-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2030 metų pasaulio futbolo čempionatas vyks net šešiose šalyse

2030 m. pasaulio futbolo čempionatą rengs Marokas, Ispanija ir Portugalija, tačiau trys pirmosios turnyro rungtynės bus žaidžiamos Urugvajuje, Argentinoje ir Paragvajuje.
FIFA pasaulio taurė
FIFA pasaulio taurė / FIFA nuotr.

Pietų Amerikos atstovų pasiūlymas kurį laiką buvo laikomas favoritu, nes 2030-aisiais pasaulio futbolo čempionatas švęs šimtmetį.

Būtent Urugvajuje 1930-aisiais startavo pirmenybės.

FIFA trečiadienį informavo apie saliamonišką sprendimą – atidarymo rungtynės vyks Urugvajuje, Argentinoje ir Paragvajuje, bet vėliau turnyras persikels į Europą ir Afriką.

Visos šešios čempionatą priimsiančios šalys automatiškai pateks į turnyrą ir tai bus pirmasis pasaulio futbolo čempionatas, kuris vyks keliuose žemynuose.

Urugvajus 1930-aisiais surengė ir laimėjo pirmąjį pasaulio futbolo čempionatą, Argentina pralaimėjo tų pirmenybių finale ir yra dabartinė planetos čempionė, o Pietų Amerikos futbolo konfederacijos (CONMEBOL) būstinė įsikūrusi Paragvajuje.

Po pirmųjų trijų rungtynių Urugvajus, Argentina, Paragvajus ir trys jų varžovai keliaus į Maroką, Ispaniją ir Portugaliją, kur vyks likusi turnyro dalis.

Atidarymo ceremonija dar vyks ir Maroke, Portugalijoje arba Ispanijoje.

Marokas pirmą kartą rengs pasaulio futbolo čempionatą po penkių nesėkmingų bandymų surengti 1994, 1998, 2006, 2010 ir 2026 m. turnyrą.

Be to, tai bus pirmoji šalis, kuri rengs pasaulio futbolo čempionato rungtynes Šiaurės Afrikoje.

Iš pradžių Marokas ketino teikti individualią paraišką, bet kovo mėnesį suvienijo jėgas su Ispanija ir Portugalija.

Portugalija taip pat pirmą kartą rengs varžybas, prieš tai pateikusi nesėkmingas paraiškas rengti 2018 ir 2022 m. pasaulio futbolo čempionatus kartu su Ispanija.

Ispanija organizavo pasaulio pirmenybes 1982-aisiais.

Portugalija surengė 2004 m. Europos čempionatą.

Praėjusių metų spalio mėnesį prie Ispanijos ir Portugalijos paraiškos prisijungė Ukraina, pasiūliusi surengti kai kurias grupės etapo rungtynes, tačiau dėl tebesitęsiančio Rusijos sukelto karo kilo abejonių dėl šios valstybės pasirengimo galimybių.

Tai bus pirmas kartas, kai pasaulio futbolo čempionatas vyks šešiose skirtingose šalyse.

2026 m. turnyras Kanadoje, Meksikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose bus kol kas vienintelis, kurį priims daugiau nei dvi valstybės.

Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų jūros šalių futbolo asociacijų konfederacija (CONCACAF) rengs planetos pirmenybes 2026 metais, o Afrikos futbolo konfederacija (CAF), CONMBEOL ir UEFA – po ketverių metų.

Pagal šią FIFA rotacijos politiką 2034-ųjų turnyras turėtų būti patikėtas Azijos (AFC) ir Okeanijos (OFC) futbolo konfederacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius