Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 29

PAR ketvirtą kartą istorijoje tapo pasaulio regbio čempione

Dramatiškiausias visų laikų pasaulio regbio čempionato finalas – taip nuolat įvardinamas šeštadienį Paryžiaus „Stade de France“ stadione įvykęs neįtikinėtas regbio trileris tarp Pietų Afrikos (PAR) ir Naujosios Zelandijos rinktinių.
Finalo akimirka
Finalo akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dramatišką mūšį 12:11 (12:6) laimėjo PAR rinktinė, tapusi labiausiai tituluota pasaulio komanda – ji ne tik apgynė planetos čempionės titulą, bet ir rekordinį – ketvirtą – sykį į viršų kėlė Webbo Elliso taurę. „All Blacks“ sąskaitoje liko trys pasaulio taurės.

Handre Pollardas, kuris net nebuvo įtrauktas į pirminę PAR komandos sudėtį pasaulio čempionatui, finale pelnė visus 12 taškų ir atvedė komandą į istorinį triumfą.

Lietingas Paryžius beveik garantavo kietą kovą ir didelę reikšmę spyriams kojomis. Negailestinga buvo jau pati mačo pradžia. Po pavojingos pražangos jau antrąją minutę PAR žvaigždė Mbongeni Mbonambi patyrė traumą, o jį sužeidęs Shannonas Frizellas nubaustas geltona kortele.

Netrukus H.Pollardas realizavo du baudos smūgius ir PAR pirmavo 6:0. Sh.Frizellui sugrįžus į aikštę, Naujoji Zelandija ėmė grėsmingai atakuoti. Nors žeminimo pelnyti nepavyko, Richie Mo‘unga baudos smūgiu perpus sumažino atsilikimą. Visgi dar neįpusėjus pirmajam kėliniui, H.Pollardas pasižymėjo dar vienu tiksliu baudos spyriu (9:3).

Vėliau „All Blacks“ sulaukė skaudžios žinios – už pavojingą pražangą Samui Cane‘ui teisėjas parodė geltoną kortelę. Tuo viskas nesibaigė – buvo nuspręsta pasitelkti peržiūrą, po kurios priimtas dar griežtesnis sprendimas – S.Cane‘as baudžiamas raudona kortele ir Naujoji Zelandija visam likusiam laikui liko mažumoje.

H.Pollardas 34-ąją min. pelnė dar tris taškus ir tai buvo paskutiniai PAR rinktinės taškai. Tikslus R.Mo‘unga baudos smūgis leido prieš pertrauką „All Blacks“ atsilikti 6 taškais (6:12).

Antrojo kėlinio pradžioje PAR rinktinės kapitonas Siya Kolisi grubiai sustabdė varžovą ir buvo pašalintas 10-iai min. Čia taip pat buvo pasitelkta peržiūra, tačiau sprendimas sugriežtintas nebuvo ir S. Kolisi vėliau grįžo į aikštę.

Sužaidus antrajame kėlinyje kiek daugiau nei 10 min., „All Blacks“ narys Aaronas Smithas buvo netoli pirmojo žeminimo, bet galiausiai buvo sustabdytas. Visgi visai netrukus, 58-ąją min. Beaudenas Barrettas pelnė pirmąjį žeminimą šiame finale. R. Mo‘unga nepataikė realizacijos smūgio ir Naujoji Zelandija išliko besivejančios vaidmenyje (11:12).

Likus mažiau nei 10 min. PAR žaidėjui Cheslinui Kolbei už tyčinį smūgį buvo parodyta geltona kortelė, o „All Blacks“ žaidėjas Jordie Barrettas turėjo puikią progą baudos smūgiu išvesti Naująją Zelandiją į priekį. Nors atstumas buvo tikrai įveikiamas, kamuolys po jo spyrio pralėkė pro šalį. Paskutinėmis minutėmis PAR gynyba buvo geležinė ir ši komanda iškovojo vieną įspūdingiausių pergalių regbio istorijoje.

PAR komanda tapo ne tik pirmąja, iškovojusia keturias pasaulio taures, bet ir antrąja, apgynusia čempionės titulą.

PAR finalo didvyris H.Pollardas nepateko į rinktinės sudėtį pirmiesiems čempionato mačams, o į ekipą buvo pakviestas traumą patyrus Malcolmui Marxui.

Geriausiu finalo žaidėju pripažintas PAR regbininkas Pieteris-Stephas du Toitas. Jis atliko net 28 užgriebimus ir jo neįveikiama gynyba buvo vienas pagrindinių raktų į pergalę.

Bronzos medalius iškovojo Anglijos regbininkai, kurie rungtynėse dėl trečiosios vietos po taip pat dramatiškos kovos 26:22 palaužė Argentinos komandą.

Anglai galingai pradėjo rungtynes ir pirmavo 16:3, bet pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo pradžioje pelnyti du argentiniečių žeminimai leido jiems persverti rezultatą 17:16. Visai netrukus anglas Theo Danas blokavo varžovo bandymą išspirti kamuolį ir, jį perėmęs, pelnė žeminimą (23:17). Vėliau komandos keitėsi baudos smūgiais, bet anglai išsaugojo trijų taškų persvarą ir šventė pergalę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius