-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Premier“ lygos dopingo skandalas – ar futbolas tikrai švarus?

Anglijoje pastarosiomis dienomis skleidžiasi naujas dopingo skandalas. Dienraščio „The Sunday Times“ publikacijoje nuskambėjo kaltinimai 150 futbolininkų bei trims „Premier“ lygos klubams – „Leicester City“, Londono „Chelsea“ ir „Arsenal“. Ar tai reiškia pirmojo tikro dopingo skandalo futbolo istorijoje pradžią?
Tarp žaidėjų, neva vartojusių dopingą, yra ir „Leicester“ nariai
Tarp žaidėjų, neva vartojusių dopingą, yra ir „Leicester“ nariai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Premier“ lyga susitepusi dopingu?

„Sekmadienį „Leicester City“ įveikė „Southampton“ ekipą ir jau įgijo septynių taškų persvarą „Premier“ lygos viršūnėje. Lygiai prieš metus komandai reikėjo net septynių taškų, kad ji išliktų lygoje. Per vienerius metus Lesterio ekipa surinko 91 tašką – 18 daugiau nei bet kuri kita komanda.

Suprasti akimirksniu

  • „The Sunday Times“ paskelbė, kad daktaras Markas Bonaras 150 britų sportininkų, tarp jų ir futbolininkų, išrašinėjo draudžiamus preparatus
  • Tarp neva susitepusių futbolininkų – buvę arba esami „Arsenal“, „Chelsea“, „Leicester“ žaidėjai
  • Tiek klubai, tiek M.Bonaras viską neigia
  • Visame pasaulyje profesionalių futbolininkų šansas būti tikrinamam dopingo testu yra vos apie 1 proc.

Kitose sporto šakose toks pasikeitimas sukeltų įvairiausių kalbų – gal net tiesioginių kaltinimų. Tačiau futbole visi vis dar kalba apie nuostabią sėkmės istoriją, net tada, kai „Leicester City“ vardas nuskamba dopingo skandale. Populiariausias pasaulio sportas yra bene vienintelis, kur dopingo tema kone neliečiama“, – rašo irishtimes.com žurnalistas Kenas Early.

Dienraštis „The Sunday Times“ prieš keletą dienų paskelbė, kad daktaras Markas Bonaras išrašinėjo draudžiamus dopingo preparatus apie 150 sportininkų, kurių dalis – „Premier“ lygos futbolininkai. Tarp susitepusių klubų paminėtas antros lygos „Birmingham City“, „Premier“ lygos lyderis „Leicester City“, Londono milžinai – „Arsenal“ ir „Chelsea“.

Teigiama, kad medikas padėjo „Premier“ lygos futbolininkams, Anglijos kriketo rinktinės nariui, keliems britams „Tour de France“ dviratininkams, bokso čempionui ir teniso žaidėjams.

Laikraščiui šias žinias pateikė nežinomas liudininkas, sportininkas, kuris pats yra suspenduotas dėl dopingo vartojimo. Jis prieš dvejus metus kreipėsi į Jungtinės Karalystės antidopingo agentūrą (UKAD), tikėdamasis, kad šis liudijimas padės sumažinti bausmę. UKAD nusprendė, kad jo pareiškimas yra bevertis.

Tiek visi minėti klubai, tiek pats daktaras M.Bonaras kone iškart po šios žinios paskelbimo viską paneigė. Klubai viešai teigė, kad niekada nedirbo su minimu mediku. Vis dėlto „The Sunday Times“ žurnalistai slapta filmavo mediko prisipažinimą ir turi įrodymų.

„Twitter“ nuotr./Markas Bonaras
„Twitter“ nuotr./Markas Bonaras

Vaizdo įrašas kol kas nėra parodytas, tačiau laikraštis teigia, kad jame užfiksuota, kaip M.Bonaras kalba apie 150 įvairių sporto šakų atletų, tarp jų ir futbolininkų, gydymą uždraustais preparatais. M.Bonaras teigia išrašinėjęs sportininkams eritropoetiną (EPO), steroidus ir augimo hormonus, kurie „fenomenaliai“ padidino sportininkų galimybes.

Anglijos futbolo asociacija (FA) pareiškė, kad šie kaltinimai yra labai rimti. FA tikisi, kad UKAD į tai sureaguos ir organizuos rimtą tyrimą.

Anglijos kultūros ir sporto sekretorius Johnas Whittingdale'as išreiškė susirūpinimą, kodėl UKAD nereagavo į „The Sunday Times“ informatoriaus pranešimus prieš dvejus metus. UKAD teigia, kad tuomet atliko tyrimą, kurio metu nusprendė, kad M.Bonaro veikla nepriklauso UKAD jurisdikcijai, nes jis nėra sporto medikas. Paaiškėjo, kad šiuo metu M.Bonaras net neturi licencijos, leidžiančios užsiimti medicinine veikla Jungtinėje Karalystėje.

Vis dėlto „The Sunday Times“ kol kas nepateikė jokių konkrečių įrodymų, kurie liudytų apie M.Bonaro veiklą su futbolininkais ar „Premier“ lygos klubais.

Nepaisant to, šis atvejis iškėlė vieną labai svarbų klausimą – ar futbolas iš tiesų yra toks švarus sportas, ar jo iš tikrųjų niekas nekontroliuoja?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredas už dopingo vartojimą suspenduotas metams

Profesionalūs futbolininkai beveik netikrinami

Goal.com skaičiuoja, kad pasaulyje yra apie 65 tūkst. profesionalių futbolininkų, kurie visi teoriškai gali būti bet kada patikrinti dėl dopingo. Vis dėlto potencialūs steroidų vartotojai turi vos vieno procento tikimybę būti patikrinti.

WADA įrašai rodo, kad 2014 metais dėl steroidų vartojimo nustatymo buvo atlikta vos 674 testai. Vos trys parodė teigiamus rezultatus. Šlapimo testų dėl medžiagų, stimuliuojančių raudonuosius kraujo kūnelius, 2014 buvo atlikta kiek daugiau nei 2500. Tokioms pačioms medžiagoms skirtų kraujo testų padaryta vos 493 – iš jų 315 atlikta ne varžybų metu.

Tai yra labai maži skaičiai. Tačiau kur kas labiau neramina kitos naujienos. 2014 metais Brazilijos futbolo federacija neatliko nė vieno kraujo testo. Tokia pati situacija ir Turkijoje, Portugalijoje, Japonijoje, Nyderlanduose, Rusijoje, Graikijoje, Švedijoje, Meksikoje, Kinijoje ir Šveicarijoje. Dar baisiau skamba, kad jokių testų neatlikinėjo nei Afrikos futbolo konfederacija (CAF), nei Azijos futbolo konfederacija (AFC), nei Pietų Amerikos futbolo konfederacija (CONMEBOL).

WADA prezidentas: Esame susirūpinę, kad kai kurios sporto šakos, tarp jų ir futbolas, neturi kvalifikuotai veikiančios antidopingo programos. Daugelyje šalių nacionaliniu lygiu nieko nėra daroma.

BBC teigia, kad Škotijos futbole per pastaruosius devynis mėnesius atlikti vos aštuoni dopingo testai. Nė vieno per pastaruosius tris. 2012-13 m. sezone testų skaičius siekė 144, 2013-14 m. – jau tik 44.

Svarbiausia, kad visus aštuonis testus atliko ne škotai, o UEFA, tikrinanti jos varžybose dalyvaujančius klubus.

UKAD, kuri vadovauja visų Jungtinės Karalystės šalių kovai prieš dopingą, demonstruoja juokingą poziciją – sporto šakos vadovai patys turi nuspręsti, ar dopingo testai jiems reikalingi.

„Tai svarbu? Įkiškite ranką į kišenę ir pradėkite finansuoti savo antidopingo programą“, – UKAD vykdomoji direktorė Nicole Sapstead teigė BBC.

Anglijos futbole situacija kiek geresnė. Nuo 2015 metų balandžio iki gruodžio Anglijos futbole atlikti 1583 dopingo testai – 1003 varžybų, 580 – ne varžybų metu.

„Arsenal“ treneris Arsene'as Wengeras anksčiau teigė, kad futbolininkai turėtų būti tikrinami dažniau ir kad, anot jo, futbolas yra dopingo pavojuje. Tačiau po FA kaltinimų, kad prancūzo žodžiai kovai su draudžiamais preparatais nepadeda, A.Wengeras pakeitė plokštelę ir jau teigė tikintis, kad futbolas yra švarus.

UKAD iš Didžiosios Britanijos vyriausybės kasmet gauna 7 mln. svaro sterlingų. Šių pinigų tikrai nepakanka tikrinti visos šalies visus sportininkus. Tiesa, FA pati turi savo antidopingo programą.

2014 metais Brazilijos futbolo federacija neatliko nė vieno kraujo testo. Tokia pati situacija ir Turkijoje, Portugalijoje, Japonijoje, Nyderlanduose, Rusijoje, Graikijoje, Švedijoje, Meksikoje, Kinijoje ir Šveicarijoje.

WADA biudžetas – katino ašaros

Kovo viduryje pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) vadovai kreipėsi į pasaulio sportą remiančias kompanijas su prašymu paremti kovą prieš dopingą.

WADA metinis biudžetas yra vos 26 mln. JAV dolerių – „Sky Sports“ kanalas tokią sumą „Premier“ lygai sumoka vos už dviejų rungtynių transliacijos teisę.

„Tai tik pirminė idėja, tačiau aš kreipiuosi į pagrindinių sporto šakų federacijas, sporto transliuotojus ir prašau pagalbos kovoje dėl švaraus sporto. Taip pat manau, kad didžiausios sportą remiančios kompanijos turėtų pagalvoti, kaip jos gali prie to prisidėti“, – kalbėjo WADA prezidentas seras Craigas Reedie.

Anot jo, 2015 metais visuomenės pasitikėjimas futbolu jau nukentėjo, kai dėl dopingo vartojimo buvo nubaustas brazilas Fredas ir Zagrebo „Dinamo“ futbolininkas Arijanas Ademi. Makedonas diskvalifikuotas ketveriems metams, brazilas – metams.

„Esame susirūpinę, kad kai kurios sporto šakos, tarp jų ir futbolas, neturi kvalifikuotai veikiančios antidopingo programos. Daugelyje šalių nacionaliniu lygiu nieko nėra daroma“, – teigė C.Reedie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius