Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus maratono organizatoriai žada netradicinę sporto šventę

Iki Vilniaus maratono liko vos du mėnesiai, tačiau jo organizatoriams jau nuaidėjo starto šūvis. Gausios komandos laukia iššūkiai, kuriuos teks įveikti iki rugsėjo 11 dienos, kai prasidės vienos didžiausių sporto švenčių sostinėje renginiai.
Diana Lobačevskė
Diana Lobačevskė / Vilniaus maratono nuotr.

VšĮ „Tarptautinis maratonas“ direktorius Evaldas Martinka nusiteikęs optimistiškai. Jis neabejoja, kad tradicija tapęs jau septintasis bėgimas sostinės gatvėmis pritrauks ne tik gausų būrį bėgikų, bet ir žiūrovų, kuriems šventės metu netrūks įvairiausių pramogų.

– Kuo šis Vilniaus maratonas skirtis nuo iki šiol vykusių?
– Visų pirmiausia tuo, kad anksčiau jis vyko tik vieną dieną, o dabar Vilniaus maratono renginiai vyks dvi dienas. Jau rugsėjo 11 dieną, šeštadienį, bus ką veikti ir į ką akis paganyti. Gedimino prospekte šurmuliuos mugė, vyks azartiškos estafetės: moksleivių –– „Mambo“ ir įmonių –– „Impuls“ taurėms laimėti. Aistrų ir geros nuotaikos neturėtų trūkti rungiantis dėl „Sarmos“ taurės bėgimo avint aukštakulniais varžybose. Katedros aikštėje per kartį šokinės garsiausios Lietuvos šuolininkės į aukštį.
Daug pramogų visų laukia ir sekmadienį. Ne tik mini maratono – 4,2 km, pusės maratono – 21,097 km ir visos distancijos – 42,195 km bėgimai, bet ir riedutininkų varžybos. Dar viena naujovė Vilniaus maratone – prie Mindaugo tilto, kas ištrauks gausesnį laimikį, galės rungtis žvejai.

– Gal jau yra žinoma, kokie garsūs sportininkai ruošiasi dalyvauti maratone?
– Kol kas žinome, kad planuoja dalyvauti 2008 metų maratono ir 2009 metų pusės maratono nugalėtoja Diana Lobačevskė. Ji dar neapsisprendė, kurioje distancijoje startuos šiemet, bet yra sakiusi, kad ruošiasi ir bėgimo avint aukštakulniais varžyboms.

– Ar bus svečių iš užsienio?
– Šiuo metu norą dalyvauti maratone jau pareiškė apie 130 bėgikų iš 18 užsienio valstybių. Gausiausia delegacija atvyks iš Lenkijos, taip pat ruošiasi startuoti Jungtinės Karalystės, Danijos, Norvegijos, Australijos, Amerikos bėgikai. Vilniaus maratonu domėjosi bėgikai iš Indijos ir net Japonijos.

– Ar reikia būti bėgimo profesionalu, kad galėtum dalyvauti varžybose?
– Tiek mini, tiek pusę ar visą maratoną gali bėgti visi kas tik nori, tik prieš tai turėtų užsiregistruoti. Patogiausia tai padaryti jau dabar interneto svetainėje www.vilniausmaratonas.lt, tačiau užsiregistruoti bus galima ir varžybų dieną, starto vietoje, tiesa, starto mokestis bus šiek tiek didesnis. Norint įveikti maratono distanciją reikia pasiruošimo, o pusė distancijos ar mini maratonas yra įveikiamas daugeliui. Todėl mes labai kviečiame ateiti ir dalyvauti šeimas, įmones, parodyti save ir gerai praleisti laiką.
Kažkodėl žmonės galvoja, kad bėgimuose dalyvauja tik profesionalai, jiems gėda, kad stipriai nuo jų atsiliks ir nestartuoja. Iš tiesų tai nėra varžybos, tai yra šou, smagus laiko leidimas. Net nebūtina finišuoti bėgant. Jeigu pavargote, finišą galite pasiekti ir eidami. Juk svarbiausia ne laimėti, o dalyvauti!

– Kodėl verta kirsti finišo liniją?
– Pirmiausiai todėl, kad įrodytumėte sau, jog galite tai padaryti. Antra, visi mini maratono dalyviai bus apdovanoti proginiais medaliais. Įveikusieji pusę ir visą maratoną dovanų gaus ne tik medalius, bet ir Vilniaus maratono proginius „Adidas“ marškinėlius. Beje, net ir nebėgantys gali prisidėti prie maratono populiarinimo, žinios apie jį skleidimo ir interneto svetainėje www.vilniausmaratonas.lt įsigyti suvenyrinius marškinėlius su varžybų simbolika.
Noriu pabrėžti, kad dovanų sulauks ne tik bėgikai. Aktyviausių, spalvingiausių, labiausiai palaikančių bėgikus žiūrovų taip pat laukia dovanos!

– Ar įmanoma per du mėnesius, kurie liko iki Vilniaus maratono, pasiruošti nors trumpiausiai, 4,2 km distancijai?
– Be abejo! Ir ne tik 4 kilometrams, bet ir pusei maratono. Norintys įveikti bent mini maratoną, gali pradėti nuo pasivaikščiojimų kelis kartus per savaitę. Kitą savaitę jau gali šiek tiek lėtai pabėgioti, bėgimą keisdami ėjimu. Svarbiausia išmokti bėgti labai lėtai ir nepersistengti, kad bėgimas būtų kuo panašesnis į ėjimą ir žmogus nepervargtų, gerai jaustųsi. Taigi, per du mėnesius pasiruošti išbėgti 4 kilometrus yra visai nesudėtinga.

– Liepos 22 dieną organizuojate viešą treniruotę. Kam ji bus skirta?
– Šiemet pirmą kartą, anksčiau to nebuvo, liepos 22 dieną, 18 val. Vilniaus Vingio parko stadione organizuojame viešą treniruotę į kurią gali ateiti visi norintys, nesvarbu bėga ilgas, trumpas distancijas ar tik galvoja, kad norėtų bėgti Vilniaus maratone.
Treniruotės tikslas tikrai nebus nubėgti kuo daugiau kilometrų. Ją ves jau minėta D.Lobačevskė, labai stipri bėgikė, kuri duos įvairiausių patarimų ir atsakys į klausimus apie tai kaip ruoštis, kaip bėgti, ką valgyti ir daugelį kitų. Mes norime pakviesti žmones pajudėti, nesvarbu kiek, kilometrą ar dešimt, pabendrauti, susipažinti ir gauti informacijos apie tai, kas juos labiausiai domina.

– Kokie didžiausi iššūkiai dar laukia organizatorių?
– Reikia paruošti trasą, pagaminti medalius, numerius, surinkti būrį teisėjų ir savanorių. Maratono metu dirbs daugiau nei 100 žmonių. Kol kas pasiruošimo varžyboms darbai vyksta sklandžiai, pagal planą. Reikia tikėtis, kad ir oras bus toks, kaip pernai – visos šventės metu švies saulutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius