-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 02 /22:22

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas prabilo apie tikrąsias atsistatydinimo priežastis

Prieš išvykdamas į Kiniją, Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas davė interviu LRT televizijos laidos „Dėmesio centre“ vedėjui Edmundui Jakilaičiui. Be J.Kazlausko, laidoje kalbėjo buvęs LKF viceprezidentas Antanas Guoga ir atsistatydinęs prezidentas Arvydas Sabonis. Pateikiame laidos santrauką.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Studijoje viešėjęs Antanas Guoga prasitarė, kad Jonas Kazlauskas ir Arvydas Sabonis – nuoširdūs, „dūšios“ žmonės. Tuo paaiškinama jų reakcija į rinktinės puolimą. Į E.Jakilaičio repliką, kad priežastis „kad kažkas kažką parašė ar pasakė“ yra absurdiška, A.Guoga sakė, kad kartais kitaip atrodo žvelgiant iš rinktinės stovyklos:

„Reikia suprasti, kad tai tęsėsi tris savaites, čempionatas labai ilgas. Buvo didelis spaudimas. Krepšininkai žaidžia ne už pinigus. Dauguma jų turi puikius kontraktus ir dalyvavimas čempionate jiems tik didina riziką, gali sugadinti karjerą. Krepšininkai žaidžia Lietuvai ir už Lietuvą. Ir kai gauni tokią didelę dozę kritikos, galbūt gali juos suprasti. Negalima mąstyti tik kaip mes mąstom, reikia pabūti jų kailyje, suprasti, ką reiškia žaisti rinktinėje.“

Pasak A.Guogos, į kritiką jautriai reaguoja ir A.Sabonis, ir J.Kazlauskas. Bet esminė LKF vadovybės subyrėjimo priežastis – konfliktas tarp trenerio Jono Kazlausko ir federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno. A.Guoga jaučiasi kaltas dėl to, kad neatkalbėjo Arvydo Sabonio likti poste.

Esminė LKF vadovybės subyrėjimo priežastis – konfliktas tarp trenerio Jono Kazlausko ir federacijos prezidento Mindaugo Balčiūno.

Jono Kazlausko interviu

„Gaila, kad ne tie laimėjo“, – metė ironišką repliką treneris Jonas Kazlauskas, kalbėdamas telefonu. – A.Sabonis nenori daryti didelės revoliucijos prieš tuos, kurie jį pakvietė – prieš Mindaugą Balčiūną. Jis nebenori būti tose intrigose.“

Retorinis laidos vedėjo E.Jakilaičio klausimas, ar tai reiškia, kad A.Sabonis pralaimėjo prieš M.Balčiūną, liko be atsako:

„Na, laimėjo pralaimėjo – čia garsios frazės. Bet paprasčiausiai A.Sabonis turbūt nebenori būti tose intrigose, dalyvauti tokiuose dalykuose.“

Treneris Jonas Kazlauskas sakė, kad apsisprendė trauktis, sužinojęs A.Sabonio verdiktą:

„Jei galvojate, kad, išėjus A.Saboniui ir P.Motiejūnui, aš liksiu su M.Balčiūnu, jūs klystate, tai būtų keista. Jei Arvydas išeina, tai visi išeiname, nėra ko čia likti. Į sveiką kritiką reaguoju normaliai, tačiau čempionato metu „basketnews.lt“ buvo keletas straipsnių, kurie, mano nuomone, buvo užsakyti. Jie tikrai labai įžeidžiantys. Tačiau jeigu čempionato metu Federacijos žmogus organizuoja tokius dalykus? To negali būti. Tas žmogus jau nebesivaldo. Jis visus įžeidinėja, su visais susipykęs. Teismuose bylinėjosi su Š.Marčiulioniu, pralaimėjo bylą ir nesugebėjo atsiprašyti. Garsiai pareiškė, kad matematikai turi mokyti matematikos, o krepšinio treneriai – treniruoti. Kas jis toks?

Aš mačiau, kas rinktinei yra A. Sabonis. Jam nereikia ateiti ir sakyti: „aš Federacijos prezidentas“. Jį visi puikiai žino, jis yra autoritetas. Kur toliau bus ta mūsų jėga Europoje, pasaulyje, kai tokie žmonės išeina?"

Mindaugas Balčiūnas: net nelogiška svarstyti, kad bandėme daryti neigiamą įtaką rinktinei

„Sunku suvokti tokius teiginius. Savo nuomonę apie mane treneris išsakė jam dar nepradėjus eiti pareigų. Jis sakė „išspręsime Mindaugo Balčiūno problemą“. Ne gerb. trenerio darbas spręsti Balčiūno problemą“, – sakė M.Balčiūnas. – O su Arvydu nebuvo  jokių problemų, dirbome gerai. Manau, jis tik pats gali pasakyti savo nuomonę ir argumentus.“

Paklaustas, ar portalas „Basketnews“, aštriai kritikavęs trenerį J.Kazlauską, yra Federacijos padalinys, publikuojantis užsakomuosius straipsnius, M.Balčiūnas atsakė neigiamai:

„Taip, šis ir kiti portalai yra Federacijos partneriai, bet mes jų nei kontroliuojame, nei nurodinėjame. Lietuvoje – spaudos laisvė ir kiekvienas turi teisę išsakyti savo nuomonę. Klauskite pačių žurnalistų, kas tuos straipsnius užsakė, ar ne. Federacijos išgyvenimas priklauso nuo rinktinės sėkmės. Todėl mes darome viską, kas padėtų rinktinei. Net nelogiška svarstyti, kad bandėme daryti negatyvią įtaką.“

Antanas Guoga sutinka: vaikų darželis...

„Aš asmeniškai nesu įsižeidęs, nepykstu, toliau trejus metus remsiu Federaciją, mano meilė krepšiniui liko tokia pati. Tačiau aš nematau priežasčių likti Federacijoje, jeigu joje nėra A.Sabonio. Aš jį įkalbėjau ateiti į Federaciją, jis yra autoritetas visai Lietuvai. Taigi aš Federacijoje be A.Sabonio neliksiu. Turiu trauktis kartu su juo, buvau jo komandoje ir labai šį žmogų gerbiu. Labai gaila, kad jis priėmė tokį sprendimą, nes jo krepšiniui labai reikia. Siūliau jam įvairius variantus. Klausiau, jeigu M. Balčiūnas išeina, ar tu liktum? Tačiau A.Sabonis patikino, kad konflikto tarp jo ir M. Balčiūno nėra. Tai yra M.Balčiūno ir trenerio J.Kazlausko reikalas. Jie susiplakė“, – aiškino krepšinio mecenatas.

Taigi A.Saboniui teko rinktis? J.Kazlauskas viešuose pasisakymuose leido suprasti, kad yra išsakęs sąlygas Arvydui Saboniui ir ta sąlyga buvo, kad neva neliktų M. Balčiūno. Ir A. Sabonis, užuot daręs sprendimą ir pasirinkęs, nusprendė jokio sprendimo nedaryti, tiesiog pasitraukė?

„M.Balčiūnas irgi prašė A.Sabonio ateiti į Federaciją dirbti. Tai irgi reikia įvertinti. O A.Sabonis yra doras, principingas žmogus. Jam tikrai sunku priimti sprendimą ir atsikratyti M.Balčiūno. Jis suprato, kad turi aukoti save. Turime suprasti, kad ne visi vienodai mąsto ir nori dalyvauti intrigose ar nesuprantamuose žaidimuose. Gal M.Balčiūnas yra stipresnis žmogus ir, kaip vadybininkas, mąsto kitaip. Gal kartais kritika ir padeda, tačiau šį kartą nepavyko. Labai gaila“, – pagaliau išrišo intrigų mazgą Antanas Guoga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius