Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čempionų lygos herojus Arjenas Robbenas: savanaudis, pražydęs Miunchene

Prieš Čempionų lygos finalą buvo atlikta apklausa, kuri parodė, kad 75% Vokietijos gyventojų norėtų romantiško mažos, bet veržlios Dortmundo komandos triumfo. Šią svajonę 89-ąją minutę palaidojo olandas Arjenas Robbenas ir taurė iš Londono iškeliavo į Miuncheną. Pačiam rungtynių herojui teko nemažai paklajoti, kol pradėjo spindėti „Bayern“ ekipoje.
Arjenas Robbenas
Arjenas Robbenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mažame, Varėnos dydžio, Olandijos miestelyje gimęs futbolininkas greitai buvo pastebėtas Groningeno futbolo klubo. Būtent čia jis ištobulino savo išskirtinį žaidimo stilių: išsiveržti į baudos aikštelę iš dešiniojo krašto, persimesti kamuolį prie kairės kojos ir smūgiuoti. Ir viskas atliekama be didesnės komandos draugų pagalbos.

Olandas būdamas jaunas buvo giriamas už atsidavimą treniruočių metu ir, pasak jo pirmojo trenerio, Arjenas Robbenas pavėlavo tik į vieną treniruotę. Tuomet treneris paklausė, kas atsitiko. Arjenas paaiškino, kad su draugais linksminosi šventėje. Žinodamas, kad ten buvo ir merginų, treneris paklausė: Ar ji to verta?. „Taip, treneri, verta“, – atsakė futbolininkas. 2007 metais Arjenas Robbenas vedė merginą, dėl kurios 15 minučių vėlavo į treniruotę. Šeima šiuo metu turi tris vaikus.

Žinodamas, kad ten buvo ir merginų, treneris paklausė: Ar ji to verta?. „Taip, treneri, verta“, – atsakė futbolininkas. 2007 metais Arjenas Robbenas vedė merginą, dėl kurios 15 minučių vėlavo į treniruotę.

Po 50 rungtynių ir 8 įvarčių Groningene Arjenas Robbenas beveik už 4 milijonus eurų persikėlė į kitą Olandijos klubą, PSV. Čia jis kartu su puolėju Mateja Kažemanu sudarė duetą, vadinama Batmanu ir Robbenu. Herojai padėjo PSV iškovoti 17-ąjį Olandijos čempionato titulą, o A.Robbenu susidomėjo „Manchester United“. Tiesa, jie pasiūlė vos 7 mln. eurų ir PSV vadovas atmetė pasiūlymą sakydamas, kad už tiek jie gali tikėtis Arjeno Robbeno marškinėlių su autografu.

Kol Mančesterio klubas dvejojo, Londono „Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius pasiūlė 18 mln. eurų ir įsigijo kylančią žvaigždę. Kaip ir priklauso garsiems futbolininkams, nebuvo apsieita ir be kontroversiškų epizodų. 2005-06 sezono metu, kai susitiko „Chelsea“ ir „Liverpool“ ekipos, Arjenas Robbenas išprovokavo varžovų vartininką Pepe Reina ir šis trenkė olandui, kuris dramatiškai krito ant žolės uždirbdamas raudoną kortelę vartininkui. Po šių rungtynių „Liverpool“ treneris Rafaelis Benitezas juokavo, kad važiuos į ligoninę patikrinti kaip laikosi A.Robbenas.

Po sėkmingų, tačiau traumų lydėtų metų Londone 2007 metais už 35 mln. eurų Arjenas Robbenas persikėlė į Ispanijos grandų, Madrido „Real“ gretas. Čia jis turėjo praleisti penkerius metus, bet šis laikas sutrumpėjo vos iki dviejų. Nors žaidėjas užtikrino klubui nemažai pergalių ir kairiojo saugo pozicijoje buvo bene nepakeičiamas, klubui pradėjus vesti derybas su Cristiano Ronaldo, olandui nebeliko vietos. Pats futbolininkas, parduotas Miuncheno „Bayern“ ekipai, prisipažino, kad nenorėjo palikti Madrido, tačiau buvo priverstas.

Arjeno Robbeno įvartis.
Arjeno Robbeno įvartis.

2009 metais persikėlęs į Vokietiją, jau po metų tapo geriausiu 2010 metų šalies futbolininku. Olandas padėjo „Bayern“ patekti į Čempionų lygos pusfinalį bei pirmą kartą iškovojo Bundeslygos trofėjų ir Vokietijos taurę.  Žodžiu, futbolininkas pagaliau buvo pripažintas ir naudingas savo komandai. Tuomet atėjo 2012 metų Čempionų lygos finalas. Olandas turėjo progą 11 metrų baudiniu išplėšti Miuncheno ekipai pergalę, bet Petras Čechas atlaikė smūgį. Po to sekė baudinių serija, kurią laimėjo „Chelsea“.

A.Robbenu susidomėjo „Manchester United“. Tiesa, jie pasiūlė vos 7 mln. eurų ir PSV vadovas atmetė pasiūlymą sakydamas, kad už tiek jie gali tikėtis tik Arjeno Robbeno marškinėlių su autografu.

„Bayern“ gerbėjai dar kurį laiką neatleido puolėjui už klaidą. Šalia to atsirado šiokia tokia trintis tarp jo ir kito Miuncheno ekipos lyderio Thomaso Mullerio. Vokiečiui nepatiko, kad olandas visuomet stengiasi viską atlikti savarankiškai ir perdavimo iš jo tikėtis sunku. Pats futbolininkas yra pasakęs, kad šį savo įprotį laiko pranašumu, o ne yda. Futbolo ekspertai sako, kad šis puolėjas yra ypatingas tuo, kad sudaro geresnę grandį su gynėjais, ypač su „Bayern“ kapitonu Philippu Lahmu. Taip pat stipriu laikomas ir jo tandemas su saugu Francku Ribery, taigi ir olando savanaudiškumas turi ribas.

Tarptautinėje arenoje olandas savo šaliai atstovavo 2004, 2008 bei 2012 metų Europos čempionatuose bei 2006 ir 2010 metų pasaulio pirmenybėse. Paskutinis pasaulio čempionatas jam buvo sėkmingiausias. Nyderlandai pateko į finalą, kur 0:1 nusileido Ispanijai, o Arjenas Robbenas buvo nominuotas gauti auksinį batelį, bet šis atiteko Diego Forlanui.

Neseniai buvo paskelbta, kad Arjenas Robbenas Miuncheno „Bayern“ ekipoje turėtų likti iki 2015 metų. Po šeštadienio finalo, atrodo, kad viešnagė turėtų būti kupina šlovės, o 2012 metais Petro Čecho atremtas 11 metrų baudinys visų pamirštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius