-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 25 /2013 05 26

Arjeno Robbeno įvartis atnešė Čempionų lygos taurę į Miuncheną: „Bayern“ – „Borussia“ 2:1

Arjenas Robbenas praėjusių metų UEFA Čempionų lygos finale pratęsimo metu neįmušė 11 metrų baudinio ir nepasinaudojo galimybe „Bayern“ komandai išplėšti pergalę. Vis dėlto šeštadienio vakarą olandas įmušė lemiamą įvartį ir Čempionų lygos taurė po 12 metų pertraukos atkeliauja į Miuncheną.
„Bayern“ – Europos karaliai.
„Bayern“ – Europos karaliai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau nei 6 tūkstančiai mūsų sporto grupės „Facebook“ gerbėjų kasdien seka įdomiausią informaciją iš sporto pasaulio, dalyvauja diskusijose ir konkursuose. Prisijunk ir tu, spausk LIKE.

A.Robbenas šiose rungtynėse turėjo ne vieną progą pasižymėti įvarčiu, tačiau išnaudojo tą, kuri atsirado 90-ąją minutę. Olandas atsidūrė vienas prieš visą mačą puikiai rungtyniavusį „Borussia“ vartininką Romaną Weidenfellerį ir atliko puikų smūgį pažeme, kuris bavarams garantavo penktąjį Čempionų lygos titulą klubo istorijoje.

Šeštadienį vykęs Čempionų lygos finalas buvo vienas gražiausių per visą turnyro istoriją – abi komandos nuo pat mačo pradžios rengė daugybę atakų ir atliko ne vieną pavojingą smūgį į vartus. Tačiau šeštadienį buvo vartininkų naktis – tiek R.Weidenfelleris, tiek Manuelis Neueris finale žaidė nuostabiai ir ne kartą gelbėjo savo komandą.

„Bayern“ futbolo klubo istorijoje šis sezonas bus įrašytas aukso raidėmis – Bundeslyga laimėta 25 taškų skirtumu, sumušant visus įmanomus rekordus. Čempionų lygoje pervažiuoti visi, netgi nenugalimoji „Barcelona“, kuri pusfinalyje nušluota bendru rezultatu 7:0.

„Bayern“ treneris karjerą Miuncheno klubo, o gal netgi apskritai futbole, užbaigė neįtikėtinai gerai. Jau anksčiau pranešta, kad po sezono bavarams vadovaus Pepas Guardiola.

Bayern futbolininkų triumfas.
„Bayern“ futbolininkų triumfas.

Tai buvo jau dešimtosios „Bayern“ klubo finalinės rungtynės prestižiškiausiame Senajame žemyne futbolo turnyre ir trečiosios per pastaruosius ketverius metus. Čempionų taurę Miuncheno komanda anksčiau iškovojo 1974, 1975, 1976 ir 2001 metais.

Pagal iškovotų šio turnyro trofėjų skaičių „Bayern“ ekipa pasivijo „Liverpool“ komandą. Daugiau kartų Čempionų lygą laimėjo tik Madrido „Real“ (9 kartus) bei „Milan“ (7 sykius) klubai.

Pernai turnyro finale bavarai po 11 metrų baudinių serijos nusileido Londono „Chelsea“, o 2009-10 metų sezono finale juos 2:0 įveikė Jose Mourinho treniruojamas Milano „Inter“.

„Borussia“ ekipai tai buvo tik antrasis Čempionų lygos finalas, o pirmasis 1996-97 metais buvo kur kas sėkmingesnis – Dortmundo futbolininkai tada 3:1 įveikė Turino „Juventus“.

Šį sezoną bavarams liko vienintelės rungtynės – biržėlio pirmąją Vokietijos taurės finale jie kausis su „Stuttgart“.

 

„Bayern“ kelias šių metų Čempionų lygoje:

Grupės rungtynės:

„Bayern“ – „Valencia“ 2:1
Barysovo BATE – „Bayern“ 3:1
„Lille“ – „Bayern“ 0:1
„Bayern“ – „Lille“ 6:1
„Valencia“ – „Bayern“ 1:1
„Bayern“ – Barysovo BATE 4:1

Aštuntfinalis:

Londono „Arsenal“ – „Bayern“ 1:3
„Bayern“ – Londono „Arsenal“ 0:2

Ketvirtfinalis:

„Bayern“ – Turino „Juventus“ 2:0
Turino „Juventus“ – „Bayern“ 0:2

Pusfinalis:

„Bayern“ – „Barcelona“ 4:0
„Bareclona“ – „Bayern“ 0:3

Finalas: „Bayern“ – „Borussia“ 2:1

VIDEO: Finalo įvarčiai.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Rungtynės: Miuncheno „Bayern“ – Dortmundo „Borussia“ 2:1

Antrasis kėlinys:

90+3 min. „Bayern“ ekipoje Mario Gomezas pakeitė Mario Mandžukičių.

90 min. Pasipylė keitimai. „Borussia“ gretose J.Schieberis pakeitė J.Blaszczykowskį, o N.Sahinas – S.Benderį. „Bayern“ ekipoje L.Gustavo pekitė F.Ribery.

89 min. ARJENAS ROBBENAS – ĮVARTIS! Olandas pagaliau išnaudojo savo progą. F.Ribery sugebėjo laimėti oro dvikovą šalia „Borussia“ baudos aikštelės, perdavė kamuolį A.Robbenui, kuris išbėgo vienas prieš R.Weidenfellerį ir šįkart nesuklydo.

87 min. Bastianas Schweinsteigeris turėjo puikią progą, po to, kai Thomasas Mulleris puikiai „paliko“ kamuolį komandos draugui, tačiau R.Weidenfelleris dar kartą puikiai atmjušė kamuolį. TIKRA VARTININKŲ NAKTIS.

83 min. Į greitą kontrataką pasileido A.Robbenas, tačiau I.Gundoganas neleido olandui jo apžaisti ir A.Robbenas neleistinai pargriovė savo varžovą.

80 min. Labai bjaurus epizodas. R.Lewandowskis užminė ant gulinčio J.Boatengo kojos – lenkui pasisekė, kad teisėjas epizodo nematė, nes puolėjas būtų tikrai gavęs raudoną kortelę.

77 min. Labai pavojinga „Bayern“ ataka, tačiau T.Mulleris buvo nugriautas, anot teisėjo, be pražangos – situacija labai ginčytina.

74 min. Po geltoną kortelę gavo F.Ribery ir K.Groskreutzas.

Ilkay Gundoganas realizavo 11 metrų baudinį.
Ilkay Gundoganas realizavo 11 metrų baudinį.

72 min. Dar vienas stebuklas iose rungtynėse įvyko prie „Borussia“ vartų. N.Subotičius paskutinę akimirką ištraukė kamuolį iš po A.Robbeno kojų ir išgelbėjo ekipą nuo įvarčio.

70 min. Greitos pavojingos Dortmundo ekipos atakos metu M.Hummelsas šovė virš vartų.

68 min. ILKAY GUNDOGANAS realizavo 11-os metrų baudinį – M.Neueris neturėjo jokių galimybių.

67 min. 11 METRŲ BAUDINYS SKIRTAS Į „BAYERN“ VARTUS. Geltoną kortelę turėjęs Dante baudos aikštelėje pargriovė „Borussia“ žaidėją.

60 min. MARIO MANDŽUKIČIUS! ĮVARTIS. Arjenas Robbenas prasiveržė kairiuoju kraštu, išmaudė gynėją ir vartininką, numetė kamuolį į vartininko aikštelę, kur M.Mandžukičiui beliko neprašauti iš maždaug dviejų metrų.

49 min. Kėlinys prasidėjo kiek ramiau nei antrasis, tačiau ir vėl pradžioje iniciatyvą bandė perimti Dortmundo ekipos futbolininkai.

Mario mandžukičiaus įvartis.
Mario Mandžukičiaus įvartis.

Pirmasis kėlinys:

43 min. Futbolas ir toliau  buvo atviras ir gražus akiai, o R.Weidenfelleris sugebėjo veidu atremti A.Robbeno smūgį į vartus.

35 min. M.NEUERIS dar kartą sužaidė neįtikėtinai – R.Lewandowskis vėl atsidūrė prieš bavarų vartininką, kuris dar kartą išgelbėjo savo komandą.

30 min. ARJENAS ROBBENAS iššvaistė puikią progą – olandas dešiniajame krašte atsidūrė vienas prieš vartininką, tačiau šis sužaidė užtikrintai.

29 min. Pirmoji geltona kortelė – ją užsidirba „Bayern“ centro gynėjas Dante.

Romano Weidenfellerio puikus žaidimas.
Romano Weidenfellerio puikus žaidimas.

26 min. M.Madžukičius! Kroato smūgį galva stebuklingai atmušė R.Weidenfelleris, o kamuolys po to dar kliudė skersinį. Po kampinio dar vieną labai pavojingą smūgį galva atliko J.Martinezas, tačiau kamuolys skriejo virš vartų.

22 min. S.BENDERIS! Neįtikėtinas „Borussia“ spaudimas ir dar vienas smūgis į vartus, tačiau Dortmundo ekipos kapitono bandymą atrėmė M.Neueris.

19 min M.Reusas! Dar viena pavojinga „Borussia“ ataka, tačiau bavarų vartininkas vėl buvo savo vietoje.

15 min. J.Blaszczykowskis! Labai pavojingas lenko smūgis iš arti, kuris galėjo į priekį išvesti „Borussia“, tačiau M.Neueris padarė mažą stebuklą.

14 min. R.Lewandowskis kairiuoju kraštu prasiveržė beveik iki pat bavarų vartų, tačiau kamuolį atleido per toli ir šis skriejo už aikštės ribų. Netrukus puolėjas iš Lenkijos atliko labai pavojingą tolimą smūgį, kurį atrėmė M.Neueris.

10 min. Aikštėje toliau dominavo gynyba, tačiau abi komandos stengėsi kuo greičiau nulėkti prie varžovų vartų. Pirmąjį smūgį į vartus pabandė atlikti J.Blaszczykowsksi.

5 min. Mačo pradžioje teritorinę persvarą ir iniciatyvą savo rankose turėjo „Borussia“, kuri uždirbo pirmąjį mačo kampinį. Vis dėlto smūgių į vartus atlikti nepavyko.

Oficialiai paskelbtos startinės sudėtys:

„Bayern“: vartininkas – M.Neueris; gynėjai – P.Lahmas, J.Boatengas, Dante, D.Alaba; saugai – J.Martinezas, B.Schweinsteigeris, T.Mulleris; puolėjai – F.Ribery, A.Robbenas, M.Mandžukičius.

„Borussia“: vartininkas – R.Weidenfelleris; gynėjai – L.Pizszekas, N.Subotičius, M.Hummelsas, M.Schmelzeris; saugai – I.Gundoganas, S.Benderis, M.Reusas; puolėjai – J.Blaszczykowskis, R.Lewandowskis, K.Groskreutzas.

----------------------------------------------------------------------------------------

Miuncheno „Bayern“ klubas Čempionų lygos finale žais anrus metus iš eilės – praėjusį sezoną lemiamose rungtynėse po 11 metrų baudinių serijos bavarai nusileido Londono „Chelsea“.

Europos futbolo karūną visada galingai atrodęs „Bayern“ klubas pastarąjį kartą užsidėjo prieš daugiau nei dešimtmetį – 2001 m. „Borussia“ sirgaliai laukia dar ilgiau – 1996-97 m. Dortmundo ekipa Čempionų lygos finale 3:1 įveikė Turino „Juventus“.

 

Skirtingi klubai – skirtinga filosofija.

„Tai kas mūsų nenužudo – padaro stipresniais“, – „Borussia“ klubui itin tinka šis plačiai vartojamas posakis. 2000 m. pradžioje Dortmundo ekipą buvo ištikusi tokia gili ir sunki finansinė krizė, kad bankrotas ekipai grėsė iki pat 2005-ųjų.

„Bayern“ prezidentas Uli Hoenessas neseniai teigė, kad 2003 m. bavarai Dortmundo klubui net skolino pinigų: „Kai jie nebesugebėjo mokėti žaidėjams algų, mes per kelis mėnesius jiems davėme apie 2 mln. eurų“.

„Borussia“ klubui teko parduoti net garsųjį „Westfalenstadion“, kuriame komanda žaidžia iki šiol, tačiau bent iki 2016-ųjų jis vadinsis draudimo bendrovės vardu – „Signal Iduna Park“.

2005-2008 metai klubui buvo itin sunkūs – treneriai keitėsi vienas po kito, o komandai net grėsė iškritimas į antrąją Bundeslygą. Tačiau po 2007-08 metų į komandą atėjo Jurgenas Kloppas.

Dabar jau 45-erių metų futbolo specialistas jau pirmąjį sezoną su komanda finišavo šeštoje, o po metų – penktoje vietoje. Užpernai ir pernai „Borussia“ tapo Bundeslygos čempione, o pernai pridėjo dar ir Vokietijos taurę – „Bayern“ finale buvo sutriuškintas 5:2.

Bavarijos ekipa savo ruožtu tokios duobės, kokioje buvo „Borussia“, niekada neregėjo. Komanda milijonais niekada į kairę ir į dešinę nesitaškė, tačiau visada buvo finansiškai stipriausia Vokietijoje.

Vis dėlto pernai bavarai nesusilaikė ir už saugą Javi Martinezą Bilbao „Athletic“ ekipai nepagailėjo 40 mln. eurų. Šiemet beveik tiek pat „Bayern“ sumokėjo už vieną „Borussia“ lyderių – Mario Goetze.

„Ne, mes nekalbėjome su Dortmundo klubu apie Mario perėjimą. Kodėl turėtume? Mario Goetze sutartyje buvo įrašyta išpirkos suma ir mes sumokėjome“, – teigė „Bayern“ sporto direktorius Matthiasas Sammeris. Žmogus, kuris su Dortmundo klubu Bundeslygą laimėjo ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris – daugiau to nėra pavykę padaryti niekam.

Negana to, „Bayern“ apie vieno svarbiausių „Borussia“ žaidėjų įsigijimą pranešė prieš pat Dortmundo ekipos atsakomąsias rungtynes Čempionų lygos pusfinalyje su Madrido „Real“.

Geriau nė nesugalvosi, tačiau „Borussia“ sugebėjo patekti į finalą, o komandos aistruoliai, iš pradžių pykę ant 20-mečio futbolininko, vėliau suprato – taip reikia.

Pastaraisiais metais „Borussia“ pardavė ne vieną jauną ir puikų talentą – Nuri Sahinas, Shinji Kagawa, Mario Goetze, kiek anksčiau buvo ir Tomašas Rosickis, Aleksandras Frei bei Davidas Odonkoras. Po šio sezono komanda gali prarasti ir Robertą Lewandowskį bei Matsą Hummelsą, tačiau komandos aistruoliai žino – ateis kiti: jauni, ištroškę ir talentingi.

Kelias Čempionų lygoje.

„Bayern“ futbolininkai šį sezoną F grupėje patyrė tik vieną pralaimėjimą prieš Barysovo BATE, aštuntfinalyje su Londono „Arsenal“ pasidalijo po pergalę (3:1 išvykoje ir 0:2 namuose), o vėliau triuškino varžovus.

„Juventus“ per dvi rungtynes įveiktas bendru skirtumu 4:0, „Barcelona“ – net 7:0.

„Borussia“ iki pralaimėjimo atsakomosiose pusfinalio rungtynėse „Real“ ekipai 0:2, šį sezoną nebuvo patyrusi nesėkmės kartėlio.

Grupėje Dortmundo ekipa iš 6 mačų laimėjo 4, nors į kompaniją gavo „Real“, „Manchester City“ ir Amsterdamo „Ajax“.

Aštuntfinalyje bendru skirtumu 5:2 (2:2 ir 3:0) įveiktas Donecko „Šachtar“, ketvirtfinalyje – 3:2 (0:0 ir 3:2) tik per stebuklą paskutinėmis sekundėmis įveikta „Malaga“.

„Real“ klubą namuose vokiečiai po R.Lewandowskio „pokerio“ sumušė 4:1, o Ispanijoje nusileido 0:2, tačiau vis tiek žais finale.

Tarpusavyje šį sezoną komandos žaidė keturis kartus. Bundeslygoje abukart mačai baigėsi lygiosiomis 1:1, o Vokietijos supertaurės finale „Bayern“ laimėjo 2:0, taurės – 1:0.

Komandų sudėtys.

„Borussia“ jau anksčiau patvirtino, kad M.Goetze dėl traumos finale nežais – medikai nespėjo 20-mečio futbolininko pastatyti ant kojų.

Kitas Dortmundo ekipos narys Lukaszas Piszczekas jau ilgai žaidžia traumuotas, tačiau reikalingą operaciją atidėjo tarpsezoniui, trauma rungtyniauti nesutrukdys ir Matsui Hummelsui.

„Bayern“ komandoje nežinomasis tik vienas – kas rungtyniaus gynybos centre šalia Dante. Holgeris Badstuberis traumuotas dar nuo praėjusių metų pabaigos, tad lieka du kandidatai – Danielis Van Buytenas ir Jerome'as Boatengas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius