-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausio mėnesio perėjimų lango staigmena: Kinija aplenkė „Premier“ lygą

Žiemos perėjimų langas – laikotarpis, kuomet Europos futbolo klubai neskaičiuoja pinigų ir juos leidžia tai į kairę, tai dešinę. Vieniems tokių investicijų reikia, kad pakankamai gerai rungtyniaujantis klubas užliptų ant aukščiausio pakylos laiptelio, kitiems, kad išneštų sveiką kailį nuo iškritimo į žemesnę lygą. Visgi šių metų žiemos perėjimų langas nebuvo stulbinantis skambiomis pavardėmis ar garsių klubų mainais. Tačiau investicijos, kurias atliko klubai, vis tiek pasiekė neįtikėtinas aukštumas.
Giannelli Imbula
Giannelli Imbula / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

TOP 5 Europos lygos

Žvilgsnis į 5 didžiausias Europos lygas („La Liga“, „Premier“ lyga, „Serie A“, „Bundesliga“, „Ligue 1“) ir jų klubų atliktas investicijas į naujus žaidėjus.

Palyginus su praėjusiu sezonu, bendros žiemos perėjimų investicijos minėtose lygose šiais metais išaugo apie 10 proc. Neįtikėtina, tačiau investicijos siekė 427 mln. eurų, kas yra antra didžiausia suma istorijoje. Pati didžiausia suma buvo išleista 2010-11 metų sezone, kuomet žiemos perėjimų laikotarpiu klubai nepagailėjo 491 mln. eurų.

offside.lt infografika/1. TOP LYGOS
offside.lt infografika/1. TOP LYGOS

Staigmena, jog didžiausiais išlaidūnais tapo ne „Chelsea“ ar „Manchester City“ klubai, kaip kad mes įpratę matyti. Sąrašo viršūnėje atsidūrė „Watford“, išleidęs daugiau nei bet kuris kitas Europos klubas žiemos perėjimų laikotarpiu. Pagrindinių žiemos išlaidūnų sąraše taip pat puikuojasi kiti 2 šiame sezone prisijungę „Premier“ lygos klubai – „Norwich City“ ir „Bournemouth“.

Šį kartą milžiniškas sumas paklojusių klubų sąraše neišvydome tokių grandų, kaip „Manchester United“, „Chelsea“, „Liverpool“, „Arsenal“ ar „Manchester City.“ Tikriausiai laukia vasaros.

offside.lt infografika/2. KLUBAI
offside.lt infografika/2. KLUBAI

Sausio mėnesį „Watford“ klubas įsigijo 4 žaidėjus, už kuriuos teko pakloti 43 mln. eurų. Tokio pastiprinimo užteko, jog jų niekas nepralenktų šiose žiemos pinigų lenktynėse.

Pačiu brangiausiu klubo pirkiniu tapo saugas Abdoulaye Doucoure iš „Rennes“, kainavęs 10.6 mln. eurų.

Klubai „Roma“ (5 vieta), „Monaco“ (9 vieta) ir „Sassuolo“ (10 vieta) – vieninteliai rungtyniaujantys ne „Premier“ lygoje ir atsidūrę šiame sąraše.

Laukimas iki paskutinės minutės

Paskutinė žaidėjų perėjimo diena jau tapo didžiuliu įvykiu visoje Britanijoje. Tačiau šių metų sezone šis įvykis apsiėjo be deserto. Neįvyko nei vienas grandiozinis perėjimas, kuris būtų sukrėtęs futbolo pasaulį.

Visgi vertingiausi ir įdomiausi susitarimai įvyko paskutiniąją perėjimų dieną. „Stoke City“ įsigijo saugą iš Prancūzijos Imbula, tapusį vertingiausiu sausio mėnesio perėjimu Europoje. „Everton“ susitarimas su senegaliečiu puolėju Niasse atsidūrė antroje brangiausių perėjimų sąrašo vietoje.

Vis dar augančios „Premier“ lygos klubų investicijos

Nors didieji Anglijos klubai nesišvaistė rekordinėmis sumomis, jų rolę perėmė turnyrinės lentelės dugne esančios komandos. Ekipos, besigriebiančios paskutinio šiaudo, buvo pačios aktyviausios šiame žiemos perėjimų laikotarpyje. Jų investicijos leido „Premier“ lygai pasiekti naujas aukštumas.

„Premier“ lygos klubai 2015-16 metų sezone išleido rekordiškai daug. Bendra vasaros ir žiemos perėjimų suma priartėjo prie 1,5 mlrd. eurų. Atsižvelgiant į tendencingą pastarųjų metų investicijų augimą, artėjančiame sezone „Premier“ lygos klubai turėtų pasiekti 1,5 mlrd. eurų sumą.

offside.lt infografika/3. „Premier“ investicijos
offside.lt infografika/3. „Premier“ investicijos

Visgi žiemos investicijos yra daug mažesnės už vasarą išleidžiamus pinigus. Šį sausio mėnesį investuota suma sudaro tik 14 proc. visų vasarą atliktų investicijų „Premier“ lygoje (17 proc. visų praėjusio sezono investicijų).

„Stoke City“ pirkinys Imbula tapo brangiausia investicija (24 mln. EUR) visoje „Premier“ lygoje. Tai buvo vienintelė suma, viršijusi 20 mln. eurų. „Everton“ klubui Niasse kainavo beveik 18 mln. eurų. J.Shelvey (16 mln. EUR) ir Townsendas (15.7 mln. EUR) atitinkamai tapo trečio ir ketvirtu brangiausiu pirkiniu. Visi dešimtuke atsidūrę pirkiniai buvo atlikti klubų, užimančių žemesnes vietas turnyrinėje lentelėje.

offside.lt infografika/4. TOP PERĖJIMAI
offside.lt infografika/4. TOP PERĖJIMAI

„Chelsea“ pardavimai

Londono „Chelsea“ jau 3 metus iš eilės yra sėkmingiausiai žaidėjus parduodantis klubas „Premier“ lygoje. Jokiam kitam klubui nepavyksta uždirbti tiek pinigų, kiek uždirba „mėlynieji“ žiemos perėjimo laikotarpiu.

Už Ramireso persikėlimą į Kinijos „Jiangsu Suning“ Londono klubas gavo 28 mln. eurų. Praėjusiais metais „Chelsea“ taip pat sėkmingai pardavė Andre Schurrle, Ryaną Bertrandą ir Fernando Torresą, o dar anksčiau – Juaną Mata ir Keviną De Bruyne.

El Clásico

Ispanijos futbolo grandų tarpusavio kova labiau vyksta aikštelėje, o ne žiemos perėjimų metu. Per pastaruosius 11 metų „Barcelona“ tik 2 kartus pasinaudojo galimybe įsigyti žaidėjų per sausio langą. Tuo tarpu „Real“ pozicija šiuo klausimu kitokia. Madrido klubas pirko žaidėjus daug dažniau, nei tą darė pagrindinis jų varžovas. Per paskutinius 11 žiemos perėjimų „Real“ pasinaudojo šia proga 6 kartus. Didžiausios klubo investicijos įvyko 2008-09 metų sezone, kuomet „Real“ paklojo 40 mln. eurų už du žaidėjus. Tačiau Ispanijos grandams šios sumos juokingos, kadangi į didžiąsias pinigų lenktynes klubai įsitraukia vasarą.

offside.lt infografika/5. El Clasico
offside.lt infografika/5. El Clasico

Tuo tarpu Kinijoje

Niekas negalėjo įsivaizduoti, jog po šios žiemos žaidėjų perėjimo laikotarpio teks daug kalbėti apie Kiniją. Kalbėti ne bet kaip, o su pagarba.

Tiesa, Kinijoje žiemos perėjimų langas užsidaro vasario 26 dieną, tačiau dar iki šio laikotarpio investuotos sumos į naujus žaidėjus spėjo sudrebinti visą futbolo rinką. „Super“ lygos sezonas prasidės kitą mėnesį, o kol kas didžiausiais pirkiniais sausio mėnesį tapo buvęs „Chelsea“ žaidėjas Ramiresas ir Madrido „Atletico“ puolėjas Jacksonas Martinezas.

„Super“ lygos klubai neįtikėtinomis sumomis švaistosi prieš pat Europos klubų panosę. Jų investicijos per sausio mėnesį jau pasiekė 202 mln. eurų, o vasario pirmąją savaitę išaugo iki 252 mln. eurų.

Ramiresas, Jacksonas Martinezas, Fredy Guarinas ir Gervinho persikėlė į Kiniją šį sausį. Nors Martinezo perėjimas į „Guangzhou Evergrande“ klubą tapo rekordiniu (42 mln. EUR) visoje Azijoje, tačiau šias sumas greitai teko pamiršti. Jau pirmąją vasario savaitę „Super“ lyga paskelbė apie naująjį Azijos rekordą. „Jiangsu Suning“ klubas už Alexą Teixeira sumokėjo 50 mln. eurų.

Faktai

Kinija aplenkė Anglijos „Premier“ lygą. Neįtikėtina, tačiau sausio mėnesį „Super“ lygos klubai į naujus žaidėjus investavo daugiau, nei Anglijos „Premier“ lygos ekipos.

„Premier“ lygos klubų išlaidos viršijo 1 mlrd. svarų sterlingų. Vertinant Anglijos vietine valiuta, pirmą kartą istorijoje „Premier“ lygos klubų investicijos (vasaros ir žiemos perėjimai) per sezoną viršijo 1 mlrd. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų.

Imbula – brangiausias Europos pirkinys. Kas būtų pamanęs, jog „Stoke City“ už vieną žaidėją investuos didžiausią sumą Europoje?

Imbula kainavo daugiau nei visi „La Liga“ perėjimai. Sausio mėnesį „Stoke City“ už Imbula sumokėjo daugiau (24 mln. EUR) nei visi „La Liga“ klubai už naujus pirkinius kartu sudėjus (20.5 mln. EUR).

„Newcastle United“ investicijomis aplenkė visą „Bundesliga“. Žiemos perėjimų laikotarpiu „Newcastle United“ klubas investavo 38 mln. eurų, o visi „Bundesliga“ klubai sudėjus – 36 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius