-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rinktinės varžovė – naujų lyderių ieškanti Čekija

Lietuvos rinktinės futbolininkai trečiadienį Čekijoje, Ūsčio prie Labės mieste, sužais draugišką susitikimą su vietos nacionaline komanda. Vieni dažniausių mūsiškių varžovų prastai pradėjo atranką į pasaulio čempionatą, tačiau praėjusių metų pabaigoje rado savo žaidimą ir papildė įvarčių kraitelę.
Čekijos futbolo rinktinė
Čekijos futbolo rinktinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dažnas varžovas

Lietuvos ir Čekijos futbolininkai jėgas išbandys jau septintąjį kartą. Daugiau sykių mūsų rinktinė yra žaidusi tik su Estija, Latvija, Lenkija, Baltarusija, Moldova, Farerų salomis, Škotija, Rumunija ir Ukraina.

Pastarąjį kartą su čekais mes žaidėme atrankoje į 2012 m. Europos čempionatą. 2010 metų rugsėjį Čekijoje po vienintelio Darvydo Šerno įvarčio laimėjome 1:0, tačiau kitų metų spalį Kaune čekai sutriuškino lietuvius 4:1. Vienintelį lietuvių įvartį ir vėl įmušė D.Šernas.

Dar tris kartus čekus esame nuginklavę 1994 metais vykusiose draugiškose rungtynėse. Čekoslovakijai suirus tai buvo tik trečiosios apskritai Čekijos rinktinės rungtynės, kurias Ostravoje šeimininkai laimėjo 5:3. Lietuviams įvarčius pelnė Arminas Narbekovas, Robertas Žalys ir Irmantas Stumbrys.

Lietuva prieš Čekiją
Data Turnyras Vieta Rezultatas
1994-05-25 Draugiškos Ostrava Čekija – Lietuva 5:3
1999-03-27 „Euro 2000“ atranka Teplicė Čekija – Lietuva 2:0
1999-09-04 „Euro 2000“ atranka Vilnius Lietuva – Čekija 0:4
2008-05-27 Draugiškos Praha Čekija – Lietuva 2:0
2010-09-10 „Euro 2012“ atranka Olomoucas Čekija – Lietuva 0:1
2011-10-11 „Euro 2012“ atranka Kaunas Lietuva – Čekija 1:4

Čekas Janas Kolleris į Lietuvos rinktinės vartus yra įmušęs net keturis įvarčius, po du kartus mūsų vartininką yra nuginklavęs legendinis Pavelas Nedvedas bei dabartinės kartos žaidėjas Michalas Kadlecas. Tiesa, šį kartą komandoje jo nebus.

Naujas treneris

Po nesėkmingo 2016-ųjų Europos futbolo čempionato karjerą rinktinėje baigė gyva Čekijos futbolo legenda Petras Čechas, o treneris Pavelas Vrba užleido savo vietą Karelui Jarolimui.

60 metų čekas per savo karjerą didelių pergalių tarptautinėje arenoje nėra pasiekęs. Didžiąją karjeros dalį jis treniravo Čekijos klubus, tris skirtingus laikotarpius buvo Prahos „Slovan“ treneriu, dukart laimėjo šalies čempionatą. 2011 m. su Bratislavos „Slovan“ klubu jis triumfavo kaimyninės Slovakijos pirmenybėse.

Po šio laimėjimo treneris išvyko į Saudo Arabiją, kur treniravo „Al Ahli“ ekipą, trumpai dirbo Jungtiniuose Arabų Emyratuose, bet grįžo į gimtinę ir 2014-aisiais stojo prie Boleslavo „Mlada“ ekipos vairo. Su ja K.Jarolimas pernai laimėjo Čekijos taurės varžybas.

Nacionalinei rinktinei K.Jarolimas jau vadovavo šešeriose rungtynėse. Nors stojęs prie komandos vairo draugiškose rungtynėse 3:0 įveikė Armėniją, tačiau atranka į 2018-ųjų pasaulio čempionatą pradėta nesėkmingai. Dvejos nulinės lygiosios namuose su Šiaurės Airija ir Azerbaidžanu bei 0:3 pralaimėjimas Vokietijai.

Lapkritį komanda pagaliau atsigavo ir iškovojo pirmąją atrankos varžybų pergalę, kai namuose 2:1 nugalėjo Norvegiją, o po keturių dienų draugiškose rungtynėse 1:1 sužaidė su Danija.

VIDEO: Pastarosios Čekijos rungtynės su Danija – 1:1

Sudėtis ir lyderiai

Naujasis rinktinės treneris nebijo į komandą kviesti jaunų ir mažai patyrusių žaidėjų. Pastaruosius tris Čekijos rinktinės įvarčius mušę žaidėjai yra nacionalinės komandos naujokai, rungtyniaujantys vietinėse pirmenybėse.

Po nesėkmingo starto pasaulio čempionato atrankoje K.Jarolimas atsisakė kai kurių patyrusių veteranų ir į komandą pakvietė daugiau naujokų. Rungtynėse su Norvegija abu įvarčius čekams pelnė jauni žaidėjai. Michaelui Krmenčikui tai buvo tik pirmosios rungtynės rinktinėje, o Jaromirui Zmrhalui – antrosios.

Draugiškose rungtynėse su Danija ir vėl pasižymėjo naujokas – Antoninas Barakas.

Rungtynėse su Lietuva rinktinėje turėtų debiutuoti „Serie A“ puikiai žaidžiantis „Udinese“ klubo saugas Jakubas Jankto. 21-erių futbolininkas Italijos čempionate šiemet per 21 rungtynes pelnė 4 įvarčius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Prie pavojingiausių žaidėjų turime priskirti ir 21-erių metų puolėją Patriką Schicką. Jis kol kas rinktinėje yra žaidęs tik tris sykius ir kartą pasižymėjęs, tačiau „Serie A“ pirmenybėse šį sezoną Genujos „Sampdoria“ klubui jau yra įmušęs 7 įvarčius.

VIDEO: Čekijos pergalė prieš Norvegiją pasaulio čempionato atrankoje

Čekijos rinktinės sudėtis

Vartininkai:
Tomašas Koubekas (Prahos „Sparta“);
Jiri Pavlenka (Prahos „Slavia“);
Tomašas Vaclikas („Basel“);

Gynėjai:
Jakubas Brabecas („Genk“);
Theodoras Gebre Selassie (Brėmeno „Werder“);
Pavelas Kadarabekas („Hoffenheim“);
Tomašas Kalasas (Londono „Fulham“);
Filipas Novakas („Midtjylland“);
Tomašas Sivokas („Bursaspor“);
Marekas Suchy („Basel“);
Janas Sykora (Prahos „Slavia“);

Saugai:
Antoninas Barakas (Prahos „Slavia“);
Vladimiras Darida (Berlyno „Hertha“);
Borekas Dočkalas („Henan“);
Jakubas Jankto („Udinese“);
Ladislavas Krejči („Bologna“);
Jaromiras Zmrhalis (Prahos „Slavia“);

Puolėjai:
Michaelis Krmenčikas (Plzeno „Viktoria“);
Patrikas Schickas (Genujos „Sampdoria“);
Milanas Škoda (Prahos „Slavia“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius