-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Martynas Džiaugys debiutuoti Europos čempionate rengiasi po 7 metų pertraukos nuo sporto

Martynas Džiaugys ir Žygimantas Gališanskis kartu dvivietę valtį irkluoja tik tris savaites, tačiau jau penktadienį Poznanėje jų laukia labai rimtas išbandymas – pirmasis karjeros startas Europos irklavimo čempionate. Nors M.Džiaugį stabdo nugaros trauma, tačiau dvivietininkų duetas tikisi, kad viskas bus gerai, ir žada kaip lygūs su lygiais kovoti su labiau patyrusiais ir tituluotais varžovais.
Žygimantas Gališanskis ir Martynas Džiaugys
Žygimantas Gališanskis ir Martynas Džiaugys / Pauliaus Cuberos nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Po septynerių metų pertraukos – tiesiai į Europos čempionatą

29-ąjį gimtadienį rudenį švęsiantis M.Džiaugys kartu su Mindaugu Griškoniu yra vyriausi Lietuvos irklavimo rinktinės nariai, tačiau jų patirtis skirtinga.

Saulius su Rolandu kartu irkluoja jau penkeri metai, jų komanda puikiai susidirbusi. Mūsų komanda visiškai nauja – kartu tik tris savaites.

M.Džiaugys dėl sveikatos problemų 2006 metais turėjo palikti sportą, tuomet paskutinį jo startas buvo Trakuose vykusiame studentų pasaulio čempionate, tačiau praėjusiais metais jis grįžo į sportą. 20-metis perspektyvus irkluotojas karjerą tuomet turėjo baigti dėl nepaaiškinamos ligos.

„Man visą laiką būdavo pakilusi temperatūra, buvo sutrikusi termoreguliacija. Išeiti buvo labai sunku, nes rezultatai jau buvo pradėję gerėti, viskas sekėsi gerai. Po starto 2006-aisiais kitą sezoną su temperatūra jau nieko negalėjau padaryti, medikai nieko negalėjo padėti, dariau visokius tyrimus, visą kūną ištyrė ir nieko nerado.

Po trejų metų tiesiog praėjo, bet jau buvau pradėjęs dirbti kitką, tad grįžti nebuvo lengva“, – apie tik prasidėjusios karjeros pabaigą kalbėjo M.Džiaugys.

Naujienas iš Europos irklavimo čempionato praneša Paulius Cubera – sekite mane „Facebook“ tinkle.

Vis dėlto, praėjusiais metais sportininkas pasiryžo sugrįžti ir vėl užsiimti mylimu sportu. 2014 metais M.Džiaugys tapo Lietuvos vienviečių čempionu (reikia pasakyti, kad varžybose nedalyvavo M.Griškonis), dalyvavo prestižinėje Henlėjaus regatoje Anglijoje.

„Esame geri draugai su Mindaugu Griškoniu, jis mane ir paskatino grįžti. Mindaugas pats irkluoja, nuolat žiūri varžybas, pas jį atvažiuodavau ir vis galvodavau, kad noriu, noriu. Visada sportuodavau dėl savęs, Mindaugas manęs klausdavau, kodėl tiek laiko atiduodamas sportui negaliu vėl irkluoti. Pasiryžau ir pradėjau. Pamačiau, kad yra šansas sugrįžti, įšokti vos ne į paskutinį traukinį“, – pasakojo M.Džiaugys.

Duete kartu su perspektyviu Žygimantu Gališanskiu

M.Džiaugio porininkui Ž.Gališanskiui tik 23-eji. Prienuose gimęs ir pas trenerį Vytautą Domarką pradėjęs irkluoti sportininkas iki praėjusių metų varžydavosi keturvietėje, tačiau 2014-aisiais padarė didelį kokybinį šuolį.

Praėjusių metų pasaulio jaunimo (U-23) čempionate Varezėje Ž.Gališanskis irkluodamas vienvietę iškovojo bronzos medalį. Čempionui jis pralaimėjo 3, vicečempionui – pusantros sekundės. Jau po kelių dienų Ž.Gališanskis iškovojo vicečempiono titulą Europos universitetų žaidynėse.

„Amžiaus skirtumas rezultatui netrukdo. Dabar svarbiausia, kad viskas būtų gerai su Martyno nugara“, – sako Ž.Gališanskis.

Nuo šių metų pradžios tiek M.Džiaugys, tiek Ž.Gališanskis treniravosi irkluoti keturvietę valtį. Vis dėlto, po Sauliaus Ritterio traumos ir operacijos aukštyn kojomis apvirto visas rinktinės planas.

Iš pradžių buvo planuota, kas S.Ritterį dvivietėje pakeis Aurimas Adomavičius. Pastarojo sportininko ir R.Maščinsko duetas pernai laimėjo pasaulio jaunimo (U-23) čempionato sidabrą. Vis dėlto, M.Džiaugio ir Ž.Gališanskio duetas kortas sumaišė dar kartą.

Buvo labai sunku išeiti, rezultatai jau buvo pradėję gerėti, viskas sekėsi gerai. Po starto 2006-aisiais kitą sezoną su temperatūra jau nieko negalėjau padaryti, medikai nieko negalėjo padėti, dariau visokius tyrimus, visą kūną ištyrė ir nieko nerado.

„Prieš svarbiausias varžybas vyksta atrankinės regatos, kur visi irkluoja ir vienvietę, ir dvivietę, ir keturvietę. Per šią regatą mes startuodami dvivietėje laimėjome prieš R.Maščinską su A.Adomavičiumi, todėl taip išėjo, kad startuojame dvivietėje“, – trumpą istoriją apie dueto pradžią papasakojo Ž.Gališanskis.

„Mes nesprendžiame dėl komandų sudėčių, treneriai daro šiuos sprendimus. Gal net labiau būtume norėję startuoti keturvietėje, juk nuo pavasario tam ir rengėmės“, – sakė M.Džiaugys.

Varžovų nebijo

Nepaisant amžiaus skirtumo, abiem sportininkams tai ne tik pirmasis Europos čempionatas, o apskritai pirmasis startas suaugusiųjų amžiaus grupės varžybose. M.Džiaugiui 2006 metais pasitraukus iš irklavimo, Europos čempionato iš viso nebuvo. Jis atkurtas tik 2007-aisiais.

LIF nuotr./Žygimantas Gališanskis
LIF nuotr./Žygimantas Gališanskis

Paklausti apie jaudulį, pirmą kartą dalyvaujant tokio rango varžybose, abu sportininkai net nemirktelėję pradėjo kalbėti, kad krūvių jie nebijo. Apie jaudulį – nė žodžio.

„Po treniruočių Graikijoje jau esame pripratę prie didelių krūvių – per dieną po kelis kartus reikėdavo irkluoti. Atrankinėje regatoje per dvi dienas distanciją įveikėme septynis kartus, o čia tik keli kartai per tris dienas. Jaudulio nėra, tik apmąstymai dėl nugaros“, – sakė M.Džiaugys.

Vis dėlto, irkluotojai startuos rungtyje, kurioje pastaraisiais metais tarp geriausių pasaulio įgulų buvo lietuviškas S.Ritterio ir R.Maščinsko ekipažas. Tad spaudimas, nori ar nenori – yra.

„Saulius su Rolandu kartu irkluoja jau penkeri metai, jų komanda puikiai susidirbusi. Mūsų komanda visiškai nauja – kartu tik tris savaites. Jų rezultatai irgi iškart nebuvo aukščiausi, o kilo po truputį. Žinome varžovus, yra naujų komandų, bet ir mes esame nauja komanda, niekas nežino, ką galime parodyti“, – šaltais nervais kalbėjo Ž.Gališanskis.

Nors vietos, kurią užims, sportininkai nežadėjo, tačiau patikino – darys viską, kad pasirodytų kaip įmanoma geriau.

„Mums labiausiai patinka irtis pavėjui, kai būna lengvas vėjelis. Jei nugara nepaves, oras bus mūsų, galime tikrai neblogai pasirodyti“, – užbaigė M.Džiaugys.

Europos irklavimo čempionate Lietuvos irkluotojai varžybas pradės penktadienį, gegužės 29-ąją dieną. Poznanėje varžysis 11 mūsų šalies irkluotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius