Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Europos rekordininkas Mindaugas Bilius sieks dar aukštesnių rutulio stūmimo rezultatų

Šis Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centro bei Šiaulių miesto neįgaliųjų sporto klubo „Šiaulietis“ sportininkas vasario 23-iąją vykusiose 6-osiose atvirose tarptautinėse neįgaliųjų Fazza lengvosios atletikos varžybose Jungtiniuose Arabų Emyratuose rutulio stūmimo rungtyje užėmė pirmąją vietą, nustūmęs įrankį 15 m 50 cm. Toks rezultatas užfiksuotas kaip naujas F37 klasės rutulio stūmimo Europos rekordas. M. Bilius įtrauktas į Lietuvos parolimpinės rinktinės kandidatų sąrašą.
Mindaugas Bilius
Mindaugas Bilius

Šiaulietis lengvaatletis M.Bilius Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriuje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo ne tik apie pasiektus rezultatus, bet ir apie neįgaliųjų sporto sampratą bei reikšmę pasauliui.

Sektinas pavyzdys

Džiaugiamės, kad po visų bėdų Mindaugas surado fizinės stiprybės ir noro sportuoti, – sakė R.Pilypienė.

Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Ramutė Pilypienė džiaugiasi neseniai prasidėjusio neįgaliųjų sportininkų rengimo projekto rezultatais. M.Bilius, pasak R.Pilypienės, – unikalus sportininko pavyzdys.

„Džiaugiamės, kad po visų bėdų Mindaugas surado fizinės stiprybės ir noro sportuoti. Šiaulių miestas palaiko norinčius sportuoti, tad renovuotame manieže mes matome vis daugiau neįgaliųjų sportininkų, kurie nori integruotis į visuomenę ir nesijaučia kitokie. Drauge jie tobulina save sporto srityje. Tad turime moksleivių, kurie keliauja į maniežą ir vienoje ar kitoje rungtyje save tobulina. O Mindaugas puikiai realizuoja save ne tik sporte, bet ir šeimoje, moksle“, – sakė R. Pilypienė.

Pasak paties sportininko, varžybų rezultatai buvo geresni nei tikėtasi „Tai buvo vienas iš pirmųjų etapų Grand Prix varžybose. Šios varžybos neįgaliųjų sporte yra tokios pat, kaip ir sveikųjų sporte deimantinės lygos lengvosios atletikos varžybos“, – teigė M. Bilius. Jis sakė, kad važiuodamas į varžybas galvojo apie pirmąją vietą. Disko metime M. Biliaus rezultatas (47 m 97 cm) buvo netoli asmeninio (48 m 25 cm). Įrankio neteko mėtyti lauke visą žiemos sezoną, tad pasiektam rezultatui tai turėjo įtakos. „O rutulio stūmime reikėjo „ieškoti“ pirmos vietos ir taip netyčia išėjo, kad ją užėmiau. Planavau nustumti rutulį 15 m 50 cm Europos čempionate, bet išėjo dabar. Tad tikiuosi, kad Europos čempionate bus dar geresni rezultatai“, – kalbėjo sportininkas.

Dėmesys neįgaliųjų sportui

Po avarijos sportininko kūne teko įmontuoti daug geležies, tad ir neįgaliojo sportininko klasės nustatymas buvo pakankamai sudėtingas.

M. Bilius dar prieš neįgaliųjų sportą palaikė gerą fizinę formą, mėgdavo žaisti krepšinį. Po avarijos sportininko kūne teko įmontuoti daug geležies, tad ir neįgaliojo sportininko klasės nustatymas buvo pakankamai sudėtingas, ypač kai sportininkų klasifikacijai šiandien dar trūksta tikslumo ir konstruktyvumo.

Pasaulyje, pasak M.Biliaus, neįgaliųjų sportas – reikšmingas ir svarbus reiškinys. „Iš tikrųjų Lietuvoje šis sportas po truputį įgauna pagreitį, bet visas kitas pasaulis labai pažengęs, nes neįgaliųjų sportas yra daug labiau įkvepiantis reiškinys visuomenei nei sveikųjų. Ten dalyvauja ir žmonės vežimėlyje, ir silpnaregiai, ir sportininkai su kitomis negalėmis. Tai yra didelis reiškinys. Manyčiau, kad Lietuvoje judama link panašaus reikšmingumo, – kalbėjo M.Bilius. – Šiauliuose įsteigtas neįgaliųjų sporto klubas „Šiaulietis“ jau turi perspektyvių jaunų sportininkų. Tarp jų – lengvaatlečiai Simonas Kurutis, Juozas Eigminas – kandidatai į Europos neįgaliųjų atletikos čempionatą.“ Apskritai sporto klubų finansavimui, pasak M.Biliaus, trūksta konceptualumo, nes dažniausiai klubai siekia masiškumo, kad gautų daugiau lėšų.

Pasak Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centro direktoriaus Tolvydo Skaliko, galima pasidžiaugti, tuo, kad jaunimas savo entuziazmu įsuko neįgaliųjų sporto ratą ir įsuks visoje Lietuvoje. „Šiauliai bus varomoji jėga. Jeigu tokiais tempais taip ir toliau judėsime, tai Šiauliai, ko gero, bus pagrindinė sportininkų bazė, čia bus ir vykdomoji neįgaliųjų sporto valdžia“, – kalbėjo direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius