-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukimo vadovas kraipo galvą dėl rusų olimpiniame baseine: „Situacija baisi“

Lietuvos plaukimo asociacijos „LTU Aquatics“ vadovas Saulius Binevičius ir į bilietą į Paryžių jau iškovojęs Danas Rapšys kraipo galvą dėl Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) leidimo Rusijos ir Baltarusijos sportininkams varžytis olimpinėse žaidynėse.
R.Meilutytei įteiktas geriausios Europos plaukikės apdovanojimas
R.Meilutytei įteiktas geriausios Europos plaukikės apdovanojimas / D.Kibirkšties nuotr.

IOC prieš daugiau nei savaitę pranešė, kad brutalų karą Ukrainoje sukėlusi Rusija ir jos pagalbininkė Baltarusija galės siųsti savo sportininkus į olimpines žaidynes.

Šalių agresorių atletai varžysis kaip neutralūs sportininkai, be savo šalies vėliavos, spalvų ir himno. Rusai ir baltarusiai negalės dalyvauti komandinėse rungtyse ir privalės nebūti aktyvūs karo šalininkai.

Ne visos sporto federacijos pravėrė rusams ir baltarusiams kelią į tarptautines varžybas. Štai Europos plaukimo šeima agresorius yra palikusi ant kranto, tačiau pasaulinė federacija „World Aquatics“ žalią šviesą uždegė.

„Situacija baisi, – teigė „LTU Aquatics“ vadovas S.Binevičius. – Nenorėtume dalyvauti kartu su agresorių atstovais, bet situacija tokia, kokią ją turime. Džiaugiamės, kad Europos federacija neleidžia jiems dalyvauti, bet pasaulio vandens sporto šakų (federacija – aut. past.) nusprendė, kad jie dalyvauti galėtų. Kiek mes girdimi gandų, patys agresorių šalių atstovai nežinia, ar atvyks, ar dalyvaus. Kaip ir džiaugiamės.“

nuotr. Dariaus Kibirkščio/LPF/Saulius Binevičius
nuotr. Dariaus Kibirkščio/LPF/Saulius Binevičius

Jis užsiminė, kad bus kalbamasi su Lietuvos plaukikais dėl jų požiūrio į situaciją ir galimybės nedalyvauti Paryžiaus žaidynėse.

„Kas liečia sportininkus, esame individuali sporto šaka, kalbėsime su sportininkais ir jiems leisime pasirinkti. Aišku, kalbėsime su vyriausybe, kad, jei sportininkas nuspręstų nedalyvauti olimpinėse žaidynėse, kad būtų kompensaciniai mechanizmai tiek asociacijai dėl finansavimo, tiek ir patiems sportininkams stipendijų, rentų klausimais“, – patikino plaukimo asociacijos prezidentas.

Tiesa, S.Binevičiaus teigimu, kol kas nė vienas Lietuvos plaukimo rinktinės atstovas nėra išreiškęs noro atsisakyti kelialapio dėl šalių agresorių sportininkų dalyvavimo.

„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas

„Pats esu buvęs plaukikas, žinau kiek kraujo, kiek vandens ištaškome, kol pasiekiame tokius rezultatus. Naivu būtų administracijai pasakyti „dalyvauk“ arba „nedalyvauk“. Kiek mes girdime – sportininkai žada visi stipriausi dalyvauti. Tikimės, kad dalyvausime stipriausios sudėties ir neleisime šalių agresorių atstovams užimti aukštesnes vietas“, – teigė „LTU Aquatics“ vadovas.

Apie galimybę olimpiniame baseine vandens purslais taškytis su karą sukėlusių šalių atstovais kalbėjo ir Danas Rapšys.

ltuaquatics.com nuotr./Danas Rapšys
ltuaquatics.com nuotr./Danas Rapšys

„Man šiaip labai sunku suprasti išvis, kas vyksta su federacijomis – vieni įsileidžia, kiti neįsileidžia, dar kiti taiko sankcijas. Sunku suprasti, kas čia vyksta. Ką patys perskaitom, tą ir matom. Manau, kad net jei jiems ir leis dalyvauti, nemanau, kad bus ten jų bent vienas. Neseniai skaičiau, kad, jei jie ir dalyvautų, negautų jokio finansavimo. Nemanau, kad taip bus ir tiek. Sunku kažką pasakyti, kai visi skirtingai šneka, mąsto ir net nežinom, kaip ten bus viskas. Sunku kažką pasakyti“, – kalbėjo plaukikas.

Panevėžietis jau užsitikrinęs vietą 200 ir 400 metų laisvuoju stiliumi rungtyse.

Rūtos planai ir būsimas titulas

„LTU Aquatics“ prezidentas S.Binevičius atskleidė, kad su trenksmu į plaukimo elitą sugrįžusios Rūtos Meilutytės planuose artimiausias tikslas – pasaulio čempionatas Dohoje.

„Visi žinome, kad ji padarė pertrauką ir pailsėjo nuo plaukime nemažą laiką. Su tokiu trenksmu grįžo... Mokslininkai, sporto bendruomenė net nenumanė, kokį lygį ji pasieks. Rūtos pagrindinis tikslas yra pasaulio čempionatas šiuo metu, juo padėti mums, kad kuo daugiau jaunimo pritrauktume į olimpines žaidynes. Šiuo metu turime dar ne pilną optimistinį skaičių – norime turėti 8 sportininkus.

Galvojame, kad Rūta ir Danas bus kelrodės žvaigždės, kurios padės mūsų estafečių komandoms papulti į olimpines žaidynes. Rūta ir ilsisi, ir plaukia savo tonu, niekas jai netrukdo, sąlygos puikiausios. Pasitikime tuo, ką ji daro, nes matėme titulus“, – kalbėjo S.Binevičius.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Rūta, kaip ir D.Rapšys, jau yra iškovojusi bilietą į olimpines žaidynes 100 plaukimo krūtine rungtyje.

Kaunietei šie metai buvo tiesiog įspūdingi – ji pasaulio čempionate dukart tapo planetos čempione olimpinėje 100 ir neolimpinėje 50 metrų rungtyse. Pastarojoje lietuvė pagerino ir pasaulio rekordą.

D.Rapšys net nemirktelėjęs prognozavo R.Meilutytei geriausios 2023 metų sportininkės apdovanojimą.

„Metai kosmiški, rezultatai, sugrįžimas po 10 metų, pasaulio rekordai, pasaulio čempionato auksai. Nežinau, ko dar galima norėt. Viskas čia ir taip aišku“, – šypsojosi D.Rapšys.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Rūtos Meilutytės ir plaukikų komandos pasitikimas Vilniaus oro uoste
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Rūtos Meilutytės ir plaukikų komandos pasitikimas Vilniaus oro uoste

O štai geriausio metų sportininko apdovanojimą jis skirtų pasaulio čempionato bronzos medalininką, U-23 pirmenybių čempioną, į olimpines žaidynes kelialapį jau užsitikrinusį Mykolą Alekną.

„Manau, Alekna tikrai laimės, net nėra čia ką pridurti. Jam metai buvo labai sėkmingi, rezultatai aukšti, viskas sekėsi. Net ne manau, o žinau, kad laimės. Vyksiu palaikyti ir atiduoti pagarbą“, – prasitarė plaukikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius