-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burtai dėl sniego Sočyje: Altajaus šamanai ir suomis „sniego burtininkas“

Surengti žiemos olimpines žaidynes ten, kur vyrauja subtropinis klimatas, o vidutinė oro temperatūra vasarį yra 7 laipsniai šilumos, nėra lengva. Gal dėl to Rusijos valdžia ruošdamasi Sočio olimpiadai pasitelkė net Altajaus šamanus, kad jie imtųsi savo ritualų ir taip prišauktų sniegą, rašo „Gazeta Wyborcza“. Tiesa, rusai ėmėsi ne tik magijos ir burtų.
Slidinėjimo trasos Sočyje
Slidinėjimo trasos Sočyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusija pasamdė vieną geriausių pasaulyje sniego specialistų – suomį Mikko Martikaineną. „Sniego burtininku“ vadinamas žmogus, panašu, sugeba kurti tikrus stebuklus. „Sniegas, po mano žmonos, yra didžiausia mano meilė“, – teigia suomis.

Tai jis dar praėjusią žiemą patarė rusams rinkti ir saugoti sniegą šiam sezonui. Kaukazo kalnuose esančioje vienoje iš slidinėjimo bazių žaidynių laukė apie 450 tūkst. kub. metrų sniego, uždengtų specialiomis antklodėmis, kurias M.Martikainenas specialiai testavo Suomijos šiaurėje. Tai buvo Europos Sąjungos projektas, skirtas rasti būdų, kaip konservuoti sniegą.

Projekte įgytą patirtį suomis panaudojo ir Rusijoje, prieš tai išanalizavęs apie tūkstantį ataskaitų dėl orų Sočyje pastaraisiais metais. Taip pat pasirūpino technine puse – Rusija įsigijo kelis šimtus sniego gaminimo mašinų, tarp jų ir tokių, kurios sniegą gamina net ir esant 15 laipsnių šilumos.

Kaukazo kalnuose esančioje vienoje iš slidinėjimo bazių žaidynių laukė apie 450 tūkst. kub.m sniego, uždengtų specialiomis antklodėmis, kurias M.Martikainenas specialiai testavo Suomijos šiaurėje.

Anot M.Martikaineno, lygšiolinis pasaulio rekordas gaminant dirbtinį sniegą pasiektas esant 9 laipsnių šilumos oro temperatūrai.

„Norint sėkmingai gaminti sniegą, reikia gerai suprasti jo gamybos fiziką. Ypač kokį vaidmenį jį gaminant vaidina oro drėgmė ir temperatūra“, – teigė suomis.

Sniego mašinos veikia panašiai kaip gamta – šaldo smulkius vandens lašelius. Bet Sočyje tai teks daryti vos keli metrai virš žemės, o ne aukštai debesyse, kur šalta.

Olimpiada tik prasidėjo, tad niekas nespėlioja, ar viskas bus taip, kaip suplanuota.

Norint pagaminti kubinį metrą sniego, reikia 400-500 litrų vandens. Paprasta vandens patranka per minutę gali sunaudoti kelis šimtus litrų vandens. Be to, reikėtų apskaičiuoti, kiek reikės elektros energijos, vamzdynų.

Ar visa tai suveiks taip, kaip reikia, kai Sočyje gali atšilti iki žadėtųjų 15 laipsnių šilumos? Suomis „sniego burtininkas“ nusiteikęs pozityviai, o visiems žiemos olimpinių žaidynių gerbėjams telieka laikyti sukryžiavus pirštus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius