-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva – tarp dosniausių valstybių už Sočio olimpinį auksą: vis tiek nė vienas lietuvis medalio nelaimės

Olimpinis medalis – tai ne tik apdovanojimas ar atleto pastangų įvertinimas. Jį iškovojusį sportininką „užgriūna“ ne tik šlovė, bet ir pinigai. Bet visi gyvenimo malonumai priklauso nuo valstybės, kurioje gyveni – kiek ji gali skirti pinigų pergalei. Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Norvegija ar Švedija už žiemos olimpinį auksą jau kelias olimpiadas iš eilės neskiria premijoms nė cento. O štai Lietuva žada duoti net labai daug.
Sočio olimpinis aukso medalis
Sočio olimpinis aukso medalis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie beveik 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Kiek pinigų gaus vienos ar kitos šalies sportininkas, iškovojęs aukso medalį Sočio žiemos žaidynėse? Dauguma iš 80 valstybių paskelbė numatomų sportininkams premijų dydžius.

Į dosniausių pasaulio valstybių sąrašą patenka Lietuva – ji užima trečią vietą pagal dosnumą. 2000-ųjų Vyriausybės potvarkiu aukso medalio laimėtojui būtų skiriama 400 tūkst. litų arba 156 tūkst. 250 JAV dolerių.

Tačiau visiems aišku, kad nė vienas iš devynių Lietuvos sportininkų, dalyvausiančių Sočio žaidynėse, nepretenduoja į tauriausią žaidynių medalį.

Pati dosniausia valstybė, iš paskelbusių savo premijų dydžius, yra Kazachstanas. Ši Azijos šalis Sočio olimpiados laimėtojui pažadėjo išmokėti 250 tūkst. JAV dolerių premiją.

Kazachai jau svajoja, kad jų slidininkas Aleksejus Poltaraninas pasinaudos galimybe pasipildyti savo banko sąskaitą 750 tūkst. dolerių – sportininkas startuos trijose slidinėjimo rungtyse.

Pati dosniausia valstybė, iš paskelbusių savo premijų dydžius, yra Kazachstanas. Ši Azijos šalis Sočio olimpiados laimėtojui pažadėjo išmokėti 250 tūkst. JAV dolerių premiją.

Antroje dosniausių šalių vietoje įsitaisė Italija, kuri savo sportininkams pažadėjo 192 tūkst. JAV dolerių premiją, jei vienas iš jų iškovos aukso medalį.

Po Lietuvos rikiuojasi Baltarusija, kurios autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka už auksą Baltarusijos olimpinės rinktinės nariams pažadėjo po 150 tūkst. JAV dolerių.

Penkta būtų Japonija – ji už auksą skyrė 143 tūkst. JAV dolerių. Tuo tarpu 2006 metų Turino olimpiadoje Japonijos valdžia auksiniams nugalėtojams skyrė tik po 22 tūkst. JAV dolerių.

Tik 8-oje pozicijoje yra olimpiados rengėja Rusija, kuri už pergalę namuose sportininkams žada atseikėti po 122 tūkst. JAV dolerių.

Tačiau reikia pripažinti, kad tai ne galutinė premijų suma rusų sportininkams – mat sritys, miestai ir kraštai, iš kurių bus būsimi čempionai, skirs dar ir savo premijas: pinigų ir butų. Praėjusių 2010-ųjų Vankuverio olimpinių žaidynių laimėtojai rusai iš tuometinio prezidento Dmitrijaus Medvedevo dovanų gavo „Audi“ automobilius ir žemės sklypus.

Tačiau yra ir šalių, kurios neskyrė nė vieno dolerio auksą laimėsiantiems sportininkams. Jie po pergalės Sočyje „turės“ galvoti apie gerbūvį patys – užsidirbti pinigus iš reklamų, viešų renginių ar fondų pagalba. Tarp tokių šalių yra Norvegija bei Švedija.

Premijos už Sočio olimpiados aukso medalį

Kazachstanas 250 tūkst. JAV dolerių

Italija 192 000

Lietuva 156, 250

Baltarusija 150 000

Japonija 143 000

Ispanija 128 000

Ukraina 125 000

Suomija 123 000

Rusija 122 000

Estija 110 000

Latvija 108 000

Kinija 82 000

Čekija 78 000

Prancūzija 70 000

Lenkija 40 000

Vokietija 34 000

Slovėnija 27 000

JAV 25 000

Kanada 20 000

Šalys, kurios neskirs premijų už medalius Sočyje

Norvegija 0

Švedija 0

Didžioji Britanija 0

Naujoji Zelandija 0

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius