Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorija perrašyta: Japonijos futbolininkės – pasaulio čempionės!

Pasaulio moterų futbolo čempionatas finišavo dar viena neįtikėtina Japonijos rinktinės pergale. Mače dėl aukso japonės dukart atsilikinėjo, tačiau abu kartus išlygino rezultatą, o baudinių serijoje nokautavo dukart pasaulio čempiones JAV futbolininkes.
JAV – Japonija
JAV – Japonija. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Istorija FIFA

Amerikietės išsiveržė į priekį po 69 min. Alex Morgan pelnyto įvarčio, tačiau 81 min. rezultatą išlygino Aya Miyama. Komandoms teko žaisti pratęsimą. Pirmo pratęsimo metu Abby Wambach dar kartą išvedė JAV rinktinę į priekį, tačiau japonės nekapituliavo – 117 minutę po kampinio įvartį pelnė Homare Sawa – 2:2.

Baudinių seriją amerikietės pradėjo tiesiog tragiškai – nerealizavo nė vieno iš trijų bandymų. Seriją japonės laimėjo 3:1, taip pat – ir planetos pirmenybių auksą. Šios šalies moterų rinktinė tai padarė pirmą kartą šalies istorijoje. Tai pirmoji Azijos futbolo komanda, tapusi pasaulio moterų čempionato nugalėtoja.

Prieš finalą aiškiomis favoritėmis buvo laikomos amerikietės, ir ne be priežasties. Tai buvo 26-osios šių rinktinių tarpusavio rungtynės per visą istoriją, tačiau per šią ilgą dešimtmečius skaičiuojančią  seriją japonės nė karto nebuvo įveikusios amerikiečių, ir tik 3 kartus buvo pasiekusios lygiąsias.

Iki šių pirmenybių japonės nė karto nebuvo patekusios ne tik į finalą, bet netgi į stipriausių pasaulio komandų ketvertuką. Tačiau istoriją japonės perrašė dar ketvirtfinalyje, kai eliminavo čempionių titulą gynusias šeimininkes vokietes, kurioms tai buvo pirmas pralaimėjimas pasaulio čempionatuose nuo 1999 metų.

Nepaisant nesėkmės finale, JAV rinktinė taip pat turi kuo pasigirti. Ji vienintelė, iškovojusi medalius visuose iki šiol rengtuose pasaulio čempionatuose. 1991 ir 1999 m. amerikietės iškovojo auksą, 1995, 2003 ir 2007 – bronzą.

Tai buvo pirmas kartas, kai moterų pasaulio futbolo čempionato finale nežaidė nė viena Europos komanda.

Rungtynes stebėjo tiek UEFA prezidentas Michelis Platini, tiek FIFA prezidentas Seppas Blatteris. Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat buvo tarp žiūrovų Frankfurto stadione.

JAV prezidentas Barakas Obama į Vokietiją neatvyko, tačiau „Twitter“ puslapyje prieš rungtynes JAV futbolininkėms pasiuntė žinutę: „Apgailestauju, kad negaliu būti ten ir matyti jus žaidžiant, tačiau sirgsiu už jus būdamas čia. Pirmyn!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius