Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A lyga: skurdas be spindesio

Futbolo žiema Lietuvoje baigiasi. Kovo 10-ąją prie starto linijos stos dešimt – bent jau taip žadama – A lygos klubų. Bent pusė jų kalba apie kovą dėl medalių. Bet yra ir kita pusė – tų, kurie vos suduria arba visai nesuduria galo su galu.
Šiemet dėl titulo vėl turėtų grumtis čempionas Panevėžio „Ekranas“ ir vicečempionas Vilniaus „Žalgiris“.
Šiemet dėl titulo vėl turėtų grumtis čempionas Panevėžio „Ekranas“ ir vicečempionas Vilniaus „Žalgiris“. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Panevėžio „Ekranas“

Permainos. Etatinis šalies čempionas atsisakė kai kurių vyresnių žaidėjų – Andriaus Jokšo, Nerijaus Sasnausko – paslaugų, deklaruodamas, kad daugiau galimybių suteiks jaunimui, tačiau visa tai „Ekrano“ susilpninti neturėtų.

Pranašumai. Stabilumas: sočiausias lygos biudžetas (gali siekti 5 mln. litų), gera vadyba, tie patys treneriai, išsaugotas komandos branduolys.

Trūkumai. Komandos, nuolat laiminčios viską, kada nors persisotina pergalių ir išsisemia. Panevėžiečiai namie jau viską pasiekė. Tiesa, Europoje dar yra ko siekti.

Žvaigždė. Mantas Savėnas. Saugo, kuris praėjusiais metais grįžo į „Ekraną“, pravardė – Bosas. Kažin ar reikia dar ką nors pridurti.

Prognozė. Pirma vieta. Net ir sustiprėjus konkurentams, panevėžiečiai lieka favoritai.

Vilniaus „Žalgiris“

Permainos. Į komandą atėjo kroatas treneris Damiras Petravičius, sugebantis nurodyti futbolininkams, kada galima valgyti obuolį ar bananą, o kada – ne. Jo kova su Valdu Urbonu iš „Ekrano“ ar Virginijumi Liubšiu iš Marijampolės „Sūduvos“ bus įdomi. „Žalgirį“ paliko rezultatyviausias praėjusio A lygos sezono žaidėjas Deivydas Matulevičius, bet spragą vilniečiai užpildė škotu Calumu Elliotu ir kroatu Tomislavu Peku.

Pranašumai. Sustiprėjusi sudėtis, pusantro karto – kalbama, kad iki 4 mln. litų – išaugęs biudžetas, tvarkingai dirbanti klubo struktūra.

Trūkumai. Išskyrus tai, kad D.Petravičius sunkiai kalba angliškai, iškapstyti ką nors pikantiško – sudėtinga.

Žvaigždė. C.Elliotas. Nors T.Pekas turi potencijos tapti komandos lyderiu aikštėje, daugiausia žvilgsnių bus nukreipta į škotą – ne kasmet futbolo vėjai atpučia į Lietuvą Europos devyniolikmečių vicečempioną.

Prognozė. Antra vieta. Nors tikimybė, kad šiemet „Žalgiris“ mes dar nuožmesnį iššūkį „Ekranui“ nei pernai, atrodo logiška.

Marijampolės „Sūduva“

Permainos. Išėjo vartininkai Povilas Valinčius ir Armantas Vitkauskas, saugai Evaldas Grigaitis ir Sergejus Koziuberda, puolėjas Sergejus Žigalovas. Atėjo vartininkas Džiugas Bartkus, saugai Marius Šoblinskas ir Rafaelis Ledesma, iš Lenkijos grįžo puolėjas Audrius Brokas.

Pranašumai. Šviežias kraujas turėtų būti į naudą – pastaruosius porą sezonų „Sūduvos“ rezultatai buvo prastesni nei tikėtasi.

Trūkumai. Keisti abu vartininkus – įdomus eksperimentas. Ir, suprantama, rimtas egzaminas Dž.Bartkui, kurį V.Liubšys jau dabar vadina pagrindinės sudėties žaidėju.

Žvaigždė. R.Ledesma. Individualiai turbūt efektingiausias A lygos žaidėjas, sugrįžęs į Lietuvą po kelerių metų pertraukos.

Prognozė. Trečia vieta. Kova dėl aukštesnių pozicijų? Įmanoma.

„Šiauliai“

Permainos. Išėjo vartininkas Tadas Simaitis, gynėjas Edvardas Pšelenskis, saugas Saša Količius, puolėjas Goča Tvildiani. Visas spragas šiauliečiai užpildė, o kai kurias pozicijas net sustiprino, pasirašydami sutartis su vartininku Mindaugu Malinausku, gynėju iš Latvijos Intaru Kirchneriu, saugu Andriumi Bartkumi, argentiniečiu puolėju Santiago Casanelli.

Pranašumai. Viena iš didžiųjų praėjusio sezono šiauliečių bėdų buvo menkas rezultatyvumas. Dabar, turėdama S.Casanelli ir Artūrą Rimkevičių, šią problemą saulės miesto komanda ketina išspręsti.

Trūkumai. Pernai „Šiauliai“ skynė taškus žaisdami su komandomis, kurios vėliau tapo prizininkėmis, bet rungtyniaudami su vidutiniokais ir autsaideriais barstė jų nepateisinamai daug. Galvosūkis, kurį treneriui Deiviui Kančelskiui šiemet teks pabandyti išnarplioti.

Žvaigždė. A.Rimkevičius. Pernai į Šiaulius atvykęs snaiperis šiemet turės galimybę įrodyti, jog yra vienas pavojingiausių puolėjų šalyje, atnaujindamas ir savo pretenzijas prasimušti į šalies rinktinę.

Prognozė. Ketvirta vieta. Arba, kaip sako klubo direktorius Saulius Lesnickas: „Kovosime dėl medalių, bet galbūt nenusivilsime, jeigu nepavyks“.

Pakruojo „Kruoja“

Permainos. Išėjo gynėjas Mindaugas Bagužis, saugai Žilvinas Banys, Artūras Žulpa, puolėjas Tautvydas Švelna ir dar visas būrys futbolininkų. Atėjo gynėjai Irmantas Zelmikas, Alfredas Skroblas, saugai Tomas Miklinevičius, Linas Savastas, Vadimas Antipovas, puolėjai Gvidas Juška ir S.Žigalovas.

Pranašumai. Tvirtas biudžetas, leidžiantis stiprinti sudėtį, turėti komandoje net devynis legionierius iš Ukrainos ir Latvijos bei skelbti ryžtą kovoti dėl medalių.

Trūkumai. Legionierių limitas – ne guminis, aikštėje vienu metu galės būti tik penki užsieniečiai. Todėl įdomu, ar nekils trinties tarp lietuvių ir legionierių bei kaip užsieniečiai sutars tarpusavyje, konkuruodami dėl vietos aikštėje.

Žvaigždė. V.Antipovas. Buvęs Ukrainos jaunimo rinktinės žaidėjas praėjusį sezoną spindėjo „Mažeikiuose“, bet tik tada, kai žaidė – saugo sezoną gerokai apgadino sunki trauma.

Prognozė. Penkta vieta. Vertinant komandos galimybes ir permainas joje, klausimų daugiau nei atsakymų. Todėl teigti, kad „Kruoja“ pastums žemyn ką nors iš pirmo ketverto, būtų per drąsu.

Gargždų „Banga“

Permainos. Pasitraukė treneris Arminas Narbekovas, užleidęs vietą buvusiam savo asistentui Vaidui Žutautui, išėjo gynėjas Karolis Urbaitis, saugai Andrius Lipskis ir Gajus Kulbis. Spragas bandoma užkaišyti patirtimi – A.Jokšu, E.Grigaičiu, „Klaipėdoje“ praėjusį sezoną rungtyniavusiu brazilu Mandinho.

Kovo 10-ąją prie starto linijos stos dešimt – bent jau taip žadama – A lygos klubų

Pranašumai. Gerai subalansuota sistema – vadinamasis Gargždų futbolo modelis veikia darniai ir kalbant apie infrastruktūros kūrimą, ir apie nuoseklų komandos būrimą.

Trūkumai. Perfrazuojant kultinį posakį: „Kas laimės, kas laimės? Gargždų „Banga“!“, derėtų klausti: „Kas įmuš, kas įmuš?“ Netekę rezultatyviai praėjusį sezoną žaidusių A.Lipskio ir G.Kulbio, gargždiškiai pamainos jiems dar neturi.

Žvaigždė. A.Jokšas. Nors ir būdamas labiau griovėjas nei kūrėjas, gimtojo miesto komandos persirengimo kambaryje bus neginčijamas autoritetas.

Prognozė. Septinta vieta. Palyginti su kai kuriais varžovais, „Banga“ šoktelėjo į priekį, bet yra ir tokių, kurie tarpsezonį nuveikė didesnių darbų nei gargždiškiai.

Tauragės „Tauras“

Permainos. Jų daug. Ant trenerio tiltelio Gedeminą Jarmalavičių pakeitė užsieniečių duetas – italas Giovanni Scanu ir jo asistentu tapęs ukrainietis Anatolijus Korobočka. Komandą paliko pernykščiai lyderiai – Miguelis Soaresas, Goranas Jerkovičius, Regilio Seedorfas. Sustiprinti komandą bandoma Tomu Rimu, iš „Žalgirio“ išsinuomotu Robertu Freidgeimu, italais Manueliu Perra, Michele Di Piedi.

Pranašumai. Jų nedaug. Gal tik tai, kad, kitaip nei praėjusio sezono pradžioje, „Taurui“ nebereikės treniruotis Šilalėje ir žaisti Gargžduose – klubas pasistatė ir naują stadioną, ir senąjį rekonstravo.

Trūkumai. Pagrindinis – pinigai. Nors miesto savivaldybė klubo rėmimo sumą sumažino nežymiai – iki 200 tūkst. Lt – kalbama, kad „Tauro“ dalininkų sumažėjo, o tiems, kurie liko, laikai irgi ne patys geriausi. Klubo sąskaitas sausina ir kreditų, kurie buvo paimti stadiono statybai, išmokos.

Žvaigždė. Aleksandras Borisenka. Tarpsezonį vartininkas buvo bene geriausias komandos žaidėjas. Sezonui prasidėjus darbo jam, atrodo, nestigs.

Prognozė. Aštunta vieta. Nors „Tauras“ priverstas susiveržti diržą, lygoje yra komandų, kurioms sekasi dar sunkiau.

Alytaus „Dainava“

Permainos. Virginijų Sinkevičių trenerio poste pakeitė Rimvydas Kochanauskas. Žaidėjų branduolys tarsi ir išsaugotas, bet iš naujų futbolininkų prie komandos prisidėjo tik iš „Žalgirio“ išsinuomotas vartininkas Aivaras Bražinskas.

Pranašumai. Gera miesto futbolo mokykla ir dzūkų futbolininkų noras kovoti dėl Alytaus garbės. Šiuo metu – tik tiek.

Trūkumai. Užkulisiai dūzgia kalbomis apie skolas žaidėjams ir treneriams, todėl iki šiol neaišku, kokia bus galutinė komandos sudėtis.

Žvaigždė. Arsenijus Buinickis. Savo praėjusio sezoną puolimo lyderį „Dainava“ išsaugojo. Bent kol kas.

Prognozė. Devinta vieta – tik todėl, kad lygoje yra Klaipėdos „Atlantas“.

Klaipėdos „Atlantas“

Permainos. Jų nėra. Yra klausimas: mirs klubas ar nemirs? Iki pat sezono pradžios kalbama apie galimus „Atlanto“ gelbėtojus, apie Vacio Lekevičiaus bandymus parduoti klubo 300 tūkst. litų skolas sutartyse niekur neminint „Atlanto“ vardo, apie savaitę trukusį žaidėjų streiką, kurį nutraukė ne iš V.Lekevičiaus ar jo rėmėjų piniginių atkeliavę pinigai. Cirkas, kokio net Lietuvos futbolas seniai nematė.

Pranašumai. Gal kada nors vėliau jų ir bus.

Trūkumai. V.Lekevičius.

Žvaigždė. V.Lekevičius – o kaip kitaip?

Prognozė. Dešimta vieta, jei klubas pradės sezoną. Ir, aišku, jei pradėjęs jį sugebės baigti.

Vilniaus REO

Permainos. Trenerio Stasio Baranausko asistentu tapęs Viačeslavas Sukristovas, vartininkas Marius Šalkauskas, saugai Ronaldas Solominas, Martynas Jefišovas, puolėjas Mindaugas Grigalevičius – geras priedas prie čempioniškos praėjusių metų pirmosios lygos sudėties.

Pranašumai. Susižaidęs komandos branduolys, tvirtas finansinis užnugaris, aiški strateginė vizija. Debiutantas neturėtų būti komanda, kurią varžovai negailestingai muš.

Trūkumai. Gali pritrūkti patirties – ne vienas REO žaidėjas tokio lygio futbolo ragaus pirmą kartą per karjerą.

Žvaigždė. Tomas Ražanauskas. Jauniems komandos draugams 36-erių veteranas turėtų tapti geru futbolo mokytoju, esančiu čia pat, aikštėje.

Prognozė. Šešta vieta. Klubo vadovų kalbos apie pirmąjį trejetą atrodo kiek per drąsios, bet lentelės vidurys – realu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius