-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 16

15min paaiškina: pagrindinės golbolo taisyklės

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Lietuvos golbolo rinktinė laimėjo dėl Rio parolimpinių žaidynių aukso medalius. Puikus Lietuvos sportininkų pasirodymas ne vieną lietuvį ne tik pradžiugino, bet ir sudomino: kas yra golbolas? Kaip jis žaidžiamas?
Lietuvos golbolo rinktinė kovos dėl parolimpinio aukso
Lietuvos golbolo rinktinė kovos dėl parolimpinio aukso / Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.

Portalas 15min supažindina su pagrindinėmis golbolo taisyklėmis.

Golbolą žaidžia dvi komandos, kurių kiekvieną sudaro trys aikštės žaidėjai ir ne daugiau kaip trys atsarginiai žaidėjai. Žaidimas vyksta 18 m x 9 m aikštėje, kurią vidurio linija padalina į dvi lygias dalis. Visos žaidimo linijos yra pažymėtos lipnia juosta, po kuria yra plona virvutė, kad žaidėjai galėtų orientuotis.

Pagrindinės golbolo taisyklės
Pagrindinės golbolo taisyklės

Vienos komandos žaidėjai savo aikštės pusėje išsidėsto trikampiu: vidurio žaidėjas dažniausiai būna tas, kuris geriausiai ginasi. Į priešininkų aikštės pusę įžengti draudžiama.

Rungtynės pradedamos nuo burtų traukimo. Jį laimėjusi komanda renkasi: arba pasirenka pirma pulti ar gintis, arba pasirenka, kurioje aikštės pusėje pradės žaidimą. Likęs pasirinkimas pereina priešininkų komandai.

Žaidimo tikslas – įmesti ar įridenti kamuolį į priešininkų komandos vartus ir apsaugoti savo vartus, blokuojant priešininkų metimus. Vartų plotis yra 9 m, o aukštis – 1,3 m. Jie tęsiasi per visą galinę liniją abiejose aikštės pusėse. Metimas atliekamas įsibėgėjus, egzistuoja skirtingi metimo tipai. Metantis žaidėjas savo poziciją nustato pagal komandos draugų šūksnius, savo vartų skersinio vietą ir jausdamas aikštės linijas.

Įvartis yra įskaitomas, kai kamuolys visiškai kerta vartų liniją. Apsigynusi komanda, jei išlaiko kamuolį, pati pereina į puolimą.

Golbolo kamuolys pagamintas iš kietos gumos, jo viduje yra skambaliukai, kurių garsas girdisi kamuoliui judant. Kamuolio skersmuo yra 25 cm, jis yra gana sunkus: sveria 1,25 kg. Besiginanti komanda turi iš skriejančio kamuolio garso suprasti, kur jis skrieja. Taisyklingai mestas golbolo kamuolys skrieja net 80 km/h greičiu.

Rungtynių trukmė – 24 minutės, žaidžiami 2 kėliniai po 12 minučių. Tarp jų būna 3 minučių pertrauka. Po pirmojo kėlinio komandos keičiasi suoleliais ir aikštės pusėmis.

Komanda, kuri rungtynių pabaigoje yra pelniusi daugiau įvarčių, skelbiama laimėtoja. Jei skirtumas tarp komandų pasiekia 10 įvarčių, rungtynės yra baigiamos.

Jei rungtynės baigiasi lygiosiomis, žaidžiamas pratęsimas: du kėliniai po tris minutes. Jei ir pratęsimas baigiasi lygiosiomis, laimėtoją nulemia papildomi metimai.

Kad būtų sulygintos visiškai nematančių ir šiek tiek matančių žaidėjų galimybės, visiems žaidėjams ant akių užrišamas juodas raištis.

Kiekviena komanda rungtynių metu gali paimti 4 minutės pertraukėles po 45 sekundes. Minutės pertraukėlės prašyti gali bet kuris komandos narys.

Kiekviena komanda rungtynių metu gali atlikti po 4 keitimus. Bent vieną jų ji privalo atlikti pirmo kėlinio metu, antraip šį keitimą praranda. Tas pats žaidėjas gali būti keičiamas ne vieną kartą. Keitimą atlikti gali komanda, kontroliuojanti kamuolį. Į 4 keitimų limitą nesiskaičiuoja keitimai, jei keičiamas sužeistas žaidėjas.

Už įvairius taisyklių pažeidimus gali būti skiriami baudos metimai. Besiginančios nuo tokio metimo komandos vartus gina vienas žaidėjas: du kiti turi pasitraukti iš aikštės.

Vykstant žaidimui žaidėjams kelti triukšmą griežtai draudžiama, kad girdėtųsi kamuolys. Už žaidėjo sukeltą triukšmą, kuris sutrukdo besiginančiai komandai, yra skiriamas baudinys.

Golbolas atsirado po II pasaulinio karo ir iš pradžių buvo naudojamas kaip priemonė regą praradusių II pasaulinio karo veteranų reabilitacijoje. Pirmą kartą į parolimpinių žaidynių programą kaip demonstracinis sportas golbolas buvo įtrauktas 1976 m., o kaip pilnavertis sportas – 1980 m. Tai pirmoji parolimpinė sporto šaka, sukurta specialiai žmonėms su negalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius