-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 09 /2014 07 10

Argentina švenčia – po 11 metrų baudinių serijos žais Pasaulio futbolo čempionato finale

Trečiadienio vakarą San Paule paaiškėjo, kad lemiamame turnyro mače Rio de Žaneire su Vokietijos futbolininkais žais Argentina. Jie įveikė Nyderlandų rinktinę ir po 24 metų pertraukos pateko į finalą. Tai lėmė ne atkakli kova aikštėje ar įvarčiai, o 11 metrų loterija, kurioje sėkmė lydėjo Argentinos futbolininkus. Jie pataikė visus 4 smūgius, o olandai du kartus nesugebėjo pramušti argentiniečių vartininko Sergio Romero – 4:2.
Argentinos futbolo rinktinė – pasaulio čempionato finale
Argentinos futbolo rinktinė - pasaulio čempionato finale / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Pirmą kartą per čempionatų istoriją pusfinalyje komandos neįmušė nė vieno įvarčio.

Tad Arjeno Robbeno ir Robino van Persie vedama Nyderlandų rinktinė žais šeštadienį dėl trečiosios vietos su šeimininke Brazilija, o sekmadienį Lionelis Messi su kompanija stos į mūšį su galingai pusfinalyje pasirodžiusiais vokiečiais.

Argentinos futbolininkai savo šaliai įteikė gražiausią Nepriklausomybės dienos dovaną – pergalę Pasaulio futbolo čempionato pusfinalyje. Liepos 9 dieną argentiniečiai šventė 198-ąsias Nepriklausomybės paskelbimo metines, o Argentinos futbolininkai ją minėjo žaisdami su olandais. 

Liepos 9 dieną argentiniečiai šventė 198-ąsias Nepriklausomybės paskelbimo metines, o Argentinos futbolininkai ją minėjo žaisdami su olandais. 

Abi rinktinės per visą čempionatuose dalyvavimo istoriją nebuvo pralaimėjusios pusfinalio rungtynių per pagrindinį laiką – tad ir šįkart šią tradiciją jos pratęsė.

Po 90 minučių klampaus žaidimo komandos sužaidė 0:0. Nors ekipos turėjo po kelias realias progas pasižymėti, kamuolys niekaip nelindo į vartus.

Jau antrame olandų ir argentiniečių mačo kėlinyje futbolo pasaulis ilgėjosi prieš 24 valandas vykusio pirmojo pusfinalio tarp brazilų ir vokiečių, kur įvarčiai krito vienas po kito.

Net ir po 120 mačo minučių aikštėje buvo įvarčių sausra, nors iš dangaus pylė lietus.  Viską lėmė 11 metrų baudiniai.

Nors olandai jau kartą šiame čempionate mušė 11 metrų baudinius – ketvirtfinalyje su Kosta Rika ir tai darė sėkmingai, tačiau šįkart Rono Vlaaro ir Wesley Sneijdero smūgius atrėmė Argentinos vartininkas Sergio Romero, o olandų varžovai klaidų nedarė.

Argentina Pasaulio čempionatų pusfinaliuose iki šios dienos nebuvo pralaimėjusi nė vieno mačo. Iš trijų pusfinalio dvikovų lengviausios buvo 1978-ųjų rungtynės su Peru, kuriose namie žaidę argentiniečiai šventė pergalę 6:0. Tuo tarpu pastarąjį kartą į šį etapą prasimušusi Argentina į finalą kelią sau nutiesė tik po 11 metrų baudinių – sužaidę su Italija 1:1, Pietų Amerikos atstovai italus įveikė baudinių serijoje 4:3.

Nyderlandų futbolininkai pusfinalyje žaidė du kartus: 2010 metais laimėjo ir pateko į finalą, o 1998 metais po baudinių serijos pralaimėjo Brazilijai, kai po pratęsimo rezultatas buvo 1:1.

Olandai į planetos čempionatų finalus buvo prasimušę ir 1974-siais ir 1978 metais, tačiau tuomet pusfinalio akistatų nebuvo – komandos dėl medalių žaisti patekdavo laimėjusios pirmąsias dvi vietas grupėse. Pirmąją poziciją savo grupėse iškovojusios ekipos žaisdavo dėl čempiono titulo, antrąsias vietas – dėl pirmenybių bronzos.

Prieš ketverius metus vykusiame pusfinalyje olandai nurungė Urugvajų 3:2 ir prasibrovė į finalą, kuriame nusileido Ispanijai per pratęsimą 0:1.     

Rezultatas:
 
Nyderlandai 0 – 0 Argentina (po pratęsimo)
(baudiniai: 2-4)
 
11 metrų baudiniai:
 
Ronas Vlaaras (Nyderlandai) – 0:0
Lionelis Messi (Argentina) – 1:0
Arjenas Robbenas (Nyderlandai) – 1:1
Ezequielis Garay (Argentina) – 2:1
Wesley Sneijderis (Nyderlandai) – 2:1
Sergio Aguero (Argentina) – 3:1
Dirkas Kuytas (Nyderlandai) – 3:2
Maxi Rodriguezas (Argentina) – 4:2

Vokietijos futbolo rinktinė planetos pirmenybių finale žais jau aštuntąjį kartą: tris kartus – 1954, 1974 ir 1990 metais – ji džiaugėsi pergalėmis, o keturis sykius – 1966, 1982, 1986 ir 2002-aisiais – turėjo pripažinti varžovų pranašumą.

Argentinos komandai tai bus tik penktasis pasaulio čempionatų finalinis susitikimas: 1978 ir 1986 metais argentiniečiai tapo čempionais, o 1930-aisiais ir 1990-aisiais tenkinosi sidabru.

Šios abi komandos planetos pirmenybių finaluose tarpusavyje jau žaidė du kartus: 1986-aisiais Meksikoje 3:2 laimėjo Argentina, o 1990 metais Italijoje 1:0 stipresni buvo Vokietijos futbolininkai.

Nyderlandų  ir Argentinos rinktinių pusfinalio rungtynių statistika:

įvarčiai 0 0

smūgiai 7 8

smūgiai į vartus 3 5

kampiniai 4 4

nuošalės 4 4

pražangos 15 10

geltonos kortelės 2 1

kamuolio kontrolė 53 proc. 47 proc.

Rezultatyviausias futbolo čempionato žaidėjas – 6 įvarčiai – Jamesas Rodriguezas (Kolumbija).

Rungtynės

11 metrų baudiniai

Rodriguezas – 4:2

Kuytas – 3:2

Aguero – 3:1

Sneijderis – vartininkas atrėmė smūgį 2:1

Garay – 2:1

Robbenas – 1:1

Messi – 1:0

Vlaaras – vartininkas atrėmė smūgį 0:0.

Pirmi mušė olandai

Pratęsimas: Nyderlandai – Argentina 0:0.

115 min. Tiesiai prieš vartininką šokinėjantį kamuolį gavęs R.Palacio nutarė smūgiuoti galva, tačiau jis nebuvo toks stiprus ir olandų vartininkas pagavo sviedinį. Reali galimybė išsiveržti į priekį. 

111 min. Olandai bandė spausti argentiniečius, tačiau pastarieji sugebėjo protingai gintis ir rengti greitas kontratakas. Tačiau jau pratęsimo pradžioje tapo aišku, kad rizikuoti nė viena ekipa nenori ir laukia tik varžovo klaidos. 

105 min. Po baudos smūgio, kuri atliko L.Messi, kamuolys buvo nukreiptas į olandų baudos aikštelę, tačiau vartininkas kumščiais išmušė sviedinį.

98 min.  Daugiau jėgų išlaikę buvo olandai, todėl jų atakos buvo šiek tiek aštresnės, o A.Robbenas ir W.Sneijderis kelis kartus smūgiavo iš toli – mat aikštė po lietaus buvo šlapia.

Antrasis kėlinys: Nyderlandai – Argentina 0:0.

90 min.  Vienas prieš vartininką iššoko A.Robbenas, tačiau gynėjas J.Mascherano paskutinę akimirką blokavo jo smūgį, kamuolys nuriedėjo šalia vartų.

87 min.  Argentinos ekipa turėjo šansą įmušti įvartį – kairiuoju kraštu į baudos aikštelę įsiveržė S.Aguero, tačiau nesuskubo mušti ir gynėjai „iškrapštė“ kamuolį.

77 min. Įvartį į olandų vartus įmušė G.Higuainas, tačiau teisėjai taip pat užfiksavo nuošalę.

75 min.  Pirmą kartą į Argentinos vartus mušė R. van Persie, tačiau prieš tai teisėjai užfiksavo nuošalę.

66 min. Prasidėjo lietus ir komandoms tapo sunkiau žaisti. Vienu metu atrodė, kad lietus peraugs į liūtį.

59 min. E.Lavezzi pabėgo nuo gynėjų kairiuoju kraštu, pakėlė kamuolį į baudos aikštelę, o M.Rojo smūgiavo galva į vartus. Šiek tiek per silpnai.

50 min. Olandai pirmą kartą gavo teisę nuo apytiksliai 25 metrų nuotolio mušti baudinį, spyrė W.Sneijderis, tačiau labai netaikliai.

Lionelis Messi trečiadienį aplenkė garsųjį žemietį Diego Maradoną pagal sužaistų už nacionalinę ekipą rungtynių skaičiumi. 27-erių L.Messi dvikovoje su Nyderlandais Argentinos marškinėlius vilkėjo jau 92-ąjį kartą. Per tiek rungtynių jis įmušė 42 įvarčius, o D.Maradona – 34. Tačiau legendinis Argentinos futbolininkas D.Maradona 1986 metais tapo pasaulio čempionu.  

Pirmasis kėlinys: Nyderlandai – Argentina 0:0.

44 min. Argentina gavo teisę mušti baudos smūgį, tačiau ir vėl iš šios situacijos nieko nepešė. Olandai per kėlinį į vartų pusę mušė 1 kartą, argentiniečiai – 4.

30 min. Prieš 24 valandas vykusiame pirmame pusfinalyje po tiek laiko vokiečiai jau pirmavo prieš brazilus 5:0. Tačiau olandų ir argentiniečių mače dar nebuvo progos, kurią galima būtų vadinti šimtaprocente.

24 min. Keliant ketvirtąjį kampinį prie olandų vartų, E.Garay kyštelėjo galvą, tačiau kamuolys skriejo aukščiau vartų. 

22 min. Argentina po truputį spaudė olandus – kelias minutes neišleido europiečių iš savo aikštės pusės, kėlė du kampinius, tačiau realios grėsmės olandų vartams nebuvo.

15 min. L.Messi griaunamas likus iki vartų 20 metrų – tiesiai prieš olandų vartus.  Žaidėjas pats mušė, tačiau galingą smūgį pagavo Nyderlandų vartininkas J.Cillessenas.

12 min. Daugiausiai problemų Argentinos rinktinei kėlė A.Robbenas, kuris dešiniuoju kraštu bandė regzti atakas. Tačiau keli jo bandymai veržtis buvo nesėkmingi. 

5 min. Komandos stengėsi pirmąsias minutes skirti žvalgybai – prie vartų ekipos atsirasdavo, tačiau smūgiuoti niekas neleido.

Komandos tylos minute pagerbė prieš porą dienų mirusį garsųjį futbolininką Alfredo di Stefano.

Startinės sudėtys:

Nyderlandai: Jasperas Cillessenas, Ronas Vlaaras, Stefanas de Vrijus, Bruno Martinas Indi, Daley Blindas, Nigelis de Jongas, Dirkas Kuytas, Georginio Wijnaldumas, Wesley Sneijderis, Arjenas Robbenas, Robinas van Persie (kapitonas).
 

Argentina: Sergio Romero, Pablo Zabaleta, Ezequielis Garay, Marcosas Rojo, Martinas Demichelis, Javieras Mascherano, Lucasas Biglia, Enzo Perezas, Ezequielis Lavezzi, Lionelis Messi (kapitonas), Gonzalo Higuainas.
 

-------------------------

Nyderlandai  – Argentina

Stadionas: „Arena Corinthians“ (San Paulas)

Teisėjas: Cuneytas Cakiras (Turkija)

Data ir laikas: 2014-07-09, 23 val.

Argentina

Argentina pastarąjį kartą pasaulio čempionate triumfavo prieš 28 metus. Visų laikų geriausiu futbolininku tituluojamas Lionelis Messi yra arti šlovės, tačiau pusfinalyje laukia rimtas išbandymas.

Į pusfinalį argentiniečiams nebuvo lengva patekti  – tik minimaliu skirtumu buvo nugalėta perspektyvioji Europos rinktinė Belgija. Pergalingą įvartį šiame susitikime pelnė skeptikus nutildęs „Napoli“ klubo puolėjas Gonzalo Higuainas.

Grupėje Argentinos futbolininkai didelio vargo neturėjo, o varžovai taip pat nebuvo įspūdingi. Pastangų prireikė, tačiau 2:1 buvo nugalėta Bosnija ir Hercegovina, rungtynių pabaigoje įveiktas Iranas bei rezultatyviose rungtynėse iškovotas 9 taškas prieš Nigeriją.

Argentinos rinktinė šiame pasaulio čempionate kol kas žygiuoja be pralaimėjimų, tačiau ekspertams pro akį jų žaidimas nepraslydo.

Prieš ketvirtfinalio rungtynes su Belgija, argentiniečiams teko dar vienos Europos rinktinės išbandymas, kuomet teko susigrumti su Šveicarija. Pratęsimo 118-ąją minutę Angelis Di Maria po tikslaus Lionelio Messi perdavimo įmušė pergalingą įvartį, kuris lėmė patekimą į kitą etapą.

Argentinos rinktinė šiame pasaulio čempionate kol kas žygiuoja be pralaimėjimų, tačiau ekspertams pro akį jų žaidimas nepraslydo. Pasak jų, silpnoji grandis – gynyba, stiprioji – puolimas, tačiau ne itin patrauklus.

Prieš pusfinalį Alejandro Sabella treniruojamai komandai nepavyko išvengti problemų. Prieš olandus tikrai negalės žaisti saugų grandies lyderis A.Di Maria, kuris traumą patyrė susitikime su Belgija.

Nyderlandai

Nyderlandų  rinktinė pasaulio čempionato taurės savo rankose nelaikė dar nė sykio, nors finale dėl titulo varžėsi tris kartus – 1974 metais nevyko atkrintamieji mačai, o į finalą prasimušdavo ekipos, antrojo etapo grupėse iškovojusios pirmąją vietą. 2010 metais olandai tik po pratęsimo minimaliu skirtumu finale nusileido tuomet dominavusiai Ispanijai.

Grupių etape olandai be didesnio vargo iškovojo visus įmanomus taškus, nors žaidė „mirtininkų“ grupėje, kurioje taip pat buvo Ispanija, Čilė ir Australija.

Grupių etape olandai be didesnio vargo iškovojo visus įmanomus taškus, nors žaidė „mirtininkų“ grupėje, kurioje taip pat buvo Ispanija, Čilė ir Australija. Pirmajame susitikime kiek netikėtai buvo sutriuškinta čempionė Ispanija 5:1, rezultatu 3:2 nugalėta Australija ir kovoje dėl pirmosios vietos parklupdyta Čilė 2:0.

Aštuntfinalyje Louiso van Gaalo auklėtiniai turėjo vargo su meksikiečiais, kurie iki 88-ios minutės pirmavo rezultatu 1:0. Tačiau Wesley Sneijderio ir Klaaso-Jano Huntelaaro tikslūs smūgiai į vartų tinklą rungtynių pabaigoje lėmė patekimą į ketvirtfinalį.

Ketvirtfinalyje susitikime olandų laukė čempionato išsišokėlė Kosta Rika. Neabejotinais favoritais laikyti Nyderlandų futbolininkai tik po baudinių serijos palaužė kostarikiečius. Vartininko Timo Krulo pastangomis olandai pateko į pusfinalį.

A.Sabellos oponentas L.van Gaalas problemų saugų grandyje taip pat neišvengė. Olandijai nuo aštuntfinalio rungtynių nepadėjęs Nigelis De Jongas patyrė traumą, bet jis iki pusfinalio pasveiko.

Tarpusavio istorija

Iš viso pasaulio čempionate Nyderlandų  ir Argentinos rinktinės susitiko jau keturis kartus. Tarpusavio istorija – olandų naudai. Pirmosios rungtynės pasaulio čempionate tarp šių rinktinių įvyko 1974 metais Vakarų Vokietijoje, kuomet grupių etape olandai rezultatu 4:0 pažemino argentiniečius.

Tačiau jau kitame pasaulio čempionate argentiniečiai už triuškinantį pralaimėjimą atsilygino su kaupu. Šios rinktinės susigrūmė planetos pirmenybių finale ir po pratęsimo Pietų Amerikos komanda rezultatu 3-1 įveikė olandus ir tapo pasaulio čempionais.

Trečiasis susitikimas buvo žaidžiamas 1998 metais Prancūzijoje ir tuomet ketvirtfinalyje Nyderlandų futbolininkai rezultatu 1-2 iš turnyro eliminavo Argentiną. Paskutinės rungtynės įvyko 2006 metais, kuomet grupių etape Argentina ir Nyderlandai išsiskyrė be įvarčių.

Taip pat olandų naudai yra ir įvarčių santykis. Per visas keturias rungtynes rinktinės pelnė 11 įvarčių, o septynis iš jų pelnė dabartinei pasaulio vicečempionai.

Įdomūs faktai:

Argentina į pasaulio čempionato pusfinalį pateko po 24 metų pertraukos. Paskutinį kartą šiame etape jie žaidė 1990 metais,  tuomet jie tik finale nusileido Vakarų Vokietijai.

Argentina šiame pasaulio čempionate per sužaistas penkerias rungtynes nei karto prieš varžovus nelaimėjo dviejų įvarčių pranašumu. Visos pergalės pasiektos vieno įvarčio skirtumu.

Olandų futbolininkai tik du kartus yra patyrę pralaimėjimą prieš Pietų Amerikos rinktines per 12 pasaulio čempionato rungtynių.

Olandai šiemet 10 įvarčių iš 12 pelnė po pirmojo kėlinio.

Olandijos futbolininkai rungtynėse prieš Kosta Riką atliko 692 perdavimus. Tai visų laikų pasaulio čempionato rekordas per vienerias rungtynes.


Tai pirmas kartas, kai pusfinalį pasiekė ir Argentina, ir didžiausi šios šalies priešai brazilai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius