Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasaulio kiokušin karatė pirmenybių Vilniuje kulminacija – ant aukščiausiojo pakylos laiptelio lipo čempionais tapę Margarita Čiuplytė ir Orestas Procas

Sekmadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje paaiškėjo dar trys 5-ojo pasaulio trys kiokušin karatė čempionato didvyriai – 2013 pasaulio kiokušin karatė pirmenybių Lietuvoje čempionai, kurie per ateinančius ketverius metus bus laikomi šios sporto šakos asais. Šeštadienį tik bronzos medalius skynę Lietuvos rinktinės nariai, sekmadienį galiausiai parodė savo tikrąją jėgą – nenugalimais pirmenybėse liko ir čempionų titulus sunkaus svorio kategorijoje iškovojo Margarita Čiuplytė ir Orestas Procas. Tačiau medalius iškovojo ir dar du mūsų šalies atstovai: sunkaus svorio kategorijoje kovojęs Lukas Kubilius pasidabino sidabru, o Diana Balsytė – bronza..
Orestas Procas
Čempionato akimirka - pasaulio čempionato nugalėtoju tapo Orestas Procas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuviai laimėjo du iš trijų sekmadienį dalintus čempionų titulus. Iš viso per savaitgalį Vilniuje vykusį čempionatą Lietuva iškovojo 2 aukso, vieną sidabro ir net 5 bronzos medalius.

Margarita Čiuplytė Vilniuje gynė Sankt Peterburge (Rusija) prieš ketverius metus iškovotą nugalėtojos vardą. Nepralaimėjusi nė vienos iš keturių kovų – pirmoje lietuvei buvo įskaityta pergalė neatvykusią varžovę, M.Čiuplytė sunkau svorio kategorijoje dar kartą įrodė, jog ji yra geriausia pasaulio kiokušin karatė meistrė ir nesėkmė 2011 metais vykusiame pasaulio čempionate absoliučioje įskaitoje – nesusipratimas.

Tąkart Japonijoje vykusiose pirmenybėse M.Čiuplytė prasimušė į finalą, bet netikėtai nusileido Japonijos sportininkei.

„Visi klausė, ar tikiuosi Vilniuje nugalėti. Sakiau – nieko nesitikiu, kovosiu, o sirgaliams reikia tikėti mumis“, – dar prieš čempionatą apie galimus Lietuvos rinktinės titulus kalbėjo M.Čiuplytė.

Sekmadienis pasaulio kiokušin karatė čempionate nugalėtoju vidutinio svorio kategorijoje tapo Orestas Procas. Praėjusių metų Europos čempionas O.Procas nepasigailėjo japono Daiki Kato.

„Aš tikėjausi, kad Orestas bus finale. O ten jau – kaip pasiseks. Tačiau Orestas neleido nė minutei juo suabejoti. Visos kovos vienu kvėpavimu – ir pergalė“, – teigė garsiausias mūsų šalies kiokušin karatė meistras Donatas Imbras, pasaulio čempionate negalėjęs kovoti dėl prieš po savaičių gautos traumos.

Paskutinėje čempionato kovoje Lukas Kubilius santykius aiškinosi su daugkartiniu Europos ir dukart pasaulio čempionu bulgaru Valerijumi Dimitrovu. Nors lietuvis bandė pasipriešinti galingam varžovui, bulgaras tapo nugalėtoju, o sidabras atiteko L.Kubiliui.

Lietuva sekmadienį džiaugėsi ir viena bronza – ją moterų sunkaus svorio kategorijoje iškovojo Diana Balsytė.

Pasaulio kiokušin karatė pirmenybėse Vilniuje kovėsi atranką parėję geriausi 144 kiokušin karatė meistrai. Tik šeši sportininkai – trys vyrai ir trys moterys – Lietuvoje buvo tituluoti čempionais.

Antrąją varžybų dieną sekmadienį medalius dalijosi moterų sunkaus (per 65 kg) ir vyrų vidutinio (iki 70 kg) ir sunkaus (per 80 kg) svorio kategorijų atstovai.

Sekmadienį iš 17 pirmenybėse registruotų Lietuvos atstovų kovojo 9 sportininkai. Po dviejų varžybų rato iš „devintuko“ kovą dėl aukso medalių ir čempionų titulo santykius aiškinosi 5 sportininkai – savo kovas baigė Vytautas Cėpla, Valdemaras Gudauskas, Nora Važnelytė ir Edgaras Sečinskis.

Po trečiojo varžybų rato su svajonėmis iškovoti medalį atsisveikino vidurinio svorio kategorijoje kovojęs Norbertas Lisauskas.

Į finalus prasimušė net trys Lietuvos sportininkai, o du tapo čempionais.

Vakar varžėsi 8 mūsų valstybės atletai ir jie iškovojo 4 bronzos medalius.

Šeštadienį pralaimėję pusfinalio kovas bronzos medalius iškart užsitikrino vidutinio svorio kategorijoje kovojusi Gabija Gudeliauskaitė, lengvo svorio kategorijoje besivaržiusi Rita Pivoriūnaitė ir Diana Mačiūtė.

Vyrų varžybose lengvo svorio kategorijoje pusfinalyje Andrius Miseckas nusileido puikiai atrodžiusiam kazachui Dmitrijui Mojisejevui ir taip pat tenkinosi bronza.

Tam, kad sportininkui atitektų geidžiamas pasaulio čempiono vardas, jis privalėjo laimėti visas penkias kovas.

Sekmadienio kovos

Pirmasis ratas

Vytautas Cėpla jau pirmame rate nusileido kovotojui iš Japonijos Kazuya Yamamoto ir baigė pasirodymą turnyre. Sėkmingai startavo Norbertas Lisauskas, užtikrintai įveikęs Mauricijaus šalies sportininką Ismaailą Patelį.

Sunkaus svorio kategorijoje Lukas Kubilius kovą prieš kitą Mauricijaus atstovą Bilaalą Ghanty laimėjo užtikrintai, bet Valdemarui Gudauskui įveikti Vladimiro Artiušino iš Kazachsano nepavyko.

Paskutinis Lietuvos kovotojas šioje svorio kategorijoje – Edgardas Sečinksis – palaužė australo Terence'o Ozorio pasipriešinimą.

Į kitą etapą be kovos prasimušė Europos čempionas Orestas Procas.

Be kovos į kitą etapą pateko ir 2009 metų pasaulio čempionė Margarita Čiuplytė. Nepasisekė Norai Važnelytei, kuri pralaimėjo rusei Anai Višniakovai, o dar viena mūsų šalies sunkaus svorio kategorijos atstovė Diana Balsytė pranoko Kazachstano kovotoją Aelitą Aleksejevą.

Antrasis ratas

Antras ratas prasidėjo įspūdingu O.Proco pergale. Lietuvis kojos smūgiu paguldė japoną Ikumą Oshitą ir šventė pergalę.

Jo sėkmę pratęsė N. Lisauskas, laimėjęs prieš rusą Jevgenijų Azimovą, o sunkaus svorio kategorijoje L. Kubilius susitvarkė su japonu Atsuki Mizuno.

Šiame etape nepasisekė Edgarui Sečinskiui – po atkaklios kovos ir pratęsimo tik teisėjo sprendimu laimėjo japonas Yuji Shimamoto.

M.Čiuplytei nesudarė didelės problemos nugalėti Yoko Shinohara iš Japonijos, o Diana Balsytė po pusantro raundo įveikė Viviana Akexandra Chirila iš Rumunijos.

Trečiasis ratas

Pirmasis kovą pradėjo O.Procas, susikovęs su japonu Ko Tanigawa – šįkart lietuviui teko paprakaituoti, kad po dviejų raundų teisėjai pakeltų vėlavėles su jo spalvos diržu ir įskaitytų pergalę.

Norbertas Lisauskas šiame etape kovėsi su japonu Shota Maeda – nors atrodė, jog lietuvis bus pajėgesnis, tačiau japonas sulaukė momento kai N.Lisauskas pavargs, sėkmingai pakovojo dvikovos pabaigoje ir nugalėjo.

Sunkaus svorio kategorijoje ir toliau sėkmingai žygiavo Lukas Kubilius – jis ketvirtfinalyje po vieno raundo nugalėjo kazachą Vladimirą Artiušiną.

Pusfinalis

Pirmoji ant kilimo žengė pasaulio čempionė Margarita Čiuplytė, susigrūmusi su gera pažįstama vengre Csenge Szepesi. Po pirmojo raundo du teisėjai skyrė pergalę lietuvei, tačiau kilimo arbitras nutarė pratęsti dvikovą. Po antrojo raundo jau trys teisėjai skyrė Margaritai pergalę ir ji pateko į finalą.

Dar viename pusfinalyje lietuvė Diana Balsytė kovojo japone Emi Shoguchi. Po dviejų raundų trys teisėjai skyrė pergalę japonei, o vienas lietuvei. Ji iškovojo čempionato bronzą, nes pausfinalyje pralaimėję sportininkai automatiškai pelnė trečiąją vietą.

Savo pusfinalyje O.Procas kovojo su japonu Yuji Shimamoto. Nors mūsų šalies atstovas po dviejų raundų turėjo persvarą, dėl skirtos nuobaudos lietuviui teko kovoti pratęsimą. Per jį O.Procas be problemų – visų keturių teisėjų sprendimu – įveikė japoną.

Sunkaus svorio kategorijoje santykius su japonu Yuji Shimamoto aiškinosi L.Kubilius. Jis jau po pirmojo raundo visų keturių teisėjų sprendimu iškovojo pergalę.

Finalas

M.Čiuplytė kovėsi su Emi Shoguchi ir jau po pirmojo raundo trijų teisėjų sprendimu tapo pasaulio čempione – ji apgynė 2009 metais Sankt Peterburge iškovotą čempionės vardą.

O.Procas finale kovojo su japonu Daiki Kato. Sunkioje ir atkaklioje kovoje prireikė net trijų raundų, tačiau O.Procas palaužė japoną ir iškovojo čempiono titulą.

Sekmadienis pasaulio kiokušin karatė čempionate nugalėtoju vidutinio svorio kategorijoje tapo Orestas Procas. Praėjusių metų Europos čempionas O.Procas nepasigailėjo japono Daiki Kato.

-----------

Kiekvienoje svorio kategorijoje pasaulio kiokušin karatė čempionate Vilniuje kovojo po 32 vyrus ir 16 moterų. Iš viso čempionate dalyvavo 144 sportininkai iš 42 valstybių.

Visiems čempionato prizininkams atiteko ne tik medaliai, bet ir skulptoriaus Kęstučio Musteikio iš Karelijos granito sukurti trofėjai.

Kas ketverius metus rengiamas pasaulio kiokušin karatė čempionatas, kuriame sportininkai kovoja suskirstyti į svorio kategorijas, vyko penktąjį kartą. Šios pirmenybės vyksta pakaitomis su Japonijoje rengiamu planetos absoliučios svorio kategorijos čempionatu.

Pasaulio karatė organizacija WKO (World Karate Organization), atsižvelgdama į Lietuvos sportininkų laimėjimus ir puikią tarptautinių varžybų organizavimo mūsų šalyje patirtį, prieš penkerius metus suteikė teisę Lietuvai 2013 m. balandžio 13–14 dienomis Vilniuje surengti pasaulio karatė čempionatą (World Karate 2013).

Pasaulio karatė organizacija (World Karate Organization, WKO) kas ketveri metai rengia pasaulio karatė čempionatą vyrų ir moterų svorio kategorijose pagal karatė kiokušin pilno kontakto taisykles.

Varžybų taisyklės yra vienos sunkiausių tarp dvikovinių sporto šakų: mat viena kova gali trukti iki 9 minučių. Norint tapti pasaulio čempionu, Vilniuje sportininkams teks laimėti 5 kovas per vieną dieną.

Pasaulio kiokušin karatė čempionatas sostinės „Siemens“ arenoje vyko dvi dienas. Į šį renginį atvyko 144 geriausieji ir atranką įveikę sportininkai, 250 teisėjų ir trenerių. Iš viso į Lietuvą sugužėjo virš 700 oficialių svečių.

Balandžio 13-ąją buvo varžomasi dėl 3 aukso medalių vyrų lengvo svorio kategorijoje, moterų lengvo ir vidutinio svorio kategorijose. Balandžio 14 dieną – kovojama dėl vyrų vidutinio ir sunkaus svorio kategorijose, moterų – sunkaus svorio kategorijoje.

Pasaulio karate organizacijos (WKO) reitinguose Lietuva tarp 85 organizacijos šalių užima trečią-penktą vietą. Lietuvos karatistai šiuo metu – stipriausi Europoje: Europos karatė čempionatų aukso medalius per pastarąjį dešimtmetį yra iškovoję Donatas Imbras, Darius Gudauskas, Lukas Kubilius, Dmitrij Aleksandrov, Raimundas Paškauskas, Orest Proc, Margarita Čiuplytė, Inga Mikštaitė, Rita Pivoriūnaitė, Diana Mačiūtė.

Tarp visų sporto šakų Lietuvoje, karatė sportininkai pagal pasiekimus ir iškovotus medalius Europos čempionatuose yra tarp lyderių o pagal pasaulio čempionatų medalius – lyderių penketuke.

Karatė – viena iš populiariausių sporto šakų Lietuvoje ir Vilniuje. Pagal masiškumą karatė Lietuvoje patenka tarp 5 masiškiausių sporto šakų.

Lietuvos rinktinės sudėtis pasaulio čempionate Vilniuje

Vyrų varžybos

Lengvo svorio kategorija (iki 70 kg)

Andrius Miseckas;

Vytautas Kalvaitis.

Vidutinio svorio kategorija (iki 80 kg)

Orestas Procas;

Vytautas Cėpla;

Norbertas Lisauskas.

Sunkaus svorio kategorija (virš 80 kg)

Lukas Kubilius;

Edgaras Sečinskis;

Valdemaras Gudauskas.

Moterų varžybos

Lengvo svorio kategorija (iki 55 kg)

Diana Mačiūtė;

Rūta Brazdžionytė;

Rita Pivoriūnaitė;

Samanta Trinkūnaitė.

Vidutinio svorio kategorija (iki 65 kg)

Inga Mikštaitė;

Gabija Gudeliauskaitė.

Sunkaus svorio kategorija (virš 65 kg)

Margarita Čiuplytė;

Diana Balsytė

Nora Vaznelytė.

Aukščiausi Lietuvos sportininkų pasiekimai pasaulio karatė čempionatuose pagal pilno kontakto karatė kiokušin taisykles:

1996 m. Pasaulio moterų karate čempionatas (JAV, Niujorkas) A.Žirlytė – V vieta.

1997 m. Pasaulio čempionatas (Japonija, Tokijas) R.Mikšytė – I vieta, O.Jomantaitė – II vieta, T.Turčinskas – V vieta.

2001 m. Pasaulio čempionatas (Budapeštas, Vengrija) P.Klapatauskas – I vieta, G.Tankevičius – II vieta, J.Tumaitė – II vieta, S.Stanevičiutė – II vieta.

2005 m. Pasaulio čempionatas (Osaka, Japonija) D.Imbras – II vieta, V.Viščius – IV vieta, A.Milevskis – V vieta.

2009 m. Pasaulio čempionatas (St.Peterburgas, Rusija) M.Čiuplytė – I vieta, I.Mikštaitė – III vieta.

Tiktai Tokijuje kas ketveri metai vykstančiuose pasaulio absoliučios svorio kategorijos čempionatuose, dar vadinamais karatė olimpiada, D.Imbras ir M.Čiuplytė yra iškovoję sidabro medalius, o L.Kubilius ir I.Mikštaitė – ketvirtas vietas, D.Gudauskas – šeštą vietą.


2013 metų pasaulio karatė kiokušin čempionato prizininkai – šeštadienis

Moterys, lengvas svoris (iki 55 kg)

1.       Sakaya Kato (Japonija)

2.       Marija Gridniova (Kazachstanas)

3.       Diana Mačiūtė (Lietuva); Rita Pivoriūnaitė (Lietuva)

Moterys, vidutinis svoris (iki 65 kg)

1.       Misaki Sato (Japonija)

2.       Noriko Yokoyama (Japonija)

3.       Gabija Gudeliauskaitė (Lietuva); Takayo Kimura (Japonija)

Vyrai, lengvas svoris (iki 70 kg)

1.       Dmitrijus Mojisejevas (Kazachstanas)

2.       Yuki Maeda (Japonija)

3.       Andrius Miseckas (Lietuva); Takuya Morikawa (Japonija)

Pasaulio čempionato prizininkai (antra diena)

Moterys

Sunkaus svorio kategorija (virš 65 kg)

1. Margarita Čiuplytė (Lietuva)
2. Emi Shoguchi (Japonija)
3. Csenge Szepesi (Vengrija); Diana Balsytė (Lietuva)

Vyrai

Vidutinio svorio kategorija (iki 80 kg)

1. Orestas Procas (Lietuva)
2. Daiki Kato (Japonija)
3. Kazufumi Shimamoto (Japonija); Shota Maeda (Japonija)

Sunkaus svorio kategorija (virš 80 kg)

1. Valerijus Dimitrovas (Bulgarija)
2. Lukas Kubilius (Lietuva
3. Yuji Shimamoto (Japonija); Roman Nesterenko (Rusija)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius