Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordiniam plaukikų būriui – griežtas D.Rapšio žodis: „Jokių vaikų žaidimų čia nebus“

28-erių Danas Rapšys išvyksta į pasaulio plaukimo čempionatą su rekordiškai gausia Lietuvos rinktine, kurioje bent keli plaukikai – kone perpus jaunesni už panevėžietį. „Žiūrėsim, kiek jaunimas nusiteikęs dirbti“, – prieš kelionę į Katarą sakė vienas pajėgiausių šalies plaukikų.
Danas Rapšys
Danas Rapšys / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Atostogose buvau, pailsėjau truputį“ – užsiminus apie pastebimą įdegį juokavo tris savaites Tenerifėje vykusioje treniruočių stovykloje plušėjęs D.Rapšys.

Jam tai jau septintoji kelionė į pasaulio plaukimo čempionatą 50 m baseine, bet dar niekada iki šiol jis nevyko į kitą šalį su tokia gausia palyda.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Danas Rapšys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Danas Rapšys

Į Vilniaus oro uostą su Lietuvos atributika ir lagaminais rinkęsi plaukikai galėjo sudaryti įspūdį, kad į Dohą išvyksta ne plaukimo, o krepšinio rinktinė.

Su treneriais ir personalu plaukikai sudarė kone 20-ties žmonių grupę, iš kurių – net 13 sportininkų, šoksiančių į pirmą kartą Artimuosiuose Rytuose vyksiančio čempionato baseiną.

Net devyni iš trylikos gimę 2002 metais ir vėliau, o jauniausiems – Mantui Kaušpėdui, Smiltei Plytnykaitei, Sylviai Statkevičius ir Patricijai Geriksonaitei – vos po 16 metų.

Lietuvos plaukikų komanda Dohoje
Sportininkas/-ė Asmeninės rungtys Komandinės rungtys
Rūta Meilutytė (1997) 50 m, 100 m krūtine 4 x 100 m kompl. būdu
Kotryna Teterevkova (2002) 50 m, 100 m, 200 m krūtine 4 x 100 m kompl. būdu
Danas Rapšys (1995) 200 m, 400 m laisvu st. 4 x 200 m laisvu st.
Andrius Šidlauskas (1997) 100 m, 200 m krūtine 4 x 100 m kompl. būdu
Mantas Kaušpėdas (2007) 50 m nugara 4 x 100 m kompl. būdu*
Erikas Grigaitis (2002) 100 m, 200 m nugara 4 x 100 m kompl. būdu
Smiltė Plytnykaitė (2007) 50 m, 100 m laisvu st. 4 x 100 m kompl. būdu
Sylvia Statkevičius (2007) 200 m laisvu st. 4 x 100 m kompl. būdu*
Patricija Geriksonaitė (2007) 50 m nugara 4 x 100 m kompl. būdu
Danilas Pancerevas (2004) 200 m kompl. būdu 4 x 200 m laisvu st.
Tomas Navikonis (2003) 4 x 200 m laisvu st.
Tomas Lukminas (2004) 4 x 200 m laisvu st.
Rokas Jazdauskas (2005) 4 x 200 m laisvu st.*
*Atsarginis/-ė

„Pirmą kartą tokia didelė komanda, tad bus įdomu. Važiuojame pažiūrėti, dar nėra buvę, kad vasario mėnesį būtų pasaulio čempionatas. Bus įdomu pamatyti, ką čia galime išspausti sezono pradžioje“, – prieš kelionę į Dohą svarstė D.Rapšys.

Jis dar niekada į pasaulio čempionatą nėra vykęs žiemą.

Pastarąjį kartą tokiu metų laiku planetos pirmenybės buvo rengiamos 1998-aisiais, kai į Australiją plaukikai rinkosi sausį.

Nuo tada pasaulio čempionatai vykdavo liepą arba rugpjūtį, tik 2007 metais, ir vėl Australijoje, jis įvyko pavasarį.

Šį kartą čempionatas organizuojamas prabėgus vos mėnesiui nuo Naujųjų metų, o tai – neįprasta tiek mūsų šalies, tiek ir kitiems plaukikams.

„Nežinome, ar ta forma įgauta, ar ne. Kiek aš save pažįstu, tai metų pradžioje forma būna nebloga. Pamatysime, ką galėsime išspausti – gal bus gerai“, – vylėsi D.Rapšys.

Jis su Rūta Meilutyte ir Andriumi Šidlausku planetos pirmenybėms ruošėsi Ispanijos saloje. Panevėžietis džiaugėsi išvengęs nesklandumų.

„Buvome stovykloje Tenerifėje, viskas labai gerai ėjosi, be jokių nesąmonių. Tikėkimės, kad taip ir eis iki pat starto. Labiau prisižiūrime, mokomės iš praeitų metų klaidų. Pasistengsime, kad būtų geriau, – sakė D.Rapšys, pasidžiaugęs ir dėl sveikatos. – Viskas tikrai neblogai, imunitetą stipriname, kad būtų viskas normaliai. Reiks iki pat starto taip ir daryti. Matysime, jeigu viskas gerai, reiškia veikia tai, ką darome. Tuomet taip ir eisime iki olimpinių žaidynių.“

Stovykloje Tenerifėje viskas labai gerai ėjosi, be jokių nesąmonių.

Jam planetos čempionatai iki šiol buvo tarsi užkeikti. Nors D.Rapšys yra iškovojęs net 10 Europos čempionatų medalių ir penkis kartus lipęs ant apdovanojimų pakylos per pasaulio pirmenybes trumpuose (25 m) baseinuose, svarbiausiose varžybose (neskaitant olimpinių žaidynių) jam sužibėti vis nepavyksta.

2019 metais jis buvo arčiausiai triumfo, kai finišavo pirmas Pietų Korėjoje, bet buvo diskvalifikuotas už krustelėjimą prieš startą.

Praėjusiais metais Japonijoje D.Rapšio planus ir rezultatus sujaukė prieš pat varžybas užklupusi liga.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Danas Rapšys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Danas Rapšys

Gal šios nesėkmės duoda papildomą motyvacinį impulsą gerai pasirodyti Dohoje?

„Geriau, kad nėra taip, jog čia pats rimčiausias iš rimčiausių čempionatų. Kai yra atslūgę viskas, tai taip ir važiuojam kažko labai nespausdami psichologiškai, kad čia bus kažkas vau. Gal to ir reikia – ne per daug apsikrauti. Nėra daug ką įrodinėti, bet pasaulio čempionatas yra pasaulio čempionatas“, – sakė D.Rapšys.

D.Rapšio pasirodymai pasaulio čempionatuose

  • 2013 m.: 14 vieta 200 m nugara, 25 vieta 100 m nugara;
  • 2015 m.: 19 vieta 200 m nugara, 28 vieta 100 m nugara;
  • 2017 m.: 8 vieta 200 m nugara, 10 vieta 200 m laisvu stiliumi;
  • 2019 m.: 4 vieta 400 m laisvu stiliumi, 8 vieta 200 m laisvu stiliumi, 15 vieta 200 m nugara;
  • 2022 m.: 14 vieta 200 m laisvu stiliumi, 18 vieta 400 m laisvu stiliumi;
  • 2023 m.: 10 vieta 200 m laisvu stiliumi, 32 vieta 100 m laisvu stiliumi.

Jis paaiškino, kad rungtyse, kuriose dalyvaus, trūks kai kurių lyderių, bet pirmenybės vis tiek turėtų būti labai aukšto lygio.

„200 m rungtyje nebus pirmo ir trečio plaukikų, bet tai nereiškia, kad kiti nespaus labiau negu gali. 400 m nėra tik pirmo, daugiau visi kiti yra. Galvojome, kad bus silpnesnis čempionatas, bet nusimato labai stiprus. Visi ruošėsi, mačiau, kad iš stovyklų grįžta. Pažiūrėsime, ką mes galime padaryti“, – teigė D.Rapšys.

Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Saulius Binevičius 15min teigė, kad Katare ne mažiau svarbūs už individualius pasirodymus bus ir rezultatai komandinėse rungtyse, mat lietuviai sieks olimpinių kelialapių estafetėse.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Plaukimo rinktinė išvyksta į pasaulio čempionatą Dohoje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Plaukimo rinktinė išvyksta į pasaulio čempionatą Dohoje

Vis dėlto D.Rapšys neskuba kalbėti apie pagalbą jaunesniems kolegoms, norintiems važiuoti į olimpinį Paryžių. Jis teigia, kad pirmiausia jie turi įrodyti, ko yra verti.

„Žiūrėsim, kiek jaunimas nusiteikęs dirbti. Aš jiems padėsiu, jeigu jie norės, bet pirma jie turės dar įrodyti, kad jie tikrai nori plaukti, – teigė D.Rapšys. – Jie prasilėks asmeninėse rungtyse ir matysime – jeigu jie pajėgūs plaukti, aš jiems tikrai padėsiu. Manau, kad įmanoma.“

Pats jau dvejose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs plaukikas turėjo ir griežtą žodį su juo kartu į Dohą skrendantiems jaunesniems sportininkams.

Aš jiems padėsiu, jeigu jie norės, bet pirma jie turės dar įrodyti, kad jie tikrai nori plaukti.

„Jeigu jau jie nori pakliūti į olimpiadą, tai jokių vaikų žaidimų čia nebus. Jau reikės stipriai dirbti. Jiems tai pirmas pasaulio čempionatas, bus atsakomybė, kitokie pojūčiai. Aš suprasiu, kad ir kaip bus, bet visi norime, kad būtų geriau. Pamatysime. Visi šypsosi, laimingi, gerai nusiteikę, tad kol kas labai gerai“, – sakė D.Rapšys.

Pasaulio plaukimo čempionatas vyks vasario 11-18 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius