Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 21

Kova prieš dopingą: atimti titulai, netikėti medaliai ir „susirgęs“ Rusijos sportas

Sporto pasaulį sudrebinus didžiausiam istorijoje dopingo skandalui, kai išaiškinta valstybės remiama sukčiavimo schema Rusijoje, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) ėmėsi gaudyti ir senus prasižengėlius. IOC ėmė iš naujo tirti 2008 ir 2012 m. olimpinėse žaidynėse paimtus mėginius ir nuo tada pagavo beveik šimtą sukčių. 15min plačiau panagrinėjo IOC tyrimo rezultatus.
Aukso medalių netekę Rusijos olimpiniai čempionai
Aukso medalių netekę Rusijos olimpiniai čempionai

Antidopingo medžiotojai surengė dvi rimtas atakas, per kurias iš viso pakartotinai tirti 1243 mėginiai. Per pirmąją iš naujo buvo tirti 454 mėginiai (6 sporto šakos) iš Pekino ir 265 mėginiai (5 šakos) iš Londono olimpinių žaidynių. Per antrąją – 386 mėginiai (4 šakos) iš Pekino ir 138 mėginiai (2 šakos) iš Londono.

Vienas pagrindinių tokio smūgio sukčiams tikslų buvo padaryti Rio žaidynes švaresnes. IOC praėjusių metų gruodį skelbė, kad iš naujo atlikusi šiuos testus užkirto kelią į Rio olimpines žaidynes 41-am nesąžiningam atletui.

Rusija – vienvaldė sukčiavimo lyderė

Savotiška dopingo olimpiada turi savas lyderes – tai posovietinės šalys. IOC nustatė beveik 40 atvejų tarp Rusijos sportininkų, 15 – tarp Baltarusijos, 11 – tarp Kazachstano, 8 – tarp Ukrainos, 6 – tarp Azerbaidžano, 5 – tarp Armėnijos atletų.

Rusai taip pat ir prarado daugiausia – net po 13-a Pekino ir Londono olimpinių žaidynių medalių, iš viso – 26-is. Devynis medalius, iš kurių penki auksiniai, prarado kazachai, 7-is baltarusiai ir 5-is ukrainiečiai.

Rusijai kol kas gresia labai tikėtinas dar bent vieno Londono olimpinių žaidynių medalio praradimas. Dar 2015 metų lapkritį nepriklausoma WADA komisija paprašė skirti viso gyvenimo diskvalifikaciją 800 metrų bėgikėms Marijai Savinovai ir Jekaterinai Poistogovai, kurios savo rungtyje atitinkamai iškovojo auksą ir bronzą. M.Savinovai apdovanojimas atimtas visai neseniai, dėl J.Postogovos sprendimas dar nepriimtas.

Aukso medalius taip pat jau yra praradęs greitojo ėjimo atstovas Sergejus Kirdiapkinas, 3000 metrų bėgimo su kliūtimis atstovė Julija Zaripova, kūjo metikė Tatjana Lysenka bei visa sprinterių komanda. Dėl teigiamo Julijos Čermošanskajos dopingo testo visa 4 po 100 metrų komanda neteko Pekino olimpiados aukso medalių.

Sugniuždyta Kazachstano sunkioji atletika

Ne ką mažesnį smūgį nei rusams IOC sudavė Kazachstano sportininkams, konkrečiai sunkiosios atletikos atstovams. Kazachai prarado net keturis iš septynių Londono žaidynėse iškovotų medalių ir bendroje šalių įskaitoje nukrito iš 12-osios vietos į 24-ąją. Visi keturi auksiniai medaliai – sunkiaatlečių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja Iljinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja Iljinas

Trys medalininkės moterys – Svetlana Podobedova, Maiya Maneza ir Zulfiya Činšanlo – nedaug ką sako sunkiąja atletika nesidomintiems skaitytojams. Tačiau kone didžiausią ne tik Kazachstano, bet ir viso pasaulio sunkiosios atletikos žvaigždę Ilją Iljiną girdėjo tikrai ne vienas.

Keturis kartus pasaulio čempionas ir nuolatinis rekordų gerintojas prarado abu savo olimpinius medalius – tiek Pekino, tiek Londono auksą.

Daugiau nei 400 tūkst. gerbėjų „Instagram“ turintis sunkumų kilnotojas, po Londono žaidynių gyręsis, kad jėgos semiasi valgydamas arklieną, vėliau visus nustebino pasirinkimu tapti vegetaru. Prieš Rio žaidynes jis garsiai kalbėjo apie trečiąjį olimpinį auksą ir visų laikų geriausio sunkiaatlečio titulą. Tačiau galiausiai ir I.Iljinas krito veidu į dopingo purvą.

Skaudų smūgį gavo ir Kinija, kuri prarado trijų moterų sunkiaatlečių Pekino žaidynėse iškovotus aukso medalius. Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) jau paskelbė, kad svarstys dėl vienerių metų Kinijos sunkiaatlečių suspendavimo iš visų varžybų. Tokios priemonės jau taikomos Kazachstano, Rusijos, Azerbaidžano ir Baltarusijos sportininkams.

Dvigubi pažeidėjai ir medalį apsaugojusi mirtis

Du olimpinius medalius prarado ir rusė Tatjana Lebedeva, kuri Pekine laimėjo sidabrą ir šuolio į tolį, ir trišuolio rungtyse.

Tačiau jie nėra vieninteliai sportininkai, pagauti „su dopingu“ abiejose žaidynėse. Armėnė Hripsime Churdšudijan, baltarusė Iryna Kuleša ir rusas Chadžimuratas Akajevas apmulkino dopingo kontrolierius Pekine, kur jie neiškovojo medalių, bet Londone visas šis trejetas savo svorio kategorijose laimėjo bronzas. Tik vėliau paaiškėjo, kad visų jų mėginiai Pekine ir Londone buvo teigiami. Kaip ir azerbaidžaniečio Intigamo Zairovo, kuriam dopingas nepadėjo pasiekti medalių.

Dar įdomesnėmis aplinkybėmis net du olimpinius medalius prarado rusė Tatjana Firova. Iki pat praėjusių metų ji išdidžiai vadinosi Pekino ir Londono olimpinių žaidynių vicečempione, tačiau prarado abu su Rusijos moterų bėgimo rinktine 4 po 400 metrų estafetėse iškovotus medalius.

2008-ųjų medalius komanda prarado, nes IOC rado dopingo T.Firovos ir Anastasijos Kapačinskajos mėginiuose, o 2012-ųjų – dėl Antoninos Krivošapkos organizme aptikto dopingo. Vienintelė abiejuose finaluose bėgusi rusė buvo T.Firova.

Baltarusijos rutulio stūmikė Nadežda Ostapčiuk viena diena prieš laimėdama Londono žaidynių auksą atsiėmė aukštą Baltarusijos valstybinį įvertinimą iš Aliaksandro Lukašenkos rankų, tačiau jos laimė ilgai netruko. Per žaidynes paimti dopingo testai netrukus parodė, kad moteris vartojo steroidus. Praėjo daugiau nei ketveri metai ir baltarusė neteko dar ir Pekine iškovotos bronzos.

Turbūt neįprasčiausia situacija nutiko su Rusijos imtynininku Besiku Kudukchovu. 2016 metų spalį IOC rado dopingo jo mėginyje, paimtame per Londono žaidynes, kai rusas iškovojo sidabrą.

Vis dėlto netrukus paaiškėjo, kad dar 2013-ųjų gruodį sportininkas Rusijoje žuvo autoavarijoje. IOC nusprendė nesiimti sankcijų prieš mirusį atletą, o bronzos medalininkas iš Indijos Yogeshwaras Duttas, kuriam būtų atitekęs B.Kudukchovo sidabras, griežtai atmetė tokią galimybę.

Indas teigė apsidžiaugęs pagerinta pozicija, tačiau atsisakė priimti medalį, nenorėdamas padidinti žuvusiojo sportininko šeimos skausmo. Jo medalis šiame straipsnyje į rusų statistiką neįskaičiuotas.

Sukčių šeima

Atskiro paminėjimo verta Baltarusijos lengvaatlečių Michnevičių šeima. Rutulio stūmimu užsiimantys vyras ir žmona šiuo metu abu jau yra pašalinti iš sporto visam gyvenimui.

Andrejaus Michnevičiaus istorija su IOC iš naujo tiriamais testais nesusijusi, nes 2008 metų olimpinis bronzos medalininkas antrą kartą vartojantis dopingą buvo pagautas dar 2013-aisiais. Visi jo nuo 2005 metų pasiekti rezultatai buvo anuliuoti ir jis išmestas iš sporto iki gyvos galvos.

Jo žmona Natalija Michnevič dopingo kontrolierius už nosies vedžiojo ilgiau. Atletė laimėjo sidabro medalį Pekino olimpinėse žaidynėse 2008-aisiais metais. Jau po Londono žaidynių, kur ji liko 11-a, N.Michnevič organizme aptikta dopingo ir ji gavo dvejų metų diskvalifikaciją, galiojusią iki 2015-ųjų balandžio.

Po suspendavimo į sportą grįžusi ir pasaulio čempionate dar dalyvavusi baltarusė galiausiai 2016-ųjų lapkritį buvo išmesta iš sporto, kai IOC dar kartą ištyrė jos Pekino žaidynėse atliktą dopingo mėginį.

„Scanpix“/AP nuotr./Londono OŽ sunkiosios atletikos moterų iki 75 kg podiumas: Natalija Zabolotnaja, Svetlana Podobedova ir Iryna Kuleša. Visos liko be medalių
„Scanpix“/AP nuotr./Londono OŽ sunkiosios atletikos moterų iki 75 kg pakyla: Natalija Zabolotnaja, Svetlana Podobedova ir Iryna Kuleša. Visos liko be medalių

Iš devintosios vietos į prizininkus

Lietuvos imtynininkas Mindaugas Mizgaitis ir dešimtkovininkė Austra Skujytė dėl kolegų diskvalifikacijų pagerino savo vietas olimpinėse žaidynėse. Penktojoje vietoje 2012 m. Londone finišavusi A.Skujytė galiausiai gavo olimpinę bronzą, o M.Mizgaičio Pekino bronza pavirto sidabru.

Lietuviai pakilo tik per 1–2 pozicijas, o štai lenkas Tomaszas Zielinskis – net per šešias. Londono olimpiados sunkiosios atletikos svorio kategorijoje iki 94 kg lenkas liko tik devintas, tačiau neseniai sužinojo, kad pas jį atkeliaus bronzos medalis.

Tuo metu 21-erių T.Zielinskio net nebuvo A sportininkų grupėje – jis varžėsi su B grupės atletais, tačiau net septyni A grupės sportininkai 2016-aisiais metais atgaline data buvo diskvalifikuoti. Šešių rezultatai buvo geresni nei lenko, tarp jų ir minėtojo I.Iljino. Olimpiniu čempionu tapęs Irano sportininkas Saeidas Mohammadpouras per varžybas buvo tik penktas, tačiau dabar iranietis jau džiaugiasi auksiniu Londono medaliu.

Panaši situacija nutiko ir Londono sunkiaatlečių moterų varžybose iki 75 kg. Visos trys medalininkės neseniai buvo diskvalifikuotos – buvusi čempionė Svetlana Podobedova (Kazachstanas), sidabro medalininkė Natalija Zabolotnaja (Rusija) ir ant bronzinės pakylos lipusi Iryna Kuleša (Baltarusija). Nauja čempione tapusi ispanė Lidia Valentin per varžybas surinko net 26 kg mažiau nei sukčiavusi kazachė.

Po diskvalifikacijų IOC vis dar oficialiai nepaskyrė medalių net aštuoniose lengvosios atletikos moterų ir trijose vyrų rungtyse. Moterų trišuolio ir kūjo stūmimo rungtyse trūksta dviejų medalininkių – sidabro ir bronzos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamaikos sprinterių komanda po pergalės Pekino žaidynėse
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamaikos sprinterių komanda po pergalės Pekino žaidynėse

Superžvaigždė

Vis dėlto nei I.Iljinas, nei S.Kirdiapkinas savo žinomumu negali prilygti jamaikiečiui Usainui Boltui, kuris taip pat parado vieną iš devynių aukso medalių.

Pagautas buvo ne jis, o komandos draugas 4 po 100 metrų estafetėje, Nesta Carteris, tad diskvalifikuota visa Pekine bėgusi Jamaikos rinktinė. Tas pats N.Carteris buvo komandoje ir kai po ketverių metų jie pakartojo sėkmę Londone.

IOC neatskleidė, ar buvo iš naujo tirti jamaikiečių testai iš 2012-ųjų, tačiau Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) teigė, kad peržiūrės senus N.Carterio mėginius ir iš kitų čempionatų.

Tai reiškia, kad ateityje galime sulaukti ir daugiau atimtų medalių. Jis nebuvo komandos narys Rio, tačiau kartu su U.Boltu bėgo komandoje net keturiuose pasaulio čempionatuose: 2007 m., kai jamaikiečiai laimėjo sidabrą, bei trijuose auksiniuose – 2011, 2013 ir 2015-aisiais.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./IOC prezidentas Thomas Bachas
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./IOC prezidentas Thomas Bachas

Sukčių gaudymas nesibaigia

„Daug teigiamų testų dar bus išaiškinta artimiausiais mėnesiais. Galbūt pagausime dar penkis, gal dešimt, gal dar daugiau, nežinau. Mes vis dar randame teigiamų testų ir aš manau, kad tai tęsis“, – praėjusių metų gruodį kalbėjo IOC Medicinos ir mokslo padalinio direktorius Richardas Budgettas.

Britas kalbėjo apie Londono olimpinių žaidynių mėginių analizę, mat laikas, iki kurio buvo galima tirti Pekino mėginius, baigėsi. IOC mėginius saugo aštuonerius metus, tad laikas jau baigėsi. Vis dėlto dabar tikimasi, kad bus atrasta dar daugiau sukčių iš olimpiados Londone – iki šiol didžioji dalis medalių atimta iš Pekino prizininkų.

Negana to, IOC pažadėjo dar griežčiau į nagą suimti rusus. Kanadiečio profesoriaus Richardo McLareno ataskaita atskleidė ne tik plataus masto valstybinį sukčiavimą Rusijoje, bet ir specialiųjų tarnybų kišimąsi į 2014 metų Sočio žiemos olimpinių žaidynių antidopingo laboratorijos veiklą. Visiškai neaišku, kiek mėginių galėjo būti nuslėpta.

Dėl šios priežasties IOC dar gruodį paskelbė, kad iš naujo analizuos visų iki vieno Rusijos sportininkų mėginius iš Sočio bei iš Vankuverio olimpinių žaidynių.

Londono žaidynėse paimtų testų analizavimas, IOC teigimu, tęsis iki pat kitų vasaros žaidynių Sidnėjuje, o peržiūrėjus Rusijos sportininkų mėginius iš Sočio, greičiausia, ateis eilė ir kitų valstybių sportininkams. Užsimota labai rimtai – belieka laukti rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius