-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 26

Nepaisant TOK sprendimo, Rusijos olimpinė rinktinė gali smarkiai sumažėti

Nors Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) neišdrįso iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių išmesti visų Rusijos sportininkų, šios šalies olimpinė delegacija vis tiek gali smarkiai sumažėti. Anot „The Telegraph“, po atskirų sporto šakų nacionalinių federacijų tyrimų rusų komanda olimpiadoje gali sumažėti 90-čia procentų.
Rusijos lengvaatletės
Rusijos lengvaatletės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors TOK ir leido varžytis rusams olimpinėse žaidynėse, tačiau iš sporto šventės išmetė visus šios šalies atletus, kurie anksčiau yra vartoję dopingą. Net ir tuos, kurie bausmę jau atliko – tarp jų yra ir plaukikė Julija Jefimova.

Maža to, TOK žada imtis papildomos priemonės – iš naujo testuoti visus Rusijos sportininkus, kurie neatliko griežtos dopingo kontrolės. Kitais žodžiais kalbant – kurie tirti tik Rusijos laboratorijose.

Anot „The Telegraph“, po tokių TOK ir tarptautinių sporto asociacijų tyrimų Rusijos olimpiečių skaičius nuo planuojamų 400 gali sumažėti net iki 40-ies. Daugybė sportininkų atkrito po patvirtinto draudimo Rio varžytis rusų lengvaatlečiams.

Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas pripažįsta, kad pašalintų rusų gali atsirasti kur kas daugiau. Vis dėlto jis tikisi, kad Rusijos atletų skaičius Rio sieks apie 300.

Iš žaidynių visus Rusijos sportininkus pašalino ir tarptautinė sunkiosios atletikos federacija. Rio taip pat nebus ir Bulgarijos, Kazachstano bei Baltarusijos sunkiaatlečių. Tiesa, šį sprendimą rusai taip pat yra apskundę tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS), kuris neseniai atmetė jų skundą dėl lengvaatlečių.

Sekmadienį leidusi rusams varžytis Rio žaidynėse, TOK perdavė galias atskirų sporto šakų tarptautinėms federacijoms. Kiekviena iš jų gali pati nuspręsti, ar leisti Rusijos sportininkams startuoti Rio.

Iki šiol tik trys federacijos viešai pareiškė, kad rusai atitinka kriterijus ir yra švarūs – tai teniso, triatlono ir šaudymo iš lanko federacijos. Neskaitant Marijos Šarapovos, šių sporto šakų atstovai iš Rusijos nekelia įtarimų, nėra anksčiau bausti už dopingą.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas

Tarptautinės plaukimo, dviračių sporto, irklavimo, gimnastikos, bokso, buriavimo, stalo teniso ir žirgų sporto federacijos pasveikino TOK sprendimą ir užtikrino, kad peržiūrės kiekvieno ruso bylą atskirai.

Pavyzdžiui, tarptautinė plaukimo federacija (FINA) jau pašalino septynis iš 36-ių Rio žadėjusių startuoti rusų. FINA pažadėjo iš naujo atlikti visus rusų dopingo testus, paimtus per 2015 metų pasaulio čempionatą Kazanėje.

Tarptautinė bokso federacija (AIBA) taip pat pareiškė peržiūrinti ir iš naujo testuojanti senus vienuolikos Rio turinčių startuoti rusų mėginius.

​TAIP PAT SKAITYKITE: Smūgis sunkiajai atletikai – Rio nebus Bulgarijos, Baltarusijos, Kazachstano ir tikriausiai Rusijos rinktinių

Anot „The Telegraph“, bus federacijų, kurioms sunku užtikrintai teigti, kad Rusijos atletai yra švarūs. Tai yra tinklinio, rankinio, sinchroninio plaukimo ir vandensvydžio tarptautinės federacijos.

Rusų skaičius Rio jau sumažėjo 68-iais sportininkai po IAAF sprendimo neleisti lengvaatlečiams varžytis. Dar trylika atletų atkrito po sekmadienio TOK sprendimo neleisti startuoti anksčiau susitepusiesiems. Tarp kurių – ir J.Jefimova bei 17-ąją „Tour de France“ etapą prieš savaitę laimėjęs dviratininkas Ilnuras Zakarinas.

Rusijos sportininkų situacija prieš Rio
Sportas Rusų skaičius Sprendimas
Tenisas 8 Visi atitinka kriterijus
Šaudymas iš lanko 3 Visi atitinka kriterijus
Dviračių sportas 18 Atliekamas tyrimas
I.Zakarinas jau pašalintas
Plaukimas 36 Atliekamas tyrimas
7 anksčiau dopingą vartoję
plaukikai jau pašalinti
Gimnastika 21 Atliekamas tyrimas
Jojimas 5 Atliekamas tyrimas
Boksas 11 Atliekamas tyrimas
Buriavimas 7 Atliekamas tyrimas
Stalo tenisas 3 Sprendimas bus priimtas
„per tris dienas“
Irklavimas 28 Pašalinti 3 sportininkai,
kurie anksčiau bausti už dopingą
Tinklinis 30 Atliekamas tyrimas kartu su WADA

*Kitos federacijos oficialiai savo pozicijos dar nepareiškė
*Atliekami įvairūs tyrimai – nuo pakartotinių senų testų iki testavimo nepriklausomose laboratorijose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius