Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 27

Donato Motiejūno pėdsakais – po istorinės dienos Dovydui Neverauskui atėjo ir liūdnesnė

Šią savaitę pirmuoju Lietuvoje gimusiu žaidėju profesionalioje beisbolo lygoje (MBL) tapęs Dovydas Neverauskas turi likti kantrus – po vieno mačo MLB klubas „Pittsburgh Pirates“ 24 metų lietuvį metiką grąžino į dukterinę lygą.
Dovydas Neverauskas
Dovydas Neverauskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pirates“ manevrai nustebino D.Neverausko tėvą – Lietuvoje dirbantį beisbolo trenerį Virmidą Neverauską.

„Sunku šią rotaciją suprasti, – sakė V.Neverauskas. – Kalbėjau su Dovydu ir jis pasakojo, kad „Pirates“ vadovai buvo patenkinti, o išsiųsdami atgal tarė: „Lauk, pakviesime vėl.“

Manau, kad tokius veiksmus lėmė ne Dovydo žaidimas, o įvairių sutarčių ir taisyklių visuma.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dovydas Neverauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dovydas Neverauskas

Tarp atlyginimų – milžiniški skirtumai

Prieš aštuonerius metus į „Pirates“ sistemą patekęs ir žemesnių lygų pakopas perėjęs D.Neverauskas šį sezoną pirmą kartą pradėjo būdamas „Pirates“ klubo žaidėjų 40-uke.

Tačiau MLB pirmenybių rungtynėms klubai registruoja 25 žaidėjus.

Likę penkiolika rungtyniauja žemesnėje lygoje, kur sezoną „Indianapolis Indians“ komandoje pradėjo ir D.Neverauskas.

Kaip ir krepšininkui Donatui Motiejūnui prieš porą sezonų teko kursuoti tarp krepšinio NBA ir dukterinės lygos (NDBL), taip ir D.Neverauskui reikia kantrybės, kol jis taps pagrindinės sudėties žaidėjas.

O skirtumas tarp lygų yra milžiniškas, pirmiausia – finansine prasme.

Žemesnėje beisbolo lygoje žaidėjas per metus uždirba apie 40 tūkst. dolerių, iš kurių apie pusę tenka mokesčiams.

MLB minimalus metinis atlyginimas yra 507,5 tūkst. JAV dolerių. Dalis šios sumos irgi tenka mokesčiams, bet MLB žaidėjai dar gauna po 100 dolerių kasdien maistpinigių. Svarbiausi žaidėjai uždirba ne mažiau nei NBA – vidutinis atlyginimas MBL yra 4,4 mln. dolerių, o antrus metus iš eilės brangiausias lygos žaidėjas Claytonas Kershaw iš „Los Angeles Dodgers“ klubo gaus 33 mln. dolerių. Iš viso šį sezoną lygoje yra 36 žaidėjai, kurie uždirbs 20 mln. dolerių ir daugiau.

Debiutas – jaudinantis, bet neprastas

D.Neverauskas buvo iškviestas į Pitsbergo klubą pirmadienį, kai rungtynėms su praėjusiu metų MBL čempionais „Chicago Cubs“ prireikė žaidėjo, vietoje traumą patyrusio metiko Adamo Frazierio.

Tik šeštojo kėlinuko metu į rungtynes tiesiai iš Indianapolio atskubėjęs D.Neverauskas jau po dviejų kėlinukų pasirodė aikštėje.

Jis leido varžovams pelnyti tik tašką ir iš žaidimo išmetė pirmąjį MLB žaidėją. D.Neverausko metimų „auka“ tapo „Chicago Cubs“ žaidėjas Justinas Grimmas.

„Jaudulys matėsi, bet jis įmetė du straikus, o dar vienas metimas buvo blogas – tiesiai į vidurį, o tai buvo dovana varžovams. Po to prasidėjo geri Dovydo metimai, jų greitis buvo geras – siekė 97 (mylias per valandą), nors rungtynės vyko vėsiu oru – buvo tik 12 laipsnių šilumos, – pasakojo beisbolininko tėvas V.Neverauskas. – Kaip debiutantas jis žaidė visai neblogai.“

piratesprospects.com nuotr./Dovydas Neverauskas
piratesprospects.com nuotr./Dovydas Neverauskas

Nors „Pirates“ pralaimėjo mačą 3:14, lietuvio pavardė sumirgėjo įvairiuose JAV dienraščiuose ir portaluose.

Jis tapo pirmuoju Lietuvoje gimusiu beisbolininku, pravėrusiu MLB rungtynių duris. Tai buvo svarbus įvykis ne tik mūsų šalies, bet ir visos Europos beisbolui.

Skaičiuojant Rytų ir Vidurio Europos šalis šioje lygoje yra rungtyniavę tik keturi žaidėjai iš Lenkijos, keturi iš Austrijos, trys iš Čekijos, du iš Slovakijos, aštuoni iš Rusijos, bet tik du iš šių 21 žaidėjo rungtyniavo per pastaruosius 50 metų.

Šiuo metu MLB rungtyniauja tik du Europoje gimę ir užaugę žaidėjai – vokietis Maxas Kepleris („Minnesota Twins“) ir olandas Didi Gregorius („New York Yankees“).

Lietuvio vietą užėmė afrikietis

Deja trečiadienį D.Neverauskas turėjo grįžti į rezervinę lygą, kai Pitsbergo klubas išsikvietė Giftą Ngoepę. Šis Pietų Afrikos valstybės beisbolininkas irgi pateks į istoriją, nes taps pirmuoju Afrikoje gimusiu žaidėju MLB.

Šį mėnesį prasidėjęs MLB reguliarusis sezonas truks iki rugsėjo, bet bus įtemptas, nes komandos sužais po 162 rungtynes.

„Krūvis tikrai didelis, alaus nepagersi“, – šyptelėjo V.Neverauskas.

Jis tikisi, kad sūnus sugrįš į „Pirates“ klubą, kuris pernai įgijo teises į lietuvį trejiems metams, bet nerimauja dėl Pitsbergo komandos manevrų.

Kelionės iš dukterinių lygų į MLB yra ribotos, pirmyn-atgal nužengti beisbolininkai gali tik tris kartus, o paskui turi pasilikti vienoje vietoje. Apie tokį blaškymąsi per interviu 15min buvo užsiminęs ir pats D.Neverauskas: „Būna, kad rungtynės 18 kėlinių trunka ir daug metikų išnaudojama. Tuomet, būna, trims dienoms į komandą perkelia. Tai jau – įvykis. Žinoma, gal nelabai bus smagu, jei pirmyn atgal nuolat stumdys, bet toks gyvenimas – arba gerai mėtai ir būni ten, arba tave patį mėto.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius