Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 03 08

Finansavimo negavusios federacijos nežada taikstytis su esama sporto politika ir rengiasi teismo procesams

Kaip žinia, Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo taryba, skirstydama šių metų biudžetą, siekiantį 18,5 mln. litų, neskyrė lėšų federacijoms, kurių tarptautinės organizacijos nėra pasirašusios sutarčių su Pasauline antidopingo agentūra (WADA).
Lietuvos bušido federacija 2010 m. iš valstybės gavo 50 tūkst. litų, šiemet – nė cento
Lietuvos bušido federacija 2010 m. iš valstybės gavo 50 tūkst. litų, šiemet – nė cento / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokių federacijų – keliasdešimt, ir jos nesiruošia taikstytis su tokia valstybės politika. „Renkame dokumentus. Teisybės ieškosime teisme“, – teigė idėjiniu atstumtųjų federacijų lyderiu tapęs Lietuvos bušido federacijos prezidentas Donatas Simanaitis.

KKSD ir Fondo tarybai vadovaujant Algirdui Raslanui, federacijoms, nepasirašiusioms sutarčių su WADA, finansavimas buvo sumažintas, o atėjus Klemensui Rimšeliui – nurėžtas visiškai. Nukentėjo galiūnų sporto, kultūrizmo, svarsčių kilnojimo, įvairių dvikovinių bei techninių sporto šakų atstovai.

Pasak D.Simanaičio, reikalavimas pasirašyti sutartį su WADA – neturi teisinio pagrindo. „WADA yra komercinė struktūra, kuri buvo sukurta prižiūrėti olimpinį sportą ir tas sporto šakas, kurios siekia tapti olimpinėmis. Raginimas prie jos prisijungti gali būti tik rekomendacinio pobūdžio“, – kalbėjo D.Simanaitis.

Savo garbę dėl to, kad yra juodinamos kaip sporto šakos, neva toleruojančios neleistinų preparatų vartojimą, atstumtosios federacijos taip pat pasiryžusios ginti teisme. „Mums klijuojama „dopinginių“ etiketė, ir tai girdime iš sporto vadovų lūpų. Tai šmeižtas, ir už kiekvieną tokį pasakymą gali tekti atsakyti teisme“, – tikino D.Simanaitis.

Pasak jo, tai, kad federacija nebendradarbiauja su WADA, dar nereiškia, kad jai nusispjauti į dopingo problemą. „Mūsų sporto šakoje dopingo kontrolė yra itin griežta. Pasauliniuose turnyruose sportininkai tikrinami ir prieš kovą, ir po jos, ir tai finansuoja tarptautinė federacija. Tuo tarpu WADA patikrina tik prizininkus ir kelis atsitiktine tvarka parinktus sportininkus,“ – sakė D.Simanaitis.

Paklaustas, kokios veiklos kryptys dėl neskirto finansavimo nukentėjo labiausiai, D.Simanaitis teigė, kad didžiausias smūgis – moralinis. „Dabar tai principo reikalas. Dėl Lietuvos dirbame, verčiame kalnus, o Lietuva į mus spjauna. Nevertina to, ką darome. Finansavimo negavusios federacijos vienija 30–40 tūkst. sportuojančių žmonių. Tai spjūvis visiems jiems į veidą.“

Iš pradžių federacijos užtarimo ieškos Seime ir prezidentūroje. Likusios neišgirstos, federacijos žada kreiptis į teismą. „Eisime iki galo“, – teigė D.Simanaitis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius