-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš premjero apdovanojimą atsiėmęs Jurgis Kairys: tokio gražaus kryžiaus nesu turėjęs

Antradienį Vyriausybėje premjeras Andrius Kubilius lakūnui, Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo čempionui Jurgiui kairiui įteikė Sporto garbės komandoro ženklą. „Tokio gražaus kryžiaus tikrai nesu turėjęs, dabar esu pasipuošęs ir man labai malonu“, – šypsojosi J.Kairys.
Jurgis Kairys
Jurgis Kairys / Alfredo Pliadžio nuotr.

Lakūnas premjero kabinete praleido maždaug pusvalandį, į susitikimą žurnalistai įleisti nebuvo.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvoje yra toks apdovanojimas, gera žinoti, kad ir kiti sportininkai jį turi, už juos labai džiaugiuosi. Už šio kryžiaus slypi tų žmonių darbai, išlietas prakaitas, tikslui pasiekti skirtas gyvenimas. Malonu, kad esu įvertintas“, – sakė žinomas sportininkas.

Neseniai 60 metų jubiliejų atšventęs geriausiu akrobatinio skraidymo be apribojimų meistru pasaulyje pripažintas J.Kairys teigė vis dar esąs kupinas jėgų. „Niekas nepasikeitė, galimybių prasme jaučiuosi gana stipriai, – pridūrė jis. – Jaunystėje viskas atrodė kitaip, sakydavau, kad mano hobis yra liūtų tramdymas. Dabar taip nebesakau. Žinote kodėl? Todėl, kad liūtai labai skaudžiai kandžiojasi ir yra neįdomūs.“

J.Kairys teigė su premjeru kalbėjęsis apie Lietuvos aerodromų būklę. „Reikėtų sutvarkyti juridinį jų statusą, kad jie būtų išsaugoti ir tarnautų aviacijos ir visuomenės tikslams, kam jie ir buvo pastatyti. Matau juridinių spragų, jei pavyktų jas užlopyti, būtų didelis pasiekimas“, – pridūrė jis.

A.Kubiliaus patarėjai teigė, kad premjeras ketina sušaukti atsakingų žinybų pasitarimą šiuo klausimu.

J.Kairį piktina tai, kad neolimpinės sporto šakos Lietuvoje nustumtos, jo žodžiais, nebe į antrą planą, o dar toliau. Jis yra įsitikinęs, kad ir šių šakų sportininkai nusipelno dėmesio bei pagarbos.

„Aš tikrai nesiekiu didesnio pripažinimo, tai yra platus klausimas, reikia peržiūrėti visą Lietuvos sporto situaciją. Jei mes suvokiame, ką norime turėti Lietuvoje, kažką darysime, tačiau jeigu norime gyventi nihilizmo atmosferoje, nesusipratimuose, tada... Na ką aš galiu pasakyti. Čia nėra mano vieno pageidavimas, čia daugelio sportininkų noras“, – pabrėžė J.Kairys.

Anksčiau lakūnas ne kartą žiniasklaidai piktinosi, jog jaučiasi nereikalingas savo šaliai. Paklaustas, ar kas nors pasikeitė, J.Kairys teigė kalbėjęs ne apie save, o apie visus Lietuvos sportininkus. „Negalvokite, kad man to reikia, kalbu apie visos šalies sportininkų statusą. Jeigu žmonės Lietuvoje yra ką nors pasiekę, tai turi turėti valstybinį lygį ir pagarbą. O kad man ko asmeniškai reikėtų... Aš to šalinuosi ir man dėmesio ar dar kažko nereikia, kalbu apie bendrą sistemą“, – sakė jis.

Apdovanojimas – už labai didelį indėlį plėtojant sportą

Sporto garbės komandoro ženklas – teikiamas kūno kultūros ir sporto specialistams ir kitiems Lietuvos ir užsienio asmenims, valstybės vadovams asmeninių jubiliejų progomis ir už labai didelį indėlį plėtojant kūno kultūrą ir sportą Lietuvoje.

Siūlymus teikia šalies sporto federacijos, sąjungos, asociacijos, šalies savivaldybių sporto padaliniai, centrinės nevyriausybinės sporto organizacijos, tarpininkauja Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) Sporto strategijos ir Kūno kultūros strategijos skyriai. Sprendimą priima KKSD vadovybė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius