-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 05

Aiškindamas, kodėl nori įsileisti rusus, Th.Bachas kalbėjo apie Jemeną

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas susitikime su sportininkų bendruomene Lozanoje pasitelkė Rusijos propagandoje naudojamą naratyvą.
Thomas Bachas
Thomas Bachas / „Scanpix“ nuotr.

Nors Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) dar nėra paskelbęs sprendimo dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, kryptis yra aiški.

Vokiečio Thomaso Bacho vadovaujama organizacija grindžia kelius, kaip įsileisti karinius nusikaltimus Ukrainoje darančių šalių atstovus.

Nors Rusija toliau kasdien bombarduoja Ukrainą ir yra užėmusi didelę jos teritoriją, sporte pastaruoju metu bandoma atverti vis daugiau durų rusų sugrįžimui į tarptautines varžybas.

Trečiadienį 15min jau rašė, kad šią savaitę Šveicarijoje vykusiame Tarptautiniame sportininkų forume, kur dalyvavo ir Lietuvos sportininkų atstovas Mindaugas Griškonis, daug kalbėta apie šalių-agresorių atstovus sporte.

Naujienų agentūra AP plačiau aprašė, kaip per dviejų dienų renginį Lozanoje Th.Bachas įtikinėja sporto bendruomenę, kad reikia įsileisti rusus į olimpines žaidynes neutraliu statusu.

Ukrainos dziudo meistras Georgi Zantarija pareiškė Th.Bachui, kad nesupranta, kodėl Rusijos sportininkams siūlomas neutralių atletų statusas.

Iš Sakartvelo, kurio žemių irgi yra užėmusi Rusija, kilęs atletas svarstė, kad nepritariantys karui galėtų varžytis olimpinėje Pabėgėlių komandoje.

„Mes visi galime suprasti žmogišką kančią, žmogiškus Ukrainos sportininkų jausmus, – pareiškė Th.Bachas. – Mes suprantame, kad jie patiria tokius sunkumus, kaip kiti sportininkai Jemene.“

Suprasti akimirksniu

  • 2014 metais Irano husiai perėmė Jemeno sostinės Sanos kontrolę. Dėl to kitais metais prasidėjo Saudo Arabijos vadovaujama karinė intervencija ir kovos, per kurias dėl tiesioginių ir netiesioginių priežasčių žuvo šimtai tūkstančių žmonių ir kilo viena didžiausių pasaulyje humanitarinių krizių.

Th.Bachas tikino, kad IOC priėmė „beprecedentę stiprią poziciją dėl sankcijų rusams tarptautiniame sporte, kuomet, IOC prezidento teigimu, pasaulyje vyksta 28 karai.

Suprasti akimirksniu

  • Nukreipti kalbą nuo temos ir šnekėti apie visiškai kitus dalykus yra būdinga Rusijos propagandai.
  • Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida dažnai nutyli svarbius dalykus ir nukreipia žmonių dėmesį į pašalines temas.

„Kai kurie sportininkai ir sporto atstovai kaltina mus dvigubais standartais, – sportininkams sakė Th.Bachas. – Jie sako: „o kaip dėl mūsų karo? Ką jūs dėl to padarėte? Kur buvote? Kur dabar esate?“

Vietoj to, kad padėtų spręsti kitų šalių sportininkų problemas, Th.Bachas linkęs sušvelninti Rusijai taikomas sankcijas, nors jau daugiau nei pusantrų metų atakuojamos Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prašo vis platesnių sankcijų.

„Mes turime ginti mūsų kitus sportininkus, kurie neturi su tuo nieko bendra“, – pareiškė Th.Bachas.

„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas
„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas

Ukrainos bėgikė Ana Ryžykova dieną prieš tai teigė, kad Rusijos sportininkai irgi turi prisiimti kažkiek atsakomybės, nes nėra atvejų, kad kuris nors kalbėtų ar veiktų prieš karą vykdančią valdžią.

„Jie visi prisideda, visi sportininkai prisideda prie karo, nes jie tyli. Jie nieko nepadaro, kad tai sustabdytų“, – sakė A.Ryžykova, prieš dvejus metus bėgusi Tokijo olimpinių žaidynių 400 m per barjerus finale.

„Kiekvieną naktį Rusija atakuoja mus raketomis ar dronais. Aš ten gyvenu. Aš nežinau, ar pabusiu kitą rytą“, – graudinosi Ukrainos lengvaatletė.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys Ukrainoje
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys Ukrainoje

Po jos kalbos, IOC sportininkų komisijos narė Sarah Walker priėjo apkabinti ukrainietės ir atsisėdo šalia.

„Mes jus girdime. Galime kalbėti šiame kambaryje su daug žmonių. Tai mus liūdina. Tai baisi padėtis, – sakė S.Walker. – Tačiau, kita vertus, mes liūdime ir dėl kitų sportininkių, kurie taip pat yra baisioje situacijoje.“

2012 metais per Londono žaidynes BMX dviračių varžybose sidabrą pelniusi S.Walker, kilusi iš Naujosios Zelandijos, irgi kartojo Vladimiro Putino skleidžiamą naratyvą.

Rusijos prezidentas pastaruoju metu aiškino, kad būtina leisti ne tik neutralius, bet visus Rusijos sportininkus, nes žaidynės turi vienyti.

„Vienas nuostabiausių dalykų olimpinėse žaidynėse, kad jos vienija pasaulį. Tai įkvėpimas taikai ir vienybei“, - sakė ir IOC atstovė S.Walker.

Sportininkų forume Pabėgėlių komandos atstovė Tegla Loroupe pareiškė, kad Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos sportininkai galėtų susivienyti ir parodyti pavyzdį pasauliui.

„Mano sese, – į A.Ryžykovą kreipėsi T.Loroupe. – Aš meldžiu Dievą, kad jis suteiktų jums drąsos, rytoj jūs galite tapti nauja lydere.“

T.Lourupe citavo Nelsoną Mandelą, esą jis tikėjo, kad sportas gali vienyti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nelsonas Mandela (2010 m.)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nelsonas Mandela (2010 m.)

Tarptautinio paralimpinio komiteto atstovė Vlada Kravčenko priminė, kad Pietų Afrika buvo diskvalifikuota iš olimpinių žaidynių, kai N.Mandela buvo uždarytas į kalėjimą savo šalyje.

„Yra ko pasimokyti iš praeities“, – pažymėjo V.Kravčenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius