-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Lozanos parsivežė aiškią žinią – IOC olimpinis sprendimas bus palankus rusams

Rusija toliau kasdien bombarduoja Ukrainos miestus ir žmones. Tačiau Tarptautinis olimpinis komitetas kryptingai eina link to, kad įsileistų Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes.
Mindaugas Griškonis
Mindaugas Griškonis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Mindaugas Griškonis grįžo iš Lozanos, kur karšta tema Tarptautiniame sportininkų forume buvo Rusijos ir Baltarusijos atletų dalyvavimas 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Prasidėjus karui Ukrainoje veikęs griežčiau, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pavasarį pakeitė kryptį ir išplatino rekomendacijas leisti Ukrainą užpuolusios šalies atletams dalyvauti tarptautinėse varžybose neutraliu statusu.

Kai kurių sporto šakų varžybose jau pasirodė rusų ir baltarusių, taip keliant Ukrainos ir ją palaikančių šalių sportininkų nusivylimą ir kritiką.

IOC kol kas tyliai stebi situaciją ir rodo mažai viešumo.

Likus mažiau nei metams iki olimpinių žaidynių vokiečio Thomaso Bacho vadovaujama organizacija nėra paskelbusi savo sprendimo dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo Paryžiuje kitų metų vasarą.

„Scanpix“ nuotr./IOC prezidentas Thomas Bachas
„Scanpix“ nuotr./IOC prezidentas Thomas Bachas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas prieš mėnesį viešai pažadėjo, kad Paryžiuje žaidynėse nebus Rusijos vėliavos, bet jis priminė, kad sprendimą dėl sportininkų priims IOC.

Šią savaitę sportininkų forume, kurį ir rengė IOC, o atletų atstovus sveikino pats Th.Bachas – jau viskas tapo aišku: Paryžiaus žaidynėse bus šalių-agresorių atstovų kai kuriose sporto šakose.

„Rusai, baltarusiai negalės atstovauti savo šalims, bet jie galės dalyvauti kaip neutralūs atstovai. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) davė rekomendacijas, bet kiekvienos sporto šakos tarptautinė federacija priima sprendimą atskirai, – 15min sakė irklavimo olimpinis vicečempionas, Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas, o taip pat ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Sportininkų komisijos pirmininkas Mindaugas Griškonis. – Yra sporto šakos, kurios nepriima atletų dalyvauti net po neutraliomis vėliavomis. Kitos sporto šakos sutinka (įsileisti rusus, baltarusius) ir nekreipia į tai dėmesio.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Griškonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Griškonis

Anot M.Griškonio, yra ir tokių sporto šakų, kurios tik dalinai apribos Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą Paryžiuje 2024 metais.

„Pavyzdžiui, irklavimas leido (dalyvauti) tik vienvietėms ir dvivietėms valtims, taip sumažino rungčių skaičių. Todėl yra labai skirtingai – nėra taip, kad visi rusai, baltarusiai dalyvaus olimpinėse žaidynėse ar nedalyvaus. Labai daug visokių išlygų ir kiekviena sporto šaka atskirai priėmė sprendimus dėl jų dalyvavimo“, – kalbėjo M.Griškonis.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos tautinio olimpinio komiteto pranešimas spaudai:
  • IOC Sportininkų komisijos 11 kartą organizuotame forume dalyvavo per 400 sportininkų iš viso pasaulio. Dvi dienas vykusiame renginyje dalyvavo TOK Sportininkų komisijos nariai iš 181 nacionalinių olimpinių komitetų, 54 tarptautinių sporto federacijų, Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), Tarptautinio paralimpinio komiteto (IPC), Paryžiaus olimpinių žaidynių organizacinio komiteto ir kitų organizacijų.
  • Sportininkus sveikino IOC prezidentas Thomas Bachas, kuris, besibaigiant forumui, su atletais įsitraukė į kelias valandas trukusią klausimų ir atsakymų sesiją. Kaip teigė M. Griškonis, be aktualiausio klausimo dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo olimpiadoje, forume buvo aptartos ir kitos temos, pristatytos Paryžiaus ir Milano-Kortinos 2026 metų žiemos olimpinės žaidynės, arenos, atidarymo ceremonijos.
  • „Kalbėjome apie saugų sportą, artėjančias olimpines žaidynes, pasiruošimą joms ir iniciatyvas, skirtas sportininkas. Kaip ir visose srityse, sporte taip pat kalbama apie skaitmenizaciją ir dirbtinį intelektą, naujų technologijų suteikiamas galimybes sportininkams.
  • Šiame forume dalyvavau pirmą kartą. Buvo ne tik labai įdomu, bet ir naudinga, teko nemažai bendrauti su kolegomis sportininkais iš kitų valstybių, apie tai, su kokiais iššūkiais jie susiduria, kaip sprendžia tam tikrus klausimus.
  • Man buvo įdomu, kaip veikia sportininkų komisijos kitose valstybėse, parsivežu idėjų, kaip burti sportininkų bendruomenę ir paskatinti įsitraukti į sprendimų priėmimą. Sportininkai dažnai lieka nuošalyje, kai priimami sprendimai, lemiantys jų ateitį. Taip neturėtų būti. Mano, kaip LTOK Sportininkų komisijos pirmininko, tikslas – paskatinti kolegas būti aktyviais, išsakyti savo nuomonę, reikalauti, kad jų balsas būtų išgirstas“, – sakė M. Griškonis.
  • Dvi dienas vykusiame forume sportininkams buvo pristatytos jiems ruošiamos rinkodaros ir komunikacijos galimybės artėjančių Paryžiaus olimpinių žaidynių metu. Taip pat sportininkų gerovės, saugumo ir įsitraukimo galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius