-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonavos miestas Lietuvos futbolo gyvenime nori būti toks pat svarbus kaip Kaunas ir Marijampolė

Kauno, Marijampolės ir Jonavos trikampis galėtų tapti vienu iš pagrindinių Lietuvos futbolo centrų. Palanki geografinė padėtis, vienas nuo kito vos per keliasdešimt kilometrų nutolę miestai ir juose esama bei kuriama futbolo infrastruktūra atvertų naujas galimybes: čia galėtų sporto stovyklas, treniruotes ir net varžybas bei tarptautinius turnyrus rengti tiek Lietuvos, tiek užsienio futbolo rinktinės, sezonui ruoštis futbolo klubai.
Jonavos stadionas
Jonavos stadionas / lff.lt nuotr.

Tokios perspektyvos buvo aptariamos Jonavos rajono savivaldybėje, kur Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius bei Kauno apskrities futbolo federacijos prezidentas Romanas Levinskas buvo pakviesti susitikti su rajono vadovais ir vietos futbolo klubų „Lietava" bei „Fajetonas" atstovais.

„Jonava turi idealias sąlygas futbolui. Infrastruktūros vystymui reikiamos teritorijos yra – reikia tik investuoti į pagrindinio stadiono ir treniruočių aikščių sutvarkymą bei maniežo įrengimą , – sakė L.Varanavičius – Jeigu turėtume tris netoli vienas nuo kito esančius miestus su tinkama infrastruktūra – tai galėtų tapti ne tik jaunimo rinktinių treniruočių centru. Tada jau galėtume rengti ir didesnius tarptautinius turnyrus. Naudos iš to turėtų ne tik futbolas, bet ir vietos verslas".

L.Varanavičiaus teigimu, Marijampolėje sutvarkyta futbolo infrastruktūra yra geras pavyzdys. Tiek vasarą, tiek žiemą čia yra visos sąlygos treniruotis bei žaisti. Žiemą vietos viešbučiai nemažai pajamų gauna iš futbolo – čia treniruojasi ir gyvena jaunimo ir vyrų rinktinės, kaimyninių valstybių klubai, o esant nepalankioms oro sąlygoms  manieže žaidžia ir aplinkinių miestų klubai. Kaune įsikūrusi Nacionalinė futbolo akademija taip pat dirba visu pajėgumu ir jau nebegali priimti visų norinčių žaisti.

Jonavos rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus teigimu, didžiausia problema – futbolas žiemą, nes tenka glaustis mokyklų sporto salėse. Sportuojančių yra tiek, kad net profesionalams kartais tenka treniruotis koridoriuose. Tačiau meras patikino, jog šiuo metu vykdomas pirmasis Jonavos sporto centro stadiono ir treniruočių aikščių projekto etapas – derinamas detalusis planas, kurį tikimasi patvirtinti dar šiais metais.

Be to, jonaviečiams itin patrauklus Šiaulių pavyzdys, kur apjungus savivaldybės, klubo ir rėmėjų pajėgas vystomas ne tik infrastruktūros, bet ir naujo sporto klubo modelis.

„Jonavos biudžetas nėra didelis. Vieniems tokį projektą būtų sunku įgyvendinti. Šiais metais gavome lėšų iš Vyriausybės universalios sporto salės statybai, tad stadionui ir treniruočių aikščių projektui mums labai svarbu ieškoti partnerystės su verslu. Stebime, kaip šis procesas vyksta Šiauliuose – jeigu jis bus sėkmingas, kopijuosime", – sakė M.Sinkevičius.

L.Varanavičiaus teigimu, panašūs modeliai jau veikia ne tik Šiauliuose, bet Gargžduose, Alytuje, Mažeikiuose, Vilniuje (VMFD „Žalgiris") prie panašaus modelio linksta ir Telšiai, Plungė.

Jeigu turėtume tris netoli vienas nuo kito esančius miestus su tinkama infrastruktūra – tai galėtų tapti ne tik jaunimo rinktinių treniruočių centru. Tada jau galėtume rengti ir didesnius tarptautinius turnyrus.

„Labai svarbu, kad stiprėtų šalies klubai, o jų dalininkais taptų visą miesto bendruomenė", – sakė L.Varanavičius – „Pavyzdžiui, Gargžduose savivaldybė skirdama tas pačias lėšas kaip ir iki tol futbolo klubui perleido stadioną, jo priežiūrą ir vaikų rengimą. Klubas pritraukė dar ir privačias lėšas, bendruomenę į klubo valdymą. Rezultatas – vaikų skaičius išaugo tris kartus, sutvarkius stadioną jame  visą pavasarį vyko daug A lygos rungtynių, o Gargždų „Banga" nužengė iki LFF taurės finalo."

L.Varanavičiaus teigimu, klubai gali vienyti ne tik futbolininkus (nuo veteranų, vaikų, mergaičių iki profesionalios komandos), bet ir kitas sporto šakas. Ispanijos pavyzdys puikiai įrodo, kad tai pasiteisinantis modelis. Ispanai stiprūs ne tik futbole, bet ir krepšinio, rankinio, dviračių bei kitose sporto šakose, kurios, dažniausiai, yara apjungtos po vienu klubu.

LFF vadovo teigimu, federacija  galės padėti Jonavai taip pat, kaip ir kitiems miestams: – teisine ir technine pagalba rengiant futbolo infrastruktūros projektus, tipinio maniežų projekto parengimu ir pritaikymu, dirbtinių dangų ir kitų LFF infrastruktūros programos projektais.

L.Varanavičiaus teigimu, pozityviai nuteikia abiejų Jonavos komandų susijungimas ir artėjimas link klubinio modelio bei pozityvus rajono valdžios požiūris ir palaikymas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius