Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 09 20 /16:20

Bomba: naujojo Lietuvos ledo ritulio klubo „Baltica“ ambicijos siekia ir KHL lygą

Lietuvos sportą sudrebino bombos sprogimas – antradienį Vilniuje oficialiai pristatytas pirmasis profesionalus Lietuvoje ledo ritulio klubas „Baltica“. Ambicingus planus užsibrėžusi „Baltica“ jau po metų žada garsinti Lietuvos vardą antroje pagal pajėgumą pasaulyje Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL).
„Baltica“ klubo pristatymas
„Baltica“ klubo pristatymas (iš kairės): prezidentas B.Vanagas, komandos vadovas P.Popovas ir žaidėjas E.Rybakovas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Bomba Ledo ritulys

„Tai tik pradžia to, ką mes norime padaryti su ledo rituliu Lietuvoje, kuris yra nepelnytai pamirštas. Turime iššūkį atimti dalį žiūrovų iš krepšinio ir parodyti jiems, kas yra ledo ritulys. Parodyti, kad Lietuvoje yra ne tik viena sporto šaka“, – ryžtingai kalbėjo naujojo ledo ritulio klubo „Baltica“ prezidentas Benediktas Vanagas.

15min.lt dar praėjusią savaitę rašė apie paslaptingą komandą, plušančią Vilniaus „Pramogų arenoje“ ir žadančią sudrebinti Lietuvos ledo ritulį. Antradienį paslapties skraistė buvo pakelta – Vilniuje įvyko oficialus „Balticos“ pristatymas.

„Pirmą sezoną žaisime MHL – jaunimo ledo ritulio lygoje. Kaupsime patirtį, nes mūsų ambicijos yra jau kitąmet, o vėliausiai – po dvejų metų, startuoti Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL), stipriausioje Europoje“, – atviravo B.Vanagas.

Solidus biudžetas

Pasak klubo vadovų, idėja įkurti klubą kilo prieš pusantrų metų, tačiau užsitikrinti finansavimą pavyko tik maždaug prieš mėnesį. Dėl to nukentėjo ir komandos pasiruošimas sezonui.

„Ledo ritulys yra labai brangi sporto šaka. Šiemet klubo biudžetas bus apie 600–800 tūkst. eurų. Norint pereiti į aukščiausiąją lygą, žaisti KHL – minimalus biudžetas turi siekti 8 mln. JAV dolerių. Investuotojai yra tarptautiniai, dalis ir iš Rusijos. Tikimės ateityje turėti daugiau rėmėjų iš Lietuvos“, – dėstė „Balticos“ prezidentas.

Dauguma žaidėjų – lietuviai

Komandoje šiuo metu treniruojasi 25 ledo ritulininkai. Dauguma jų (9) – lietuviai. Dar yra 6 slovakai, 6 rusai ir po vieną lenką bei daną. Visi žaidėjai atitinka MHL lygos amžiaus cenzą, nes joje gali rungtyniauti tik 16–21 metų amžiaus ledo ritulininkai.

„Komanda vis dar yra kūrimo procese. Dar keičiasi ir sudėtis, skautai ieško naujų žaidėjų. Vėlai susirinkome, todėl turėjome labai mažai laiko pasirengimui. Sužaidėme mažai draugiškų rungtynių, o komanda jaučia padidinto fizinio krūvio pasekmes. Tačiau pažadu, jog kiekviename mače kovosime nuo pirmos iki paskutinės sekundės. Visi komandos žaidėjai dega širdimis ir akimis“, – žadėjo klubo vyriausiasis treneris Dmitrijus Medvedevas, buvęs ilgametis Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinės strategas.

„Bandysime laimėti kiekvienas rungtynes. Susirinko labai draugiškas kolektyvas, vieni kitiems padedame ir mokomės“, – pridūrė ryškiausia „Balticos“ klubo žvaigždė puolėjas Edgaras Rybakovas, kuris yra antrasis lietuvis po Dainiaus Zubraus, žaidęs stipriausioje pasaulio jaunimo lygoje OHL.

Pirmosios rungtynės – jau ketvirtadienį

Pirmosios oficialios rungtynės „Balticos“ klubo laukia jau šį ketvirtadienį. Vilniaus „Pramogų arenoje“ jis kausis su „Zelenograd“ (Rusija) ledo ritulininkais.

Ši komanda galbūt bus tas laiptelis, kuris kilstelės Lietuvos ledo ritulio lygį, – sakė B.Vanagas.

MHL lygos B pogrupyje kovosianti „Baltica“ šį sezoną sužais mažiausiai 36 rungtynes – po tris namuose ir išvykoje su kiekviena iš šešių varžovių.

„Ambicijos yra didelės – nugalėti. Tačiau tai sportas. Pirmas būni tik tada, kai būni pirmas. Komandai reikės laiko susižaisti. Be to, yra traumų rizika. Kad ir dabar, E.Rybakovas dėl kelio traumos dar negalės žaisti porą savaičių“, – teigė B.Vanagas.

Žada pakelti Lietuvos ledo ritulio lygį

Prieš porą metų apie planus atstovauti Lietuvai KHL lygoje kalbėjo ir Vilniaus „Vėtra“, tačiau ambicingas projektas tuomet užgeso. „Manau, pagrindinis skirtumas tarp „Vėtros“ ir mūsų yra tas, kad jie kalbėjo, o mes darome“, – pažymėjo „Balticos“ prezidentas.

„Tikiu, kad ši komanda Lietuvos ledo ritulio istorijoje tikrai bus sėkmingiausias projektas ir galbūt tas laiptelis, kuris kilstelės šalies ledo ritulio lygį. Matome, jog šis sportas Lietuvoje yra mylimas. Čia vyko kelios rungtynės ir arenos būdavo sausakimšos. Iš tiesų, ledo ritulys Lietuvoje šiuo metu nėra tokio lygio, kokį mes jį norime matyti“, – tęsė B.Vanagas.

„Visada sakiau, kad žaidėjai gali užaugti tik tada, kai treniruojasi profesionalioje komandoje. Dabar tokia komanda atsirado ir aš esu labai laimingas. Tik galvodami apie pagrindinę savo profesiją – ledo ritulį, žaidėjai galės pasiekti aukštumų“, – antrino D.Medvedevas.

„Sveikinu Lietuvą su pirmąja profesionalia ledo ritulio ekipa“, – pridūrė komandos vadovas Pavelas Popovas, kuris praeityje šias pareigas yra ėjęs ir Rusijos vyrų ledo ritulio rinktinėje.

Vilniaus „Balticos“ komandos sudėtis

Arnoldas Bosas (Lietuva), Miroslavas Božikas (Slovakija), Andrejus Burakovas (Lietuva), Aleksandras Ermačenkovas (Rusija), Pavolas Fančovičius (Slovakija), Aimas Fiščevas (Lietuva), Davidas Jaško (Slovakija), Vadimas Chvolesas (Rusija), Leonidas Kozlovas (Rusija), Artūras Kuzmičius (Lietuva), Vladislavas Kuzminas (Rusija), Robertas Mikesas (Slovakija), Magnusas Moesgaardas Lethas Nielsenas (Danija), Romanas Pantiučovas (Rusija), Ričardas Pinka (Slovakija), Borisas Rejžekas (Slovakija), Artūras Rybakovas (Lietuva), Edgaras Rybakovas (Lietuva), Justas Steponaitis (Lietuva), Dovydas Streckis (Lietuva), Nikiforas Ščerba (Lenkija), Maksimas Volkovas (Rusija) ir Andrėjus Židkovas (Lietuva).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius