-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 21

Dopingo bylos: skųsti galima – laimėti sunku

Penktadienį pasirodė pranešimai aoie Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse nustatytą pirmąjį dopingo vartojimo atvejį – Vokietijos biatlonininkės Evi Sachenbacher A testas buvo teigiamas, laukiama pakartotino B testo rezultatų. Jeigu antrasis testas taip pat bus teigiamas, sportininkei gresia diskvalifikacija ne tik iš žaidynių, bet ir iš kitų tarptautinių varžybų.
Julija Jefimova
Julija Jefimova / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors sankcijas sportininkai gali skųsti Tarptautiniam sporto arbitražui, advokatų kontoros „Magnusson“ asocijuotas partneris Audrius Biguzas skeptiškai vertina galimybes įrodyti savo nekaltumą. Advokato teigimu, apie 99 proc. bylų (teigiamo A ir B testo atveju) sprendžiamos sportininko nenaudai. Išteisinančio sprendimo galima tikėtis tik įrodžius procedūrinius pažeidimus.

Procedūriniais pažeidimais laikomas vėlavimas atlikti B testą (jis turi būti padarytas ne vėliau kaip per 7 dienas). Be to, atliekant B testą turi būt pakviestas dalyvauti sportininkas, tyrimas privalo būti atliekamas autorizuotoje laboratorijoje.

„Jeigu nustatomi procedūriniai pažeidimai, sporto arbitražas gali panaikinti sankcijas. Tačiau faktas, jog sportininkas naudojo dopingą – išlieka“, – sakė A. Biguzas.

Advokato teigimo, sėkmingų dopingo bylos atveju pastaruoju metu buvo vos keli. 2008 m. Suomijos biatlonininkė laimėjo bylą prieš Tarptautinę biatlono federaciją, kuri ją buvo diskvalifikavusi iš visų tarptautinių varžybų iki gyvenimo pabaigos. Tarptautinis sporto arbitražas panaikino diskvalifikaciją, nes B testas buvo atliktas vėliau nei numatytas terminas ir nedalyvaujant sportininkei. 2009 m. dopingo vartojimu apkaltintas ir dvejiems metams diskvalifikuotas pasaulio dziudo čempionas irgi nebuvo pakviestas į B testo atlikimą, todėl sulaukė teigiamo Tarptautinio sporto arbitražo sprendimo.

A.Biguzo teigimu, jeigu dopingo vartojimas įrodytas, sportininkas, kreipdamasis į Tarptautinį sporto arbitražą, gali tikėtis sankcijų sušvelninimo. Dėl skiriamų sankcijų dydžio sprendžia kiekviena Tarptautinė sporto federacija atskirai ir jos priklauso nuo nusižengimo sunkumo, vartoto preparato, sportininko nusižengimų kiekio ir pan.

Sočio olimpinių žaidynių metu planuojama paimti 1 tūkst. 184 mėginius. Sočyje šiuo metu veikia specialus sporto arbitražo skyrius ad hoc, kuris ginčus tarp olimpiados dalyvių sprendžia itin operatyviai – per 24 valandas ir nemokamai. Nebent samdomi ekspertai ar sportininkas turi atstovavimo išlaidų.

Kiekvienais metais pasaulyje atliekama 250 tūkst. A ir apie 2 tūkst. B testų. Kasmet vos 2 B testai būna neigiami t.y. nepatvirtina pirminio testo rezultatų. Sportininkas dėl dopingo vartojimo gali būti patikrintas bet kuriuo metu, todėl net keliaudamas atostogų – privalo informuoti šalies antidopingo agentūrą, kuris vyksta, jeigu bus priimtas sprendimas atlikti testą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius