-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 03

Tarptautiniame stalo ledo ritulio turnyre pirmą kartą varžysis ir lietuviai

Šeštadienį Vilniaus „Sporto draugų klubo“ nariai Žygimantas, Tautvydas ir Kęstutis Bagonai bei Sigitas Zakarevičius dalyvaus Rygoje vyksiančiame stalo ledo ritulio (angl. k. - table hockey game) tarptautiniame turnyre „Riga Open 2010“. Tai vienas iš šešių prestižiškiausių sezono turnyrų pasaulyje, kuriame varžysis apie 200 šio žaidimo žaidėjų iš 12 šalių.
Stalo ledo ritulys
Stalo ledo ritulys / Organizatorių nuotr.

„Atstovausime mūsų šalį pirmą kartą istorijoje ir norėtume pasirodyti kaip galima geriau. Tačiau reikia būti realistais. Lietuvoje šis žaidimas skinasi pirmuosius žingsnius, o kaimyninėje Latvijoje stalo ledo ritulys yra pripažintas, kaip sporto šaka“, - teigė komandos kapitonas K.Bagonas.

Stalo ledo ritulys yra tarsi miniatiūrinis klasikinio ledo ritulio pasaulis. Žaidimo tikslas – įmušti kuo daugiau įvarčių į varžovo vartus ir laimėti rungtynes. Žaidžiant stalo ledo ritulį, lavinama ištvermė, reakcija, koordinacija, koncentracija ir vaizduotė. Žaidimas taip pat reikalauja drausmės, dėmesingumo ir pagarbos varžovams.

„Lietuvoje stalo ledo ritulį žaidžia tik pavieniai jo gerbėjai ir bendruomeninis entuziazmo lygis nėra pasiektas, priešingai nei daugelyje kitų Europos šalių, kur veikia klubai ir rengiami turnyrai“, - sakė K.Bagonas, pabrėždamas, kad ir mūsų šalyje po truputį daugėja šio žaidimo entuziastų.

Pirmi masinio naudojimo stalo ledo ritulio modeliai buvo pagaminti JAV dar trečiame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, o ketvirtame dešimtmetyje juos ėmė gaminti Suomijoje ir Švedijoje.

1982 metais Švedijoje vyko pirmas pasaulyje nacionalinis stalo ledo ritulio čempionatas.

Plačiau apie stalo ledo ritulį


Stalo ledo ritulys šiandien yra vienas sparčiausiai pasaulyje populiarėjančių laisvalaikio leidimo būdų. Ir tai nenuostabu, nes šiame stalo žaidime puikiai dera žmogaus tobulėjimas ir sportinė dvasia.

Jo žaidėjai jau patį pirmą kartą pasineria į nepakartojamas emocijas ir nepagydomai „užsikrečia“ rungtyniavimo azartu bei sportiniu entuziazmu nepriklausomai nuo savo amžiaus ar lyties. Bet tai tik dalis to, kuo dosniai apdovanojamas kiekvienas stalo ledo ritulio mėgėjas: jį žaidžiant nuolatos lavinama ištvermė, reakcija, koordinacija, koncentracija ir vaizduotė. Stalo ledo ritulys taip pat reikalauja disciplinos, dėmesingumo, kolektyvo narių sutelktumo bei pagarbos varžovams. Visos šios ypatybės puikiai ugdo tiek atskiro žaidėjo asmenybę, tiek ir viso kolektyvo tvirtybę.

Stalo ledo ritulys yra tarsi miniatiūrinis klasikinio ledo ritulio pasaulis, todėl ir jo esmė yra analogiška. Žaidimo tikslas - laimėti įmušant kaip galima daugiau įvarčių į varžovo vartus.

Pirmieji masinio naudojimo stalo ledo ritulio modeliai buvo pagaminti Jungtinėse Valstijose dar trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, o ketvirtajame dešimtmetyje juos ėmė gaminti Suomijoje ir Švedijoje. Pastarojoje šalyje stalo ledo ritulys ir pradėjo savo pasaulinę ekspansiją, kuomet prieš tris dešimtmečius švedų kompanija „Stiga“ pradėjo gaminti plastikinius žaidimo modelius.

Kaip ir didžiajame ledo rituly,  sportinės varžybos tarp kelių ar keliasdešimties stalo ledo ritulio entuziastų yra intriguojantis ir įspūdingas reginys. Todėl jau 1982 m. Švedijoje įvyko pirmasis pasaulyje nacionalinis stalo ledo ritulio čempionatas, netrukus tokie čempionatai buvo pradėti rengti ir kitose šalyse, o dabar yra organizuojami  tarptautiniai, Europos ir netgi Pasaulio čempionatai. 2005 m. Rygoje buvo įkurta Tarptautinė Stalo Ledo Ritulio Federacija (angl. The International Table Hockey Federation - ITHF), kuri jau vienija 16 nacionalinių federacijų.

Be Švedijos šis žaidimas yra ypatingai populiarus Suomijoje, Čekijoje, Norvegijoje, Jungtinėse Valstijose, Japonijoje, Rusijoje, Latvijoje. Šios Lietuvai kaimyninės šalies itin didelis stalo ledo ritulio judėjimas yra vienas stipriausių pasaulyje, o jo veiklą propaguoja bei solidžiai finansiškai remia tiek valstybinis, tiek ir privatus kapitalas. Sparčiai stalo ledo ritulys šiuo metu plinta tokiose šalyse, kaip Kanada, Vengrija, Ukraina, Slovakija, Slovėnija, Estija, Šveicarija ir Danija. Jose nuolat vyksta vietiniai bei regioniniai turnyrai, kuriuose tiek jaunuomenė, tiek ir vyresni žaidėjai gali varžytis bendrose arba atskirose grupėse. Daugelyje šalių veikia klubai, propaguojantys savo mėgiamą žaidimą ir organizuojantys mokomąsias sesijas įvairaus amžiaus vaikams bei jaunimui.

Lietuvoje stalo ledo ritulį kol kas žaidžia tik pavieniai jo gerbėjai ir bendruomeninis entuziazmo lygis nėra pasiektas. Gausybė puikių šio žaidimo savybių bei išskirtinis jo populiarumas kaimyninėse šalyse sudaro tvirtą pagrindą tokios situacijos pakeitimui plačiąją mūsų šalies visuomenę supažindinat su stalo ledo ritulio magiją.

Ypatingai svarbią reikšmę toks siekis įgytų sprendžiant aktualią vaikų ir jaunimo užimtumo problemą. Vaikų ir jaunimo įtraukimas į stalo ledo ritulio klubų veiklą jų tarpe skatintų sveiką gyvenseną ir socialinį aktyvumą, ugdytų asmeninius įgūdžius ir pozityvią pasaulėžiūrą. Tokių klubų veikimas Lietuvoje galėtų būti remiamas iš privačių, valstybinių ir Europos Sąjungos šaltinių, lygiai kaip ir vietinių, regioninių bei šalies pirmenybių organizavimas bei Lietuvos Stalo Ledo Ritulio Federacijos sukūrimas.

Pirmąjį tokį klubą Lietuvoje viešosios įstaigos „Sporto Draugų Klubas“ veiklos rėmuose netrukus įsteigs ilgamečiai stalo ledo ritulio entuziastai Kęstutis Bagonas ir Sigitas Zakarevičius. Drauge su grupele bičiulių jie ketina šį visoms amžiaus grupėms skirtą klubą paversti centru, iš kurio išsivystytų nacionalinė stalo ledo ritulio gerbėjų organizacija su savo skyriais visoje šalyje. Susiformavus šios organizacijos struktūrai jį lengvai galėtų tapti Lietuvos Stalo Ledo Ritulio Federacija, kurios nariai atstovautų Lietuvą Europos ir pasaulio čempionatuose.

Netenka abejoti, kad per trumpą laiką Lietuvoje atsirastų gausus šio daugybę nepakartojamų emocijų teikiančio žaidimo mylėtojų būrys, kuris deramai gintų mūsų šalies garbę tarptautinėse stalo ledo ritulio varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius