Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beribiai užmojai: kad atvėsintų 2022 metų pasaulio futbolo čempionato stadionus, Kataras kuria net dirbtinius debesis

Kataras vykdo pažadus 2022 metais surengti tokį pasaulio futbolo čempionatą, kokio pasaulis dar nėra matęs. Turtingi arabai, panašu, rado net didžiausios problemos – aukštos oro temperatūros – sprendimo būdą. Kataro universitete buvo sukurtas dirbtinio debesies modelis, kuris galėtų savo šešėliu atvėsinti stadionus.
Vieno iš 2022 metų pasaulio futbolo čempionato Katare stadionų modelis.
Vieno iš 2022 metų pasaulio futbolo čempionato Katare stadionų modelis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš lengvų anglies junginių ir helio dujų pagamintas debesis pagal projektą į orą turėtų būti pakeliamas naudojantis saulės energija ir valdomas per atstumą.

Anot Kataro Universiteto vadovo Saudo Abdulo Gani, vieno tokio dirbtinio debesies gamyba gali kainuoti net 0,5 mln. JAV dolerių. „Šiuo metu vyksta derybos dėl vieno dirbtinio debesies gamybos, kuris būtų skirtas bandymams“, – sakė A.A.Gani.

Birželio–liepos mėnesiais, kuomet įprastai vyksta pasaulio futbolo čempionatai, temperatūra Katare kartais siekia net iki 50 laipsnių karščio, todėl tokios oro sąlygos būtų nepakeliamos ne tik futbolininkams, bet ir žiūrovams.

Buvo siūloma čempionatą surengti žiemą, o tokiam variantui pritarė net FIFA prezidentas Seppas Blatteris, tačiau turnyro organizatoriai šį siūlymą kategoriškai atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius