-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 07 /10:52

Neįtikėtina diena: irkluotojai Universiadoje iškovojo keturis aukso ir vieną sidabro medalį

Pietų Korėjoje vykstančioje vasaros Universiadoje antradienį vykusios irklavimo varžybos buvo neįtikėtinai sėkmingos Lietuvai. Aukso medalius iškovojo ir čempionų titulus apgynė abi Lietuvos porinės dvivietės valtys bei vienvietininkai Žygimantas Gališanskis ir Lina Šaltytė. Vienvietininkė lengvasvorė Sonata Petrikaitė laimėjo sidabrą.
Irkluotojai - Universiados čempionai ir medalininkai
Irkluotojai - Universiados čempionai ir medalininkai

Moterų dviviečių porinio irklo (M2x) valčių finale prieš dvejus metus iškovotą čempionių titulą apgynė Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė. Per 6 min. 44,92 sek. ir artimiausias varžoves iš Ukrainos aplenkė beveik 6 sek. – 6:50.45.

Intriga finale laikėsi tik pirmuosius 500 metrų, kai į priekį pabėgo Lietuvos ir Ukrainos įgula. Po pirmo distancijos ketvirčio ukrainietis pirmavo 0,16 sek., tačiau ties 1000 metrų riba lietuvės jau buvo priekyje kone sekunde – 0,88 sek.

Pasiekus 1500 metrų žymę Lietuvos irkluotojų pranašumas jau nebekėlė abejonių, jis buvo išaugęs iki 4,01 sek. Užtikrintai finišavusios merginos laimėjo antrąjį karjeroje auksą Universiadoje.

Gegužės mėnesį Lietuvos įgula Europos čempionate Lenkijoje iškovojo sidabro medalius, į priekį praleisdamos Lenkijos įgulą. 

Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė
Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė

Po merginų į startą stojo Rolando Maščinsko ir Sauliaus Ritterio analogiška vyrų dvivietė (M2x). Stipriausia Lietuvos irklavimo pora pasekė merginų pavyzdžiu ir taip pat apgynė prieš dvejus metus iškovotą čempionų titulą.

S.Ritteris ir R.Maščinskas į priekį išsiveržė kone nuo pirmojo metro ir pirmavo visuose tarpiniuose finišuose.

Per 6:03.76 min. distanciją įveikę lietuviai sidabro medalininkus lenkus paliko toli už savęs. Jų laikas – 6:11.37.

S.Ritteriui tai buvo pirmosios tokio lygo varžybos po traumos ir operacijos, kuri gegužę jam sutrukdė startuoti Europos čempionate Poznanėje.

Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritter
Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritter

18-metė žaidynių debiutantė Sonata Petrikaitė lengvo svorio merginų vienviečių varžybose iškovojo sidabro medalį. Auksas – ant kinės Miao Wang kaklo.

Nuo pat starto į priekį rungtyje pabėgo M.Wang, kuri po 1000 metrų prieš S.Petrikaitę pirmavo 2,65 sek., o po 1500 metrų – jau 4,77 sek.

Vis dėlto, paskutiniuose 1500 metrų S.Petrikaitė dar parodė, kad yra ne iš kelmo spirta. Lietuvė galingai spurtavo ir prieš finišą privertė kinę pasistengti, tačiau varžovė pabėgusi buvo per toli. Galutinėje įskaitoje lietuvę nuo čempionės skyrė vos 1,56 sek.

Sonata Petrikaitė
Sonata Petrikaitė

Kitas Universiados debiutantas Žygimantas Gališanskis vienviečių vyrų varžybose įspūdingu stiliumi laimėjo aukso medalį. Prieš dvejus metus čia auksą buvo laimėjęs Mindaugas Griškonis.

Galingai startavęs lietuvis po 500 metrų buvo priekyje ir varžovus lenkė 0,84 sek., tačiau netrukus kiek išsikvėpė ir į priekį praleido italą Simone'ą Martini. Ties 1500 metrų riba Ž.Gališanskis jau buvo tik trečias, nuo lyderio jį skyrė 2,98 sek.

Vis dėlto, lietuvis nepasidavė ir paskutiniuose 500 metrų surengė neįtikėtiną spurtą. Ž.Gališanskis labai greitai aplenkė antroje vietoje besiyrusį olandą ir pradėjo spausti S.Martini. Prieš pat finišo liniją lyderis buvo aplenktas ir Ž.Gališanskis galėjo triumfuoti.

Žygimantas Gališanskis
Žygimantas Gališanskis

Ketvirtąjį aukso medalį Lietuvai iškovojo vienvietininkė Lina Šaltytė. Europos čempionate nustebinusi ir ketvirtąją vietą užėmusi irkluotoja iškovojo pirmąjį karjeros medalį tokio rango varžybose ir jis – auksinis.

Distancijoje įveikus 500 metrų lietuvė buvo antra, o 0,75 sek. pirmavo ukrainietė Natalija Dovgodka, tačiau netrukus L.Šaltytė išsiveržė į priekį.

Ties 1000 metrų riba L.Šaltytės pranašumas buvo 1,32 sek., o ties 1500 metrų riba lietuvė jau pirmavo užtikrintai – 3,44 sek. Lietuvė finišavo per 7:25.76 min.

Lina Šaltytė
Lina Šaltytė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius