Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Geriausiuose Rio paplūdimiuose ir olimpinių varžybų vietose rasta superbakterija

Mokslininkai Brazilijoje rado pavojingą bakteriją, kuri yra atspari vaistams. Superbakterija aptikta paplūdimiuose ir lagūnoje, kur vyks rugpjūčio mėnesį prasidedančios Olimpiados renginiai, skelbia „Reuters“.
Užterštas vanduo Brazilijoje
Užterštas vanduo Brazilijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Mokslininkai taip pat sustiprino nuogąstavimus, kad Rio De Žaneiro vanduo, kuriame turės sportuoti atletai, yra nesaugus – jame gausu nuotekų.

Superbakterija rasta Guanabaros paplūdimyje, kuriame vyks buriavimo varžybos, Kopakabanoje, kur plauks triatlonininkai ir kiti plaukikai. Taip pat – Ipanemoje, Leblone, Botafogo ir Flamengo paplūdimiuose.

Superbakterijos genai taip pat aptikti Rodrigo de Freitas lagūnoje pačioje Rio De žaneiro širdyje, ir upėje, kuri įteka į Guanabara įlanką.

Ši bakterija gali sukelti daug sveikatos sutrikimų – sunkiai išgydomas šlapimtakių, plaučių, virškinimo, kraujotakos sistemų infekcijas, net meningitą.

Bakterijai išplisti pastaraisiais metais buvo sudarytos tiesiog puikios sąlygos – atliekos iš ligoninių ir namų patenka į lietaus kanalizacijos vamzdžius, ir iš jų – į upes bei kitus vandens telkinius visame mieste.

„Ši bakterija neturėtų būti šiuose vandenyse. Ji neturėtų būti jūroje“, – teigia vienam iš tyrimų vadovavusi profesorė Renata Picao. Jos teigimu, paplūdimių ir vandens telkinių užkrėtimas yra elementarių sanitarinių sąlygų 12 mln. gyventojų turinčiame mieste nebuvimo pasekmė.

Brazilija buvo pažadėjusi išvalyti miesto vandenis, tačiau jos pažadai virto fiasko – atletams tenka kęsti dvoką ir šiukšles, kurios trankosi ir prilimpa prie valčių.

Vandens pavyzdžiai, kuriuos ištyrus paskelbti rezultatai apie superbakteriją, paimti 2013-2014 m. Ekspertai teigia, kad nuo to laiko nesiimta jokių priemonių situacijai pagerinti, ir jeigu kas nors pasikeitė, tai tik į blogąją pusę.

„Reuters“ kalbinti penki nepriklausomi mokslininkai teigė, kad pavojus žmonių sveikatai dėl šios bakterijos priklauso nuo kiekvieno asmens imuninės sistemos.

Šios bakterijos gali patekti į organizmą, snausti, ir suduoti smūgį vėliau, kai sveikas žmogus susirgs dėl kokios nors kitos priežasties.

Šios bakterijos gali patekti į organizmą, snausti, ir suduoti smūgį vėliau, kai sveikas žmogus susirgs dėl kokios nors kitos priežasties.

Superbakterija užkrečia ne tik žmones, bet ir kitas bakterijas, kurios nėra pavojingos. Jos tuomet virsta atspariomis bet kokiems antibiotikams.

Rio De Žaneiro aplinkosaugos agentūra el.paštu „Reuters“ informavo, kad vykdomos visos Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos dėl vandens saugumo, ir kad superbakterijos paieškų jose nėra.

Agentūra taip pat pareiškė, kad trūksta įrodymų, jog vandenyje yra pavojingų bakterijų, ir apie jų pasekmes sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius