-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elito klube prezidentė bus sava

Po inauguracijos į valstybių vadovų būrį įsiliesiančios išrinktosios prezidentės Dalios Grybauskaitės pranašumai – ne tik tvirta nuomonė, puikus užsienio kalbų mokėjimas, komunikabilumas, bet ir nepriekaištingas stiliaus jausmas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Liepos 12-ąją D.Grybauskaitė stos prie valstybės vairo. Užsienio kraštų lyderiai jau užvertė išrinktąją prezidentę sveikinimais. Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pasidžiaugė Lietuvos žmonių jai išreikštu pasitikėjimu ir su dideliu malonumu pakvietė apsilankyti Paryžiuje.

Graži ir charizmatiška

Su D.Grybauskaite neblogai pažįstama Europos Parlamento narė Ona Juknevičienė įsitikinusi, kad būsimoji Lietuvos prezidentė užsienyje gėdos mūsų šaliai tikrai nepadarys. Anot europarlamentarės, D.Grybauskaitė yra graži, žavi ir charizmatiška moteris. „Ji tiesiog švyti, o tai labai svarbu atstovaujant valstybei aukščiausiu lygiu“, – mano O.Juknevičienė.

Europarlamentarė pasakojo, kad Briuselyje dirbantiems politikams didelį įspūdį darė visuomet tvirta D.Grybauskaitės nuomonė ir sugebėjimas ją apginti. „Tvirtas D.Grybauskaitės būdas Lietuvai bus labai naudingas. Mūsų minčių gali imti paisyti didžiosios Europos Sąjungos (ES) valstybės“, – LŽ sakė ji.

O.Juknevičienė išrinktąją prezidentę taip pat gyrė už humoro jausmą, žmogišką šilumą ir geranoriškumą. „Šios savybės suteikia dar gražesnių atspalvių pozityviam būsimosios prezidentės įvaizdžiui“, – įsitikinusi O.Juknevičienė.

Regi greta A.Merkel

Vienas artimiausių D.Grybauskaitės bendražygių, jos rinkimų štabo vadovas Vitas Vasiliauskas būsimajai prezidentei taip pat žarstė vien pagyras. Anot devynerius metus išrinktąją šalies vadovę pažįstančio advokato, ji – tikra vadovė: labai pareiginga, reikli, atsakinga, pasitikinti savo komanda, komunikabili, diplomatiška. „Mano santykiai su D.Grybauskaite visuomet buvo dalykiniai ir man neteko pastebėti ypatingų jos neigiamų savybių. Žinoma, bet kuris žmogus turi visokių niuansų, bet mane erzinančių jos būdo bruožų negalėčiau išskirti“, – aiškino V.Vasiliauskas.

O.Juknevičienė pasakojo, kad Briuselyje D.Grybauskaitė kartais buvo kritikuojama dėl užsispyrimo, per griežto savo pozicijų laikymosi ir kitų nuomonės nepaisymo. Tačiau pastaruoju metu, anot europarlamentarės, šie aštrūs išrinktosios prezidentės charakterio kampai nusigludino ir ji tapo diplomatiškesnė. O.Juknevičienė piešia šviesią D.Grybauskaitės ir Lietuvos ateitį. „Manau, kad išrinktoji prezidentė stovės greta N.Sarkozy, Didžiosios Britanijos premjero Gordono Browno ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel“, – įsitikinusi ji.

 Užsitikrins pripažinimą

Politologas Tomas Janeliūnas mano, kad D.Grybauskaitės galimybės puikiai pasirodyti užsienio politikos arenoje labai didelės. Reikiamą patirties kraitį ji susikrovė penkerius metus dirbdama eurokomisare ir nuolat bendraudama su aukščiausiais ES valstybių vadovais. D.Grybauskaitė taip pat kelerius metus plušėjo Užsienio reikalų ministerijoje ir mūsų krašto ambasadoje Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Protokolas būsimajai prezidentei nėra naujiena, todėl manau, kad ji labai greitai įsilies į aukščiausius tarptautinės diplomatijos sluoksnius. Būdama pakankamai ambicinga, puikiai mokėdama kelias užsienio kalbas ir dėl to galinti tiesiogiai bendrauti su ES lyderiais D.Grybauskaitė pakankamai greitai užsitikrins gerbiamos ir puikiai vertinamos vadovės pripažinimą“, – įsitikinęs T.Janeliūnas.

Manau, kad išrinktoji prezidentė stovės greta N.Sarkozy, Didžiosios Britanijos premjero Gordono Browno ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel. Įsitikinusi O.Juknevičienė.

Politologo nuomone, pagrindiniai D.Grybauskaitės koziriai formuojant užsienio politikos kryptį galėtų būti argumentuota nuomonė, atvirumas ir konkretumas. Kojos jai neturėtų pakišti ir moteriškas žavesys. Kadangi moterų – valstybių vadovių ES vos kelios, D.Grybauskaitė turėtų būti pastebimesnė ir labiau traukti žurnalistų dėmesį.

Sėkmę atneš užnugaris

Politologas Raimundas Lopata įsitikinęs, kad apie D.Grybauskaitės vietą tarptautinės politikos arenoje kalbėti dar kiek per anksti. „D.Grybauskaitės išrinkimas prezidente palankiai sutiktas abiejose Europos pusėse: sveikinimai skriejo ir iš Prancūzijos, ir iš Baltarusijos. Šie įvertinimai paruošė gerą dirvą darbui užsienio politikos srityje“, – mano jis.

Lemiamos įtakos tam, ar D.Grybauskaitė sugebės pakartoti dabartinio prezidento V.Adamkaus sėkmę užsienyje, anot R.Lopatos, turės krašto viduje užsitikrintas užnugaris. „Jeigu valstybėje nebus bendro sutarimo dėl užsienio politikos krypčių, kai kurie būsimosios prezidentės veiksmai gali atrodyti kaip voliuntaristiniai“, – aiškino jis.

Atrodo puikiai

Ne paslaptis, kad kai kurie užsienio valstybių vadovai labai daug dėmesio skiria savo išvaizdai ir aprangai. Kaip šalia visuomet išsičiustijusio Italijos premjero Silvio Berlusconi, konservatyvia apranga garsėjančios Vokietijos kanclerės A.Merkel ar prabangiai puošnios Ukrainos vyriausybės vadovės Julijos Tymošenko atrodys D.Grybauskaitė?

Mūsų krašto dizaineriai giria išrinktosios prezidentės eleganciją ir tikina, kad ji atitinka visus protokolinius reikalavimus. „Manau, kad D.Grybauskaitė labai gerai susitvarko su stiliaus klausimais. Jos apranga tinkama tokias pareigas užimančiai moteriai. Tarp kitų valstybių vadovių ji atrodo puikiai“, – būsimąją prezidentę gyrė J.Žilėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius