-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie įdomiausius futbolo faktus iš naujo: „Ar žinojote, kad..?“

Kiekvieną dieną futbolo naujienų rinkoje vienas faktas veja kitą, o naujienos netrukus tampa senienomis, nes įvyksta kažkas dar įdomesnio. Kiekvienas skęstame toje žinių jūroje, todėl „Halftime.lt“ nusprendė paįvairinti rinką nauja rubrika „Ar žinojote, kad..?“, kurioje kas savaitę pateiks po 10 įvairių faktų iš futbolo ir žymių šio žaidimo asmenybių gyvenimo.
Jose Mourinho
Jose Mourinho / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Ar žinojote, kad Jose Mourinho iki 24 metų žaidė futbolą?

Dabartinis Madrido „Real“ klubo vyriausiasis treneris Jose Mourinho nuo 17 iki 24 metų ieškojo savęs žaisdamas profesionalų futbolą. 1980-1987 metais portugalas rungtyniavo „Rio Ave“, „Belenenses“, „Sesimbra“ ir „Comércio e Indústria“ klubuose. Visgi, Mourinho trūko žaidėjui būtino staigumo, ramybės ir jėgos, todėl jis nusprendė susieti savo gyvenimą su treniravimu. Mourinho motina užrašė jį į verslo mokyklą, tačiau portugalas ją metė pačią pirmąją dieną ir įstojo į Lisabonos Technikos universitetą, kur studijavo sportą ir fizinį lavinimą. Taigi profesionaliu futbolininku netapęs Mourinho yra diplomuotas treneris.

2. Ar žinojote, kad keturi „Premier“ lygos klubai savo logotipe turi lotynišką posakį?

Keturi klubai iš dvidešimties, besivaržančių 2011/12 metų Anglijos „Premier“ lygoje prijaučia lotynų kalbai ir savo logotipuose turi po lotynišką posakį. „Sunderland“ futbolininkai vadovaujasi šūkiu Consectatio Excellentiae, kuris reiškia tobulumo beieškant. Liverpulio „Everton“ klubas į savo logotipą sutalpino sakinį Nil satis nisi optimum, jį išvertę į lietuvių kalbą gautume Nėra nieko pakankamai gero nei geriausias. Dabartiniai lygos lyderiai „Manchester City“ savo herbe pasirašę Superbia in Proelia, ką turbūt galima versti Garbė kovoje arba didžiuojamės kovodami. Tuo tarpu lygos autsaiderių „Blackburn“ ekipą lydi lotyniškas šūkis Arte et Labore, reiškiantis Įgūdžiais ir darbu.

3. Ar žinojote, kad Leonelis Messi sirgo hipopituitarizmu?

AFP/Scanpix nuotr./Leonelos Messi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonelis Messi

„Barcelonos“ klubo lyderis Lionelis Messi, būdamas vienuolikos metų, iš daktarų išgirdo, jog serga hipopituitarizmu, arba aiškiau tariant – augimo hormonų nepakankamumu. Messi talentą tada jau buvo pastebėjęs „River Plate“ klubas, bet jis neišgalėjo mokėti už berniuko gydymą 900 dolerių per mėnesį. Tačiau tą sutiko daryti „Barcelona“. Tuometinis ekipos sporto direktorius Carlesas Rexachas, neturėdamas po ranka popieriaus lapo, pirmąjį kontraktą su Messi pasirašė ant popierinės servetėlės. Messi sutiko kartu su tėvu keltis į Ispaniją, kur Katalonijoje turėjo keletą giminaičių, ir ten gydytis savo ligą bei žaisti „Barca“ futbolo akademijoje.

4. Ar žinojote, kad 2012 metų kovo mėnesį „Liverpool“ švęs 120-ąjį gimtadienį?

Reuters/Scanpix nuotr./Liverpool futbolininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Liverpool“ futbolininkai

„Liverpool“ klubas atsirado dėl „Everton“ ekipos ir „Anfield“ stadiono savininko Johno Houldingo nesutarimų. Aštuonerius metus „Anfield“ stadione žaidusi „Everton“ komanda persikėlė į „Goodison Park“ aikštę ir 1892 metų kovo 15 dieną Houldingas įkūrė „Everton F.C. and Athletic Grounds Ltd“ klubą, kuris tų pačių metų liepos mėnesį persivadino į „Liverpool F.C.“, nes Futbolo asociacija nesutiko, jog dvi ekipos vadintųsi „Everton“. Taigi ateinantį kovo mėnesį „raudonieji“ švęs savo 120-ąją gimimo dieną.

5. Ar žinojote, kad Franckas Ribery būdamas dvejų metų pateko į automobilio avariją?

Reuters/Scanpix nuotr./Franckas Ribery
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Franckas Ribery

Kai Miuncheno „Bayern“ klubo saugui Franckui Ribery buvo dveji metukai, jis ir jo šeima savo gimtajame mieste susidūrė su sunkvežimiu. Prancūzas patyrė rimtų veido sužalojimų, dėl kurių veide reikėjo net šimto siūlių. Dėl šios priežasties Ribery kairiojoje veido pusėje turi du didelius randus.

6. Ar žinojote, kad Pele per karjerą įmušė net 1281 įvartį?

AFP/Scanpix nuotr./Pele
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pele

Šiemet 71-erių metų gimtadienį atšventęs legendinis brazilas Pele yra rezultatyviausias pasaulio futbolininkas ir, nors karjerą baigė prieš 34 metus, kol kas niekam pakartoti jo įspūdingo rekordo nepavyksta. Įdomu, kada tai įvyks. Pele per savo 21-erius metus trukusią profesonalo karjerą sužaidė net 1363 rungtynes, per kurias įmušė įspūdingą skaičių įvarčių – 1281. Statistiškai brazilas per kiekvienas rungtynes mušė po 0,93 įvarčio.

7. Ar žinojote, kad pravardė Kaka gimė dėl jaunesniojo brolio?

AFP/Scanpix nuotr./Kaka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kaka

Madrido „Real“ klube rungtyniaujančio saugo Kakos tikrasis vardas yra Ricardo Izecsonas dos Santosas Leite, tačiau visame pasaulyje jis žinomas, kaip Kaka. Ši pravardė gimė, kai jaunesnysis futbolininko brolis Rodrigo niekaip negalėjo ištarti jo vardo ir šaukė ne Ricardo, o Kaka. Matyt, kažkas iš brazilo draugų išgirdo šį žodį ir nuo to laiko ėmė jį vadinti Kaka.

8. Ar žinojote, kad brangiausias perėjimas futbolo istorijoje yra Ronaldo perkėlimas į „Real“?

Reuters/Scanpix nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Brangiausias perėjimas iš vieno klubo į kitą per visą futbolo istoriją įvyko ne taip jau ir seniai. 2003 metais „Manchester United“ klubas įsigijo talentingąjį portugalą Cristiano Ronaldo, kurį po šešerių metų pardavė Madrido „Real“ ekipai už rekordinę 80 milijonų svarų sterlingų išpirką. Su portugalu Ispanijos klubas pasirašė penkerių metų kontraktą, kurio vertė siekė apie 55 milijonus eurų ir nustatė, jog norint įsigyti Ronaldo reikės pakloti 1 milijardą eurų.

9. Ar žinojote, kad „Sheffield“ yra seniausias klubas pasaulyje?

Septintojoje pagal stiprumą Anglijos futbolo lygoje „NPL Division One North“ besivaržantis „Sheffield“ klubas yra seniausias pasaulyje. Šis klubas buvo įkurtas 1857 metų spalio 24 dieną, o tai reiškia, jog šiemet jam suėjo 154 metai. Nors ši komanda per savo istoriją neiškovojo daug titulų, tačiau ji įtraukta į Anglijos futbolo garbės lentą už didelį indėlį į futbolo istoriją.

10. Ar žinojote, kad 2014 metais Pasaulio čempionatas Brazilijoje vyks jau antrą kartą?

Beveik už dvejų su puse metų prasidės 20-asis Pasaulio čempionatas futbolo istorijoje. 2014 metų vasarą jis startuos Brazilijoje. Tai bus antrasis kartas, kada pasaulio pirmenybės vyks šalyje, kurioje jau buvo vykusios anksčiau. Taip jau yra buvę, nes čempionatas dukart buvo rengiamas Vokietijoje. Pirmąjį kartą brazilai čempionatą rengė 1950 metais. Tada planetos čempionais tapo Urugvajaus rinktinė, finale įveikusi turnyro šeimininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius