-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinktinės žaidėjams kritikos pažėręs Raimondas Žutautas: „Aš futbolą išmanau gerai“

Lietuvos futbolo rinktinės treneris Raimondas Žutautas duodamas interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ negailėjo kritikos žaidėjams ir pripažino, kad prieš „Euro 2012“ atrankos pradžią tikėjosi kur kas daugiau, nei pavyko pasiekti.
Raimondas Žutautas
Raimondas Žutautas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Liedamas priekaištus, treneris nevengė ir aštrių pasisakymų apie Lietuvos futbolininkus. „Nėra apmaudu, bet tikėjausi, kad „chebra“ sužais geriau, bent tris perdavimus sugebės atlikti“, – ironizavo R.Žutautas.

Be to, pasak jo, jei žaidėjai varžovams nusileidžia meistriškumu ar fizinėmis savybėmis, turėtų pasistengti varžovui „bent į kaulą įspirti“. Treneris tvirtino, kad kartais į savo auklėtinius jam buvo graudu žiūrėti.

R.Žutautas priekaištavo Lietuvos futbolininkams ir dėl nusiteikimo. „Rinktinėje nežaidžiu nuo 2003 metų, bet mano laikais į aikštę išeidavome kovingai nusiteikę – tokioms komandoms kaip Lichtenšteinas ar Farerų Salos nepralaimėdavome“, – kalbėjo R.Žutautas.

Geresnis už Alexą Fergusoną?

Savo kompetencija R.Žutautas nesuabejojo. „Futbolą išmanau gerai, tikrai ne prasčiau nei kiti treneriai. Pavasarį Čempionų lygos finale žaidė „Manchester United“ ir „Barcelona“. Draugams pasakiau – jei Mančesteris žaistų, kaip aš pasakyčiau, laimėtų. Tačiau parako jiems užteko tik 15-ai minučių. Todėl, kad „United“ treneris Alexas Fergusonas pasirinko netinkamus vyresnius žaidėjus“, – „Lietuvos žinioms“ dėstė R.Žutautas.

Futbolą išmanau gerai, tikrai ne prasčiau nei kiti treneriai

Tiesa, jis pripažino, kad dabar, kai dauguma žaidėjų rungtyniauja užsienyje, atrasti motyvacijos yra sunkiau. „Nebe toks stimulas. Anksčiau rinktinės pagrindą sudarė žaidėjai iš Lietuvos klubų. Visi kaudavomės norėdami patraukti užsienio klubų dėmesį. Dabar žaidėjai atvyksta iš užsienio klubų. Į aikštę eina tarsi kovingai nusiteikę, bet pasąmonėje galvoja, kad tokią komandą kaip Lichtenšteinas vis tiek įveiks. O per rungtynes pakeisti tokį požiūrį neįmanoma. Tinkamą motyvaciją reikėtų rasti dar prieš susitikimą.“

Fiasko priežasčių treneris rado ir daugiau. Tai, kad Lietuvos futbolininkai kenčia dėl žaidybinės praktikos stygiaus – tik viena iš jų. Pavyzdžiui, pasipriešinti ispanams, pasak R.Žutauto, neleido ne tik Lietuvos rinktinės klaidos, bet ir teisėjų sprendimai. „Pavyzdžiui, rezultatui esant 1:1, prieš ispanams keliant kampinį, mums neleido pakeisti Sauliaus Mikoliūno į Deividą Česnauskį. Būtų leidę, gal būtume apsigynę nuo tos atakos“, – samprotavo R.Žutautas.

Greičiausias Lietuvos žaidėjas – per lėtas

Kai kurias pastabas R.Žutautas išreiškė įvardindamas konkrečius žaidėjus. „Štai birželį į draugiškas rungtynes Austrijoje su Saudo Arabijos jaunimo U-20 rinktine nusivežėme rezervinę rinktinę (susitikimas baigėsi 1:1 – red. past.). Joje buvo Vilniaus „Žalgirio“, Marijampolės „Sūduvos“, „Šiaulių“, kitų komandų futbolininkai. Žaidėme prieš dvidešimtmečius, bet man buvo graudu žiūrėti, kaip jie aikštėje tyčiojasi iš mūsų A lygos žaidėjų. Aš iš pykčio būčiau bent į kaulą įspyręs, o jie nesugebėjo, nes nespėjo paskui varžovus. Nerijus Astrauskas laikomas greičiausiu A lygos žaidėju, bet kai pabėgo vienas prieš varžovą, pastarasis net nesistengdamas perėmė kamuolį. Ir tai buvo geriausių A lygos žaidėjų rinktinė.“

Tuo tarpu Arūnui Klimavičiui treneris priekaištavo patriotiškumo stokos. „Prieš rungtynes su Čekija (Arūnas Klimavičius) nemaloniai nustebino. Patikėjome jam vietą starto sudėtyje, o likus penkioms valandoms iki dvikovos jis sako: negalėsiu žaisti, nes koją skauda. Keista, nes rytinėje treniruotėje buvo sveikas. Papietavo, pamiegojo ir suskaudo. Mistika. Gal klube laukė svarbios rungtynės. Jei aš būčiau patriotas, susileisčiau vaistų ir eičiau žaisti“, – bėrė R.Žutautas.

Žaidėjai piktnaudžiavo nuolaidomis

„Lietuvos žinios“ priminė, kad Andrius Skerla, rinktinės treneriu paskyrus R.Žutautą, sakė: rinktinė ne ta komanda, kurioje galima eksperimentuoti. R.Žutautas atsikirto ir jam. Treneris pažėrė futbolininkams priekaištų dėl disciplinos stokos ir nuolaidų, kurių kiekvienam prireikia atvykus į rinktinės stovyklą.

Mano laikais į aikštę išeidavome kovingai nusiteikę – tokioms komandoms kaip Lichtenšteinas ar Farerų Salos nepralaimėdavome

„Įdomu, ar jis supranta, kad aikštėje žaidžia ne treneris, o futbolininkai ir jų nusiteikimas. Ar A.Skerla nesakė, kad rinktinėje jiems iškyla daugybė klausimų, kokių neiškyla klube? Staiga prireikia aplankyti vaiką, kuriam suskaudo galvą, nueiti į kirpyklą, nes plaukai užaugo? Lietuvoje jiems prireikia užsukti pas notarą, nusipirkti butą ar automobilį, sutvarkyti reikalus banke. Kažkodėl klube prieš rungtynes tokių reikalų jiems neatsiranda. Žinoma, labai patogu Lietuvoje tvarkytis reikalus, bet tam yra atostogos. Tai ir yra, ką vadinu atsidavimu. Jei treneris tau suteikia nuolaidų, būk geras, atidirbk aikštėje. Paklauskite futbolininkų, ar jie aikštėje atidirba šimtu procentų?“ – dienraščiui kalbėjo paskutines savaites rinktinės trenerio poste skaičiuojantis R.Žutautas.

Galvoja apie karjerą Lenkijoje arba Izraelyje

Atsisveikindamas su rinktine R.Žutautas žaidėjams ketina padovanoti mokomuosius diskus. „Kiekvienam žaidėjui padovanosiu diskus su šūsnimi informacijos apie jų darbą aikštėje, daugybę statistikos ir pabrėšiu klaidas. Kad nemanytų, jog treneris buvo be patirties. Galima turėti kiek nori patirties, tačiau yra rimtas „bet“. Kodėl Jose Mourinho netreniruoja nacionalinės rinktinės? Nes, skirtingai nei klube, rinktinėje žaidėjų nenusipirksi. Turi remtis vietiniais“, – „Lietuvos žinioms“ sakė R.Žutautas.

Ilgame interviu treneris spėjo įgelti ir Lietuvos žurnalistams: „Lietuvoje požiūris į futbolą kitoks, net sporto žurnalistai nemoka pateikti klausimų. Škotijoje man pateikė profesionalius klausimus, prisiminė mano karjerą, o čia klausia: kada atsistatydinsi?“

Paklaustas apie ateities planus, R.Žutautas sakė, kad tęs trenerio darbą ir pasidžiaugė, jog juo domisi Izraelio ir Lenkijos aukščiausiųjų lygų klubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius