-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 23

Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacija griežtai prieš, kad būtų leista Donatai Rimšaitei startuoti Londono olimpinėse žaidynėse

Šią savaitę, sausio 27 dieną, paaiškės, ar iš Lietuvos į Rusiją pabėgusi penkiakovininkė Donata Rimšaitė galės dalyvauti Londono olimpinėse žaidynėse. Tai balsavimo keliu nulems Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) generalinės asamblėjos nariai.
Donata Rimšaitė
Donata Rimšaitė / Alfredo Pliadžio nuotr.

Jau rašėme, kad geriausia Lietuvos penkiakovininkė Laura Asadauskaitė pasisako už tai, kad D.Rimšaitei nebūtų sudaromo kliūtys atstovauti Rusijai. Tuo tarpu Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) pozicija kategoriška – jokiais būdais negalima suteikti D.Rimšaitei tokio leidimo.

Pasak LŠPF prezidento Viktoro Majausko, drąsų sprendimą priėmusi sportininkė turi drąsiai priimti to sprendimo pasekmes. Jis pripažįsta, kad D.Rimšaitei nepalankus LTOK sprendimas būtų labiau grindžiamas moraliniais motyvais.

„Suprantame, kad tai jauna sportininkė, kurios karjera priešakyje, tačiau IOC taisyklės yra labai aiškios. Negalima bėgti į kitą šalį vien dėl geresnių sąlygų. Olimpinė chartija puoselėja tą vertybę, kad sportininkas turi startuoti po tėvynės vėliava, ir reikia tai gerbti.

Kaip žmogus, aš ją suprantu. Ji išvažiavo dėl pinigų, o kaip rodo apklausos, daug lietuvių dėl pinigų išvažiuotų svetur. Bet sportas toks dalykas: sportininko atstovavimas šaliai susijęs ne tik su pinigais, bet ir su tėvynės garbe“, – dėstė V.Majauskas.

Jis prognozuoja, kad tokią poziciją palaikys ir asamblėjos nariai. „Aš manau, kad balsuos „prieš“. Kiek teko bendrauti su LTOK nariais, pasisakančių „už“ – labai mažai. D.Rimšaitei jau prilipusi „išdavikės“ etiketė, ir daug kam atrodo keista, kaip galima suteikti jai leidimą startuoti prieš Lietuvą. Iš esmės išeitų taip, kad pati Lietuva duoda D.Rimšaitei leidimą kovoti prieš Lietuvą. Tai atrodytų keistai.“

Man tai nesuprantama: būti draugiškiems rusams, bet nusispjauti į Lietuvos interesus? - klausė V.Majauskas.

„Rusai nuolat skambinėja, ne tik mums, bet ir kitiems. Niekaip neduoda ramybės, – pridūrė V.Majauskas. – Man asmeniškai tai jokio poveikio nedaro. Ką jie siūlo? Nieko, tiesiog laido užuominas neva „būtų gerai, kad taip įvyktų“, „reikia tai padaryti dėl draugiškumo“ ir panašiai. Man tai nesuprantama: būti draugiškiems rusams, bet nusispjauti į Lietuvos interesus?“

LTOK sprendimą gali lemti ir pragmatiški paskaičiavimai. Juk D.Rimšaitė būtų viena pagrindinių L.Asadauskaitės konkurenčių kovoje dėl medalio.

„Tai būtų antras motyvas. Abi sportininkės yra labai artimo meistriškumo, tad D.Rimšaitės  sėkmės atveju L.Asadauskaitė gali atsidurti laipteliu žemiau. Kuo svaresnis laimėjimas taip pat yra Lietuvos siekis“, – sakė V.Majauskas.

Primename, jog 2011-ųjų išvakarėse kilo beprecedentis skandalas, kai pasaulio vicečempionė D.Rimšaitė, neperspėjusi nei šalies sporto vadovų, nei savo trenerių, išvyko iš Lietuvos ir pareiškė, jog atstovaus Rusijai.

Tapusi Rusijos pilietė D.Rimšaitė galėjo startuoti visose tarptautinėse varžybose, išskyrus pačias svarbiausias – olimpines žaidynes. Pagal Olimpinę chartiją, sportininkas negali dalyvauti olimpinėse žaidynėse, jeigu pilietybę pakeitė likus mažiau nei dvejiems metams iki žaidynių. Išimtis būtų padaryta tik tuo atveju, jei tam neprieštarautų šalies, kurios pilietybės sportininkas atsisakė, nacionalinis olimpinis komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius