaryta JAV rinktinė tarptautiniame turnyre pasiekė pergalę ne dviženkliu skirtumu.

Vis dėlto, netrukus JAV teko dar labiau susiimti. Pusfinalyje JAV ir Lietuvos keliai susikirto dar kartą, o šios rungtynės įėjo į Lietuvos krepšinio istoriją. Netaiklios Ramūno Šiškausko baudos ir desperatiškas Šarūno Jasikevičiaus metimas paskutinę akimirką leido išpaikintoms NBA žvaigždėms lengviau atsikvėpti, o lietuviai didžiavosi savo krepšininkais, kurie pralaimėjo tik 83:85. 

JAV nacionalinė televizija NBC po pusfinalio nusprendė, kad olimpiados finalas su Prancūzija bus rodomas tiesiogiai. Iki tol amerikiečiai rinktinės rungtynes pamatydavo beveik po 24 valandų nuo mačo pabaigos.

VIDEO: Lietuva - JAV 2000 m. pusfinalis

Nors amerikiečiai išliko nenugalėti, tačiau jų neįveikiamųjų aurą lietuviai sugriovė ir 2002 metų Pasaulio čempionatas tai įrodė. Lietuvos ten nebuvo, tačiau Argentina, Jugoslavija ir Ispanija įveikė JAV komandą – tai vis dar laikoma vienu didžiausių nusivylimų JAV sporto istorijoje.

Trys Š.Jasikevičiaus tritaškiai (vienas su bauda) paeiliui ir pergalė 94:90 buvo pirmasis ir kol kas vienintelis kartas, kai Lietuvos rinktinė įveikė iš NBA žaidėjų sudarytą JAV komandą. Tris taškus į JAV rinktinės krepšį tada įmetė 25-erių buvęs K.Lavrinovičius.

Nors vėliau Atėnų olimpiados pusfinalyje pralaimėjome Italijai, o mače dėl trečios vietos amerikiečiai atsirevanšavo 104:96, pergalė grupėje vis tiek buvo itin saldi.

VIDEO: Š.Jasikevičius mače prieš JAV rinktinę

Po 2004-ųjų Lietuva ir JAV susitiko dar du kartus. 2010 metų planetos pirmenybių Turkijoje pusfinalyje amerikiečiai vilčių mums nepaliko – 89:74. Šiemet nežaidžiantis Kevinas Durantas į lietuvių krepšį įsūdė 38 taškus ir pasiekė iki šiol nepagerintą JAV rinktinės rezultatyvumo rekordą.

VIDEO: Lietuva – JAV. 2010 m. Pasaulio čempionato pusfinalis

2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse Lietuva su JAV vėl kovojo kaip lygus su lygiu, tačiau pralaimėjo 94:99. Prieš dvejus metus mus labiausiai skriaudė LeBrono Jameso, Carmelo Anthony ir K.Duranto trijulė. Toje JAV komandoje buvo ir dabar žaidžiantis Jamesas Hardenas.

VIDEO: Lietuva – JAV. 2012 m.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Faktai:

– Lietuva ir JAV oficialiose rungtynėse susitiko 9 kartus, iš kurių JAV rinktinė pergalę šventė 7

– Daugiausia taškų per vienerias rungtynes į JAV krepšį yra įmetęs Artūras Karnišovas – 29 tšk, 1998 m. Pasaulio čempionate

– Daugiausia taškų į iš NBA žaidėjų sudarytos JAV rinktinės krepšį yra įmetęs Šarūnas Jasikevičius – 28 tšk., 2004 m. olimpinėse žaidynėse

– 87 – tiek taškų Š.Jasikevičius įmetė per penkis sustikimus su JAV rinktine. 66 įmetė S.Štombergas, 54 – A.Karnišovas, 51 – D.Songaila.

– Daugiausia rungtynių su JAV rinktine yra žaidęs Saulius Štombergas – 6

– Kšištofas Lavrinovičius yra vienintelis dabartinės rinktinės žaidėjas, rungtyniavęs su amerikiečiais dar 2004 metais. Jis taip pat yra vienintelis dabartinės rinktinės žaidėjas, pasiekęs pergalę prieš JAV

– Dabartinėje Lietuvos rinktinėje, be K.Lavrinovičiaus, su JAV dar yra žaidę M.Pocius (2), P.Jankūnas (2), R.Seibutis (2), S.Jasaitis (2), J.Mačiulis (2) ir J.Valančiūnas (1)

– Juozas Petkevičius ir Gintaras Krapikas yra vieninteliai šių metų rinktinės nariai, menantys pirmą susitikimą su JAV 1992 metais

– Lietuvos rinktinė tris kartus su JAV žaidė vadovaujama J.Kazlausko (1998 ir 2000 m.). Po du kartus lietuviams mačuose su JAV vadovavo Vladas Garastas (1992 ir 1996), Antanas Sireika (2004) ir Kęstutis Kemzūra (2010 ir 2012)

– JAV rinktinėje yra keturi po kartą su Lietuva žaidę krepšininkai – Jamesas Hardenas, Derrickas Rose'as, Rudy Gay ir Stephenas Curry

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius