-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 100 kilometrų nubėgantys ultra bėgikai – varomi „Coca Colos“ ir savęs pažinimo

„Skatinu žmones turėti ne šiaip kokius tiksliukus – atsikelti ir išsivalyti dantis, bet tikslus, kurie arti pamišimo ribos. Tada tu judi į priekį“, – sako po 100 kilometrų ir daugiau nubėganti trijų sūnų mama 43-ejų Danguolė Bičkūnienė. Moteris priklauso Lietuvos ultra bėgikų draugijai, kuri neseniai pasibaigusiame pasaulio čempionate puikiai atstovavo Lietuvai. Komandinėje įskaitoje lietuviai užėmė 8-ąją vietą tarp 26 valstybių bėgikų. Kas skatina žmones ryžtis savo laiką skirti bėgimui sudėtingomis sąlygomis įvairiuose pasaulio kampeliuose?
Vaidas Žlabys
Vaidas Žlabys / Kelvin Trautman nuotr.

Nors „Coca Cola“ daugelio yra laikoma ne pačiu geriausiu pasirinkimu, tačiau pirmas dalykas, kurį išgirstu iš ultra bėgiko Vaido Žlabio, yra tai, kad būtent šis kaloringas ir daug cukraus turintis gėrimas, ilgų distancijų bėgikams yra tikras išsigelbėjimas.

„Šaulys pagal gimimo datą, karys iš pašaukimo, bėgikas iš idėjos“, – taip prisistato vienas iš jauniausių Lietuvos ultra bėgikų ir kuopos vadas 28-erių V.Žlabys. Vyras ultra distancijas bėgioja trejus metus ir džiaugiasi ne tik savo, bet ir bėgikų bendruomenės pasiekimais.

Šaulys pagal gimimo datą, karys iš pašaukimo, bėgikas iš idėjos.

D.Bičkūnienę jau galima laikyti veterane – ji bėga jau dešimt metų, o ultra distancijas pasirinko po to, kai iššūkio nebekėlė maratonai.

„Kai nubėgau 17 maratonų, pajaučiau, kad tai yra nuobodu – o kas toliau? Aštuonioliktas maratonas? Nebeįdomu. Tada ir pradėjau bėgti ultra distancijas. Mano pirma distancija buvo 68 kilometrai. Dabar jau esu dalyvavusi šešiose varžybose, kurios buvo ilgesnės nei 100 kilometrų. Ilgiausia – bėgimas aplink Monblaną – 168 kilometrai ir šešių dienų bėgimas per Alpes“, – laisvalaikio pasiekimus vardija 16 metų personalo vadove dirbanti moteris.

Danguolė Bičkūnienė
Danguolė Bičkūnienė

Ne geležiniai – trasoje valgo ir geria

Mažiau ilgų distancijų bėgimu besidomintiems žmonėms kyla įvairių klausimų – kaip galima ištisą parą bėgti ir nevalgyti, nemiegoti?

Kiekvienas privalo apskaičiuoti, kiek jam gali prireikti skysčių.

„Nesame geležiniai žmonės. Ultra bėgimai skiriasi nuo maratonų, į kuriuos žmonės ateina lengvai apsirengę, tik su sportiniais bateliais. Čia yra reikalavimai, ką reikia neštis su savimi – mobiliosios priemonės, vanduo, šiltesni rūbai ir maistas. Ir tai tikrai yra reikalinga.

Teko dalyvauti varžybose, kuriose prieš keletą metų mirė du žmonės. Jie tiesiog sušalo, nes užėjo pūga. Jie nebuvo pasirengę ir sušalo likus 10 minučių iki finišo. Niekada nežinai, kas gali nutikti. Trasoje kas 10 ar 20 km yra paruoštos maitinėlės, kuriose gali gauti maisto. Asortimentas priklauso nuo regiono. Kai kur duoda ir vyno. Atrodo, keista, bet viskas priklauso nuo valstybės, kurioje bėgame“, – pasakoja dešimtyje ultra bėgimų jau dalyvavęs V.Žlabys.

Bėgikas pabrėžia, kad kiekvienas privalo apskaičiuoti, kiek jam gali prireikti skysčių. Jis bėgdamas 130 kilometrų Gran Kanarijoje išgėrė 21 litrą skysčių, o Danguolė per 168 kilometrus išgėrė vos tris litrus skysčių.

VIDEO: Ultra bėgimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius