Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aistras vis dar kelianti Caster Semenya nusitaikiusi į olimpinį auksą

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) bėgikė Caster Semenya sugrįžta ir yra pasirengusi nustebinti pasaulį Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Dėl dopingo įkliuvusi pagrindinė jos varžovė Marija Savinova atveria afrikietei kelią link olimpinio aukso.
Caster Semenya
Caster Semenya / „Scanpix“ nuotr.

2009 metų rugpjūtį C.Semenya tapo 800 metrų bėgimo pasaulio čempione, pasiekusi geriausią sezono rezultatą. Specifinis lengvaatletės kūno sudėjimas privertė abejoti dėl jos lyties. Prieš finalinį bėgimą afrikietė turėjo atlikti lyties testą.

Po finalo, kurį afrikietė laimėjo beveik be konkurencijos, jos varžovė iš Rusijos rėžė: „Jūs pažiūrėkite, kaip ji atrodo.“

Vos 18 metų sulaukusi mergina, apdovanota retu talentu ir retu genetiniu sutrikimu, viso pasaulio žiniasklaidoje buvo aptarinėjama ir kaltinama esanti vyras.

Iki galutinių rezultatų paskelbimo IAAF uždraudė bėgikei dalyvauti varžybose. Taip pat buvo teigiama, kad testo rezultatai tyrimo metu nebus skelbiami. C.Semenya dėl šio tyrimo ir IAAF draudimo nesivaržė 11 mėnesių.

Galiausiai ji buvo oficialiai pripažinta moterimi ir jai leista toliau varžytis. Tiesa, nors oficialios informacijos apie bėgikės genetinę sandarą nėra, aišku, kad ji turi daugiau vyriškų hormonų, todėl turi vartoti kitus hormonus, kad išlygintų koncentraciją.

C.Semenya atvejis ir vėl sujudino IOC vadovus bei paskatino ieškoti naujų būdų, ką daryti su moterimis sportininkėmis, kurios turi genetinį sutrikimą, kai organizmas natūraliai gamina testosteroną. Tai vadinama hyperandrogenizmu.

„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya
„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya

C.Semenya skandalas privertė atsisakyti lyties testavimo, kuris yra žeminantis. Moterims yra tiesiog nustatyta testosterono riba, kuri negali būti viršyta.

Nuo to laiko bėgikės rezultatai smuko žemyn. Ji niekada nepasiekė 2009 metais užfiksuoto laiko – 1:55,45 min.

2012 metų olimpinėse žaidynėse bėgikė iškovojo sidabrą 800 metrų bėgimo rungtyje. Tiesa, C.Semenyai dar gali atitekti auksas. 2015 metais dėl dopingo vartojimo buvo suspenduota olimpinė čempionė Marija Savinova.

Nuo 2012 metų PAR bėgikė jokių žymesnių apdovanojimų nebuvo iškovojusi, tačiau ji pasirengusi sugrįžti su trenksmu.

Rusijos bėgikė greičiausiai nedalyvaus ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, todėl C.Semenya yra pasirengusi pasipuošti olimpiniu auksu.

Žiniasklaidos ir visuomenės centre atsidūrusi 19-metė mergina jau yra užsigrūdinusi 25-erių moteris. Praėjusiais metais ji susituokė su savo ilgamete mergina Violet Raseboya.

„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya
„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya

Šių metų balandį PAR bėgikė pasiekė ir neeilinį rezultatą. Šalies čempionate ji laimėjo net trijose rungtyse – 400 m, 800 m ir 1500 m bėgimuose. Iki tol jokiai sportininkei to pasiekti nepavyko.

Bėgikė sėkmingai pradėjo ir tarptautinių varžybų sezoną. Pirmajame Deimantinės lygos etape Dohoje ji buvo geriausia 800 metrų bėgime. C.Semenya distanciją įveikė per 1:58,26 min ir pasiekė geriausią pasaulio sezono rezultatą.

Mažai kas abejoja, kad PAR bėgikė piką pasieks Rio de Žaneire, kur varžovių 800 metrų distancijoje ji praktiškai neturės. Kiti piktinasi, kad akivaizdų pranašumą turinti bėgikė nepalieka vilčių savo konkurentėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius