-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 08

Emocingos Ukrainos tenisininkės Vilniuje – apie WTA apatiją ir bunkerius nuo bombų: „Baisu“

Jau daugiau nei pusantrų metų Rusijai tęsiant kruviną karą Ukrainoje, savaitgalį Vilniuje laukia aukščiausio lygio teniso mačas mūsų šalies istorijoje.
Sprogusios bombos Odesoje padariniai ir Dajana Jastremska
Sprogusios bombos Odesoje padariniai ir Dajana Jastremska / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvoje prisiglaudusi Ukrainos moterų teniso rinktinė Billie Jean King taurės dvikovoje susitiks su Nyderlandų ekipa, o „SEB arenos“ kortuose bus galima išvysti net penkias pirmojo WTA šimtuko tenisininkes.

Dėl traumos Vilniuje nebus ryškiausios ukrainiečių teniso žvaigždės Elinos Svitolinos (dabar WTA-25, buvo 3). Lyderės vaidmens teks imtis nacionalinės komandos debiutantei Anhelinai Kalininai (WTA-27).

Suprasti akimirksniu: Ukrainos rinktinės sudėtis

  • Anhelina Kalinina (WTA-27)​​​​​​
  • Dajana Jastremska (WTA-106)
  • Katarina Zavacka (WTA-154)
  • Liudmyla Kičenok (dvejetų WTA-35)
  • Nadija Kičenok (dvejetų WTA-53)
  • Kapitonas Mychajlo Filima

„Visų mūsų atsakymas būtų toks pats – mes norėtume žaisti Ukrainoje, bet negalime. Kol kas negalime nieko pakeisti. Džiaugiamės, kad turime šansą atstovauti savo šaliai čia, Vilniuje“, – teigė Katarina Zavacka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Katarina Zavacka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Katarina Zavacka

„Manau, galėtume žaisti ir Ukrainoje. Mes jau kažkiek apsipratome, bet kitoms šalims būtų per baisu, – papildė Dajana Jastremska. – Atvykau čia iš Odesos, kur vos prieš dvi naktis buvo super baisu. Mama mia, tai buvo beprotiška. Vėlyvą naktį išgirdau, kaip kažkas sprogo. Į kambarį atbėgo mama ir liepė greitai slėptis, nes prasidėjo šaudymai ir t.t. Buvo baisu.“

„Realybė tokia, kad visada turime būti pasiruošę. Esu teniso klubo Kyjive direktorius ir savininkas. Turėjome pasistatyti bunkerį nuo bombų ir kiekvieną kartą išgirdę sirenas nutraukiame treniruotes. Kartais 1–2 kartus per savaitę, o kartais ir 2–3 sykius per dieną. Nėra saugu“, – kalbėjo Ukrainos rinktinės kapitonas ir treneris Mychajlo Filima.

„Šaudymai prasideda vėlyvą vakarą arba ankstyvą rytą. Neįmanoma net miegoti. Neįmanoma būti tenisininke, treniruotis ir šiuo metu gyventi Ukrainoje“, – tęsė D.Jastremska, o jos balsas ėmė lūžinėti.

„Tiesiog kelioms dienoms aplankome savo šeimas ir vėl išvykstame. Deja, kol kas viskas vyksta taip“, – pridūrė ukrainietė.

Imago / Scanpix nuotr./Dajana Jastremska
Imago / Scanpix nuotr./Dajana Jastremska

„Labai sudėtinga susikoncentruoti į tenisą. Stengiamės, bet labai sunku, – atviravo rinktinės kapitonas M.Filima. – Niekas nežino, kada tai baigsis. Kartais sulaukiame gerų žinių, bet po kelių valandų – ir blogų.“

„Tikimės geriausio, bet nemanau, kad būtų protinga dabar manyti, jog viskas baigsis netrukus. Po kelių dienų ar kelių savaičių. Nežinau, kaip ilgai, bet turime būti pasiruošę, – tęsė K.Zavacka. – Jaučiame kitų šalių, tarp jų ir Lietuvos, palaikymą, pagalbą. Žmonės ima pamiršti apie karą Ukrainoje, kalbų mažėja, bet mes stengiamės tai priminti.“

„Ypač priminti reikia WTA (moterų teniso asociacijai). Ji pirmoji pamiršo, kad vyksta karas“, – pyktelėjusi pabrėžė D.Jastremska.

Tenisas buvo ir yra viena iš nedaugelio sporto šakų, kurios beveik netaikė jokių apribojimų šalių agresorių sportininkams. Nuo jų pavardžių buvo nutrintos atstovaujamų šalių vėliavos, bet dalyvauti varžybose – neuždrausta.

„Kaip mes jaučiamės, kai reikia žaisti su rusėmis? Įsivaizduokite, kad jus užpultų ir jums tektų eiti į kortą su tos šalies atstovu. Kaip jaustumėtės, žinodamas, kad jūsų šalyje mirė daugybė žmonių? – klausimu į lietuvio žurnalisto klausimą emocingai atsakė D.Jastremska. – Tiek daug sykių dėl to kovojome su WTA. Tai – nesąžininga. Ukrainoje vykdomas genocidas ir neteisinga, kad mes turime ir toliau su jomis žaisti.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dajana Jastremska
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dajana Jastremska

„Buvo tiek daug kartų, kuomet pranešiau WTA, jog rusė viešai palaiko (Vladimirą) Putiną. Jie pažadėdavo pažiūrėti, bet nieko – tyla. Niekas apie tai netgi nebekalba. Bet aš netylėsiu ir toliau kalbėsiu. Kodėl kitose sporto šakose nėra tiek daug rusų? Todėl, kad tai – normalios organizacijos. Bet ne WTA, – pyktį liejo D.Jastremska. – Jeigu tenka žaisti su rusėmis, tai galvoje sukasi mintis – paimti ginklą ir šauti.“

Dėl karo turnyrai nebevyksta ir Lietuvoje

  • Dėl to, kad negali užtikrinti Rusijos ir Baltarusijos tenisininkų nedalyvavimo – Lietuvos teniso sąjunga (LTS) jau beveik metus nerengia jokių profesionalių turnyrų mūsų šalyje.
  • „Teniso vystymasis Lietuvoje šiuo metu sustojęs. Esame nustumti į paraštes. Prašome Seimo, sporto ministerijos pagalbos, kad visi Rusijos ir Baltarusijos tenisininkai, esantys ATP ir WTA reitinguose, būtų įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą, – teigė LTS prezidentas Ramūnas Grušas. – Tai vienintelis mūsų matomas kelias.“
  • Pasak jo, prie iniciatyvos jungiasi ir latviai bei estai, o sankcijų greičiausiai netaikytų ir ATP bei WTA organizacijos. „Jeigu turėtume oficialų valstybės apribojimą, o ne rekomendaciją“, – pabrėžė jis.
  • „Nebegalime toliau laukti. Matyt, visi suprantame, kad tai nėra dviejų mėnesių ar dvejų metų klausimas. Jeigu ir toliau lauksime, gali praeiti ir 5, ir 10 metų. Būtų labai prastai“, – teigė R.Grušas.

Billie Jean King taurės mačas tarp Ukrainos ir Nyderlandų tenisininkių, lapkričio 11–12 d. vyksiantis „SEB arenoje“, iš viso kainuos daugiau nei 60 tūkst. eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LTS prezidentas Ramūnas Grušas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LTS prezidentas Ramūnas Grušas

„Tikrai nieko neuždirbsime. Tiesiog dengiame privalomus kaštus. 23 tūkst. eurų skiria mūsų politikai, Nacionalinė sporto agentūra, iš Ukrainai skirto fondo. Likusią dalį dengia rėmėjai, prisideda ir Ukrainos teniso federacija“, – teigė R.Grušas.

Suprasti akimirksniu: Nyderlandų rinktinės sudėtis

  • Arantxa Rus (WTA-51)
  • Arianne Hartono (WTA-180)
  • Suzan Lamens (WTA-218)
  • Demi Schuurs (dvejetų WTA-19)
  • Kapitonė Elise Tamaela

„Ukraina neatsivežė visų geriausių savo žaidėjų, bet ji vis tiek bus favoritė, ji turi puikių tenisininkių“, – apie laukiančią akistatą kalbėjo Nyderlandų rinktinės kapitonė ir trenerė Elise Tamaela.

„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų moterų teniso rinktinės lyderė Arantxa Rus
„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų moterų teniso rinktinės lyderė Arantxa Rus

„Neįtikėtinai liūdna dėl to, kas vyksta Ukrainoje, – tęsė olandė. – Jau daugiau nei pusantrų metų jos negali grįžti namo. Galiu tik įsivaizduoti, ką reiškia būti tokioje situacijoje. Tai – siaubinga. Trūksta žodžių. Džiaugiuosi, kad galime būti čia ir žaisti Vilniuje, kuriame esu pirmą sykį, bet sąlygos tikrai puikios. Mėgaukimės tuo, ką turime, ir džiaukimės, kad gyvename šalyse, kuriose saugu. Linkiu, kad ir Ukrainoje greitai vėl būtų taip pat.“

„Aš Vilniuje esu antrą kartą, – teigė Ukrainos kapitonas M.Filima. – Viskas puiku. Arena nuostabi. Laukiame sunkios kovos. Popieriuje galbūt esame šalis favoritė, bet tai – komandinės varžybos. Nepaisant visko, pabandysime parodyti geriausią savo tenisą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius