-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos čempionato išvakarės: sunki aklimatizacija ir naujos čiuožimo viltys

Pirmą kartą istorijoje dėl Europos čempionato medalių geriausi žemyno čiuožėjai susikaus Čekijos mieste Ostravoje. Į vėsų ir sniegu pasidengusį Čekijos pakraštį atvyko ir būrys atstovų iš Lietuvos. Kai kurių laukia debiuto krikštas, kitų siekiai – gerinti ankstesnių čempionatų rezultatus. Žvaigždžių ant ledo Ostravoje Lietuva neturės, o didžiausias dėmesys atiteks Rusijos, Prancūzijos ir Ispanijos atletams.
Europos dailiojo čiuožimo čempionatas startuoja trečiadienį
Europos dailiojo čiuožimo čempionatas startuoja trečiadienį / AP Scanpix nuotr.

Europos dailiojo čiuožimo čempionate startuos net 166 čiuožėjai iš 33 Europos valstybių. Lietuvos garbę gins penki atstovai. Tiesa, du iš jų neturi Lietuvos pilietybės.

Amerikietė Taylor Tran ir Saulius Ambrulevičius trečią kartą startuos šokiuose ant ledo, rusas Nikita Jermolajevas ir Goda Butkutė grumsis porinio čiuožimo varžybose, o asmeninėse varžybose debiutuos Elžbieta Kropa.

Jau kelerius metus Lietuvos čiuožėjai Europos čempionatuose atsiduria arčiau autsaiderių nei prizininkų. Kad ir kaip norėtųsi, lietuviai niekaip neįsiveržia į geriausiųjų dešimtuką.

Arčiausiai šio tikslo – G.Butkutė ir N.Jermolajevas. Praėjusiais metais ši pora debiutavo Senojo žemyno pirmenybėse ir užėmė 11-ą vietą. Pagal reitingą pasaulyje Lietuvos pora užima 26 vietą tarp 95 reitinguotų duetų.

Šįkart porų varžybose dalyvaus 18 duetų, todėl prasimušti į dešimtuką lietuviams bus dar sunkiau. Bet būtent toks ir yra jų tikslas. Pagal geriausią asmeninį rezultatą tarp visų čempionato dalyvių, lietuviai yra vienuolikti.

Prieš pat Europos dailiojo čiuožimo čempionato startą G.Butkutė ir N.Jermolajevas iškovojo bronzos medalius tarptautinėse varžybose Lenkijoje.

Ostravos arena – šilta ir jauki

Penktoji atstovė – Europos čempionato debiutantė. 17-metė E.Kropa pakeitė pastaruosius kelerius metus Lietuvoje dominavusią Aleksandrą Golovkiną.

„Sąlygos čia tikrai geros, ledo arena labai jauki, geras ledas, labai patogu šokinėti šuolius, šilta. Šiandien jau buvo pirma treniruotė, jaučiausi ant ledo labai patogiai, viskas ėjosi gerai, susišokau visus svarbius šuolius, kurie yra trumpoje programoje“, – pirmaisiais įspūdžiais iš Ostravos dalijosi E.Kropa.

Mergina neslėpė džiaugsmo, kad šiais metais jai pavyko iškovoti teisę atstovauti Lietuvai Europos čempionate.

„Nuotaika gera, žinoma, yra ir jaudulys, šiek tiek didesnis nei prieš įprastas varžybas, bet man pavyksta save nuraminti. Pagrindinis tikslas, kurį keliu sau pačiai, tai sučiuožti gerai trumpą programą, padaryti savo maksimumą, sušokti gerai šuolius, padaryti visus suktukus ir palikti gera įspūdį tiek teisėjams, tiek žiūrovams“, – 15min.lt sakė Lietuvos čempionė.

Dar nespėjo aklimatizuotis

T.Tran ir S.Ambrulevičius į Čekiją atskrido iš Detroite. Miesto, kuriame gyvena ir treniruojasi pastaruosius dvejus metus. Praėjusiais metais šiai porai Europos čempionatas buvo ypač nesėkmingas. Lietuvos duetas užėmė 26 vietą tarp 28 dalyvių porų. Vis dėlto, naują sezoną amerikietė ir lietuvis pradėjo gerindami savo karjeros rekordus. Todėl ir į Ostravą čiuožėjai atvyko kur kas labiau pasitikėdami savo jėgomis.

„Šiandien turėjome pirmąsias dvi treniruotes ir kol kas tikrai nesijaučiame gerai. Dar nespėjome aklimatizuotis, bet laiko dar turime ir spėsime atsigauti. Pastarąjį mėnesį visą savo dėmesį sutelkėme į treniruotes, pakeitėme keletą trumposios programos elementų ir žengėme nemažą žingsnį pirmyn. Mūsų manymu, programas tikrai pavyko patobulinti nuo to laiko, kai dalyvavome paskutinėse varžybose. Kadangi pirmoji šio sezono pusė mums buvo sėkminga, norime pademonstruoti progresą. O tikslas išlieka toks pats – norime patekti į finalą ir atlikti laisvąjį šokį“, – 15min.lt pasakojo S.Ambrulevičius.

Čempionato favoritai

Jau penktojo Europos čempiono titulo iš eilės Ostravoje sieks Ispanijos žvaigždė Javieras Fernandezas. Sunku patikėti, bet šis čiuožėjas daugelį metų nesutinka konkurencijos mūsų žemyne. Ispanui turėtų ypač nesisekti, kad titulas šiemet išsprūstų iš rankų.

Iššūkį J.Fernandezui sieks mesti naujasis Rusijos čempionas Michailas Kolyada, kitas Rusijos atstovas Maksimas Kovtunas, vicečempiono titulą ginsiantis Aleksėjus Byčenko ar čekas Michalas Brezina.

Moterų varžybose akivaizdi lyderė – rusė Jevgenija Medvedeva. Ekspertų manymu, trečius metus iš eilės visą moterų podiumą okupuos Rusijos čiuožėjos. Tiesa, viena intriga į varžybas grįžta. Po dopingo diskvalifikacijos pasirodys daugkartinė pasaulio ir Europos čempionė italė Carolina Kostner.

VIDEO: J.Medvedevos pasirodymas

Aukso rusai tikisi ir porų varžybose. Didžiausia kova dėl titulo užvirs tarp Jevgenijos Tarasovos ir Vladimiro Morozovo bei Alionos Savčenko ir Bruno Massoto duetų.

Na, o šokiuose ant ledo abejonių mažai kam kyla. Čempionų titulą gins visą pasaulį pakerėjusi Prancūzijos pora – Gabriella Papadakis ir Guillaume‘as Cizeronas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius