Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš olimpines žaidynes Sočis virsta ypatingo režimo kurortu

Rusijos Sočio kurortas prieš vasario 6 dieną jame prasidėsiančias žiemos olimpines žaidynes virsta tvirtove. Į miestą jau uždrausta įvažiuoti automobiliais iš kitų regionų, apribotas transporto judėjimas, visi atvykėliai privalo registruotis, o policija, gavusi iš anksto sudarytus „juoduosius sąrašus“, kviečiasi į pokalbius vietinius aktyvistus, kad tik šie nesumanytų per olimpiadą protestuoti ar ko nors reikalauti.
Sočis 2014, saugumas
Sočio kurortas virto tvirtove / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos interneto portalas lenta.ru pasidomėjo, kaip neregėtos saugumo priemonės paveikė miestiečių gyvenimą.

Pagal Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsaką Sočyje papildomos saugumo priemonės įvestos jau nuo 2014 m. sausio 7 d. Miestas suskirstytas į uždraustąją ir kontroliuojamas zonas.

Sočis 2014, saugumas
Sočio saugumu rūpinasi ir 400 kazokų.

Į miestą uždrausta įvažiuoti automobiliams, kurie registruoti ne Sočyje (o pačiame mieste specialiomis „olimpinėmis“ juostomis gali važiuoti tik tie automobiliai, kurių vairuotojai turi specialias akreditacijas); olimpinių žaidynių metu mieste uždrausta rengti susirinkimus, mitingus, demonstracijas, eitynes ir piketus, nesusijusius su žaidynėmis. Tiesa, šis draudimas buvo sušvelnintas: V.Putinas leido Sočio Hosto rajone rengti akcijas, kurios būtų suderintos su Vidaus reikalų ministerija ir vietinėmis saugumo tarnybomis.

Aktyvistai, žurnalistai, ekstremistai

Pasak lenta.ru, vietinei valdžiai šių saugumo priemonių nepakako. Dar 2013 m. pabaigoje pranešta apie „juoduosius sąrašus“, į juos įtraukti vietiniai aktyvistai, kuriems dabar policija skiria ypatingą dėmesį.

„Nuo lapkričio pradžios policininkai ėmė lankyti ne tik Sočio, bet ir Krasnodaro srities aktyvistus“, – lenta.ru sakė advokatas Aleksandras Popkovas, ginantis vietinį ekologą Jevgenijų Vitiško.

Pasak A.Popkovo, „tikrinami“ įvairūs visuomenės veikėjai – ekologai, komunistai, opozicinės liberalios partijos „Jabloko“ nariai, blogeriai nacionalistai ir net žurnalistai.

Dar 2013 m. pabaigoje pranešta apie „juoduosius sąrašus“, į juos įtraukti vietiniai aktyvistai, kuriems dabar policija skiria ypatingą dėmesį.

„Kiekvieną kartą buvo keliami vis kiti reikalavimai: vieniems sakė, kad jie kiekvieną savaitę privalo registruotis policijoje, vienai merginai nurodė skambinti į policijos nuovadą nurodytų telefonu kartą per savaitę, kitiems patys žadėjo skambinti, – pasakojo advokatas. – Kažkas iš aktyvistų sugebėjo žvilgtelėti į „juodąjį sąrašą“ – ten buvo kas tik nori: narkomanai, lygtinai nuteisti žmonės, žurnalistai.

Pasak advokato, viena aktyvistė buvo priversta parašyti pareiškimą, kad olimpiados metu ji „veiks tik griežtai laikydamasi įstatymų“.

Sočis 2014, saugumas
Pareigūnų Sočyje pilna visur, kur tik yra daug žmonių.

Patarimai kaukaziečiams

Be vietinių aktyvistų, ypatingo policijos dėmesio sulaukia ir Kaukazo respublikų piliečiai.

Sausio pradžioje buvęs Ingušijos respublikos prezidento atstovas spaudai, advokatas Kalojus Achilgovas savo „Facebook“ paskyroje parašė, kad jo gero pažįstamo iš Dagestano, dažnai atvykstančio į Sočį, duomenimis, Čečėnijos, Dagestano ir Ingušijos gyventojai olimpiados metu į Krasnodaro sritį galės patekti tik tuo atveju, jei turės specialius leidimus.

Anot jo, visi, kurie nori važiuoti į Krasnodaro sritį, privalo kreiptis į Saugumo tarybą, nurodyti vizito tikslą ir trukmę bei pateikti paso kopiją. Šie duomenys bus išsiųsti Krasnodaro srities saugumo tarnybai. „Tie, kurie bandys į Krasnodaro sritį patekti be leidimo, bus tiesiog neįleisti be jokių paaiškinimų“, – tikina K.Achilgovas.

Čečėnijos, Dagestano ir Ingušijos gyventojai olimpiados metu į Krasnodaro sritį galės patekti tik tuo atveju, jei turės specialius leidimus.

Tiesa, Ingušijos valdžia tokią informaciją neigia. Esą tik rekomenduojama olimpiados metu be rimto reikalo nevažiuoti į Sočį. „Prie sienos nėra jokių ypatingų tikrinimų, tiesiog dėl didelio keliautojų skaičiaus prognozuojame spūstis, todėl rekomenduojame šiuo metu nevažiuoti į Sočį ir išvengti nepatogumų“, – pareiškė Ingušijos administracijos atstovas Timūras Bokovas.

Čečėnijos ir Dagestano valdžios atstovai lenta.ru taip pat paneigė, kad respublikų gyventojams draudžiama vykti į Sočį be specialių leidimų.

Gyvenimas tarsi koncentracijos stovykloje

Sočio kurortą prieš olimpiadą jau saugo 40 tūkst. policininkų – 11 miesto gyventojų tenka vienas pareigūnas (Sočyje oficialiai yra 445 tūkst. gyventojų). Be to, miesto saugoti atvyko 400 kazokų.

Advokatas A.Popkovas pasakoja, kad per naujametes šventes patruliai miesto gatvėse buvo vos ne kas šimtas metrų ir nuolat tikrino praeivių dokumentus. Jo teigimu, nuo sausio 7 d. patrulių miesto gatvėse jau mažiau, jie dabar atidžiau stebi autobusų ir traukinių stotis, policijos nuovadas.

Tuo tarpu interneto portalo „Sočio blogas“ vyriausiasis redaktorius Aleksandras Valovas tikina, kad po sausio 7 d. patikrinimų dar padaugėjo.

„Miesto prekybos centruose, oro uostuose, geležinkelio stotyse, trasporto mazguose pilna metalo detektorių, užtvarų“, – sakė jis lenta.ru. Dėl nuolatinių tikrinimų susidaro didžiulės eilės. Gatvėse patruliai nuolat reikalauja parodyti pasą. Vienas gyventojas žurnalistui neseniai skundėsi, jog buvo tiesiog sulaikytas, nuvežtas į nuovadą ir priverstas duoti pirštų antspaudus.

Sočio gyventojai bei svečiai nepatenkinti totaline kontrole. „Nelabai gerai jaučiamės, juolab kad Sočis – kurortas, į kurį žmonės atvažiuoja ilsėtis, – sakė A.Valovas. – Jausmas, lyg gyventume griežto režimo koncentracijos stovykloje. Neįmanoma tiesiog pasivaikščioti po miestą – būtinai kas nors sustabdys, patikrins, paprašys eiti į nuovadą.“

Policininkai tikrina ne tik dokumentus, bet ir registraciją. Nuo sausio 7 d. bet kuris Rusijos pilietis, neregistruotas Sočyje, privalo užsiregistruoti ir nurodyti, kur gyvena Sočyje, jeigu atvyko ilgiau nei trims dienoms. Išimtis padaryta tik tiems svečiams, kurie apsistoja viešbučiuose.

„Policininkai kabinėjasi prie žmonių, stengiasi surasti tuos, kurie atvyko ilgiau nei trims dienoms, bet neužsiregistravo. Man skabino darbininkas Romanas Kuznecovas, jį sausio 10 d. sulaikė dėl registracijos taisyklių pažeidimo, laimei, jam pavyko įrodyti, kad neturi blogų ketinimų“, – sakė advokatas A.Popkovas.

Jausmas, lyg gyventume griežto režimo koncentracijos stovykloje. Neįmanoma tiesiog pasivaikščioti po miestą – būtinai kas nors sustabdys, patikrins, paprašys eiti į nuovadą.

Griežta transporto kontrolė

Saugumo sumetimais olimpinių žaidynių metu Rusijoje visų lėktuvų keleiviams, nesvarbu, kur jie skrenda, uždrausta rankiniame bagaže turėti bet kokių skysčių.

Tačiau Sočio gyventojams dar labiau nepasisekė. Sausio mėnesį uždrausta elektriniais traukiniais vežti maisto produktus ir vaistus, bet oficialiai apie tai nebuvo pranešta. Pasak advokato A.Popkovo, prie įėjimų į traukinių stotis tuos keleivius, kurie važiuoja elektriniais traukiniais, tikrina atskirai.

„Gyvenu Adleryje, savaitgaliais anksčiau važinėdavau į Sočį apsipirkti automobiliu. Dabar mašiną tenka palikti saugojimo aikštelėje. Maniau važinėti elektriniu traukiniu, bet kur tau“, – skundžiasi vienas lenta.ru skaitytojas.

Sočis 2014, saugumas
Ypač atidžiai tikrinami traukinių keleiviai.

„Žmonės interneto forumuose piktinosi tokia tvarka. Viena moteris prieš važiuodama namo užsuko į parduotuvę, prisipirko maisto produktų, o ją prieš įlipant į elektrinį traukinį privertė viską išmesti“ – tikino advokatas.

Dėl artėjančių olimpinių žaidynių daug rūpesčių turi ir vietos verslininkai. Kavinės savininkas Vladimiras Pirogovas dar 2013 m. gruodį skundėsi, kad atvežti produktus į parduotuves bei restoranus leidžiama tik naktį. Dar praėjusių metų rudenį Sočio valdžia vietos verslininkams išsiuntinėjo nurodymus, kad jie privalo iš anksto visam olimpinių žaidynių laikotarpiui savo parduotuves bei maitinimo įstaigas aprūpinti produktais. Tiems, kurie nesilaikys tvarkos, pagrasinta 50 tūkst. rublių (apie 5 tūkst. litų) bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius